Návrat do budoucnosti 3 (1990)

Návrat do budoucnosti 3 (Back to the Future Part III)
83.7 %
 
 

Back to the Future Part III

Další název: Návrat do budúcnosti 3; Zurück in die Zukunft 3

    Žánr: komedie / western / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 114 min.
„Tentokrát se Marty McFly vydává na záchrannou misi do roku 1885.“
Píše se rok 1955 a dr. Emmet Brown právě odeslal do budoucnosti Martyho McFlye. Jenže v tentýž okamžik mu poklepe na rameno Marty, který se vrátil pro almanach sportovních výsledků a uvízl v minulosti poté, co úder blesku odeslal stroj času i s dr. Brownem do roku 1885. Podle dopisu, který Marty od Browna dostal, byl stroj času poškozen a v roce 1885 neexistuje možnost jeho opravy, proto ho ukryl v jeskyni, kde by ho Marty měl najít. Vzápětí Marty zjistí, že Doc byl několik dnů po napsání dopisu zastřelen zezadu jakýmsi Bufordem Tannenem. Pustí se do opravy auta, aby se Marty mohl vydat Brownovi na pomoc, a zanedlouho už startuje na cestu do roku 1885. Tady se hned připlete do cesty indiánům, což má za následek palivovou nádrž prostřelenou šípem. Ujme se ho rodina Seamuse McFlye. Marty se jim představí jako Clint Eastwood a začne v městečku pátrat po Brownovi. Místo toho však narazí na Bufordův gang a málem na to doplatí životem. Naštěstí včas zasáhne Brown. Společně pak začnou plánovat návrat do budoucnosti, přičemž musí vyřešit problém s benzínem. Při přípravách se Brown seznámí s novou učitelkou Clarou Claytonovou a okamžitě se do ní zamiluje. Žena, která je nadšenou čtenářkou románů Julese Vernea, jeho city opětuje, a tak vědec dokonce začne uvažovat o tom, že v minulosti zůstane. Martymu se podaří zmařit Bufordův pokus o Brownovu vraždu. Jenže situace se poněkud zkomplikuje. Nejprve Brown prozradí Claře, kdo ve skutečnosti je, a uražená žena, která si myslí, že se jí vysmívá, ho opustí, a pak se ze žalu opije a promešká dohodnutou dobu odjezdu. Marty tak musí nastoupit k souboji s Bufordem. Jediné zkušenosti, které však Marty se střílením má, pocházejí z filmových westernů.

Zdroj: Nova

režie:
Robert Zemeckis
 
 
hraje:
Michael J. Fox (Marty McFly / Seamus McFly), Christopher Lloyd (doktor Emmett Brown), Mary Steenburgen (Clara Claytonová), Thomas F. Wilson (Buford Tannen / Biff Tannen), Lea Thompson (Maggie McFly / Lorraine McFly), Elisabeth Shue (Jennifer Parker), Matt Clark (hostinský), Richard Dysart (obchodník), Harry Carey (návštěvník v saloonu), Dub Taylor (návštěvník v saloonu), James Tolkan (šerif Strickland), Dean Cundey (fotograf), Flea (Needles), Wendie Jo Sperber (Linda McFlyová), Marc McClure (Dave McFly), Patt Buttram (návštěvník v saloonu), Marvin J. McIntyre (Undertaker)
 
 
námět:
Robert Zemeckis, Bob Gale
 
 
scénář:
Bob Gale
 
 
kamera:
Dean Cundey
 
 
hudba:
Alan Silvestri
 
 
kostýmy:
Joanna Johnston
 
 
střih:
Harry Keramidas, Arthur Schmidt
 
 
zvuk:
William B. Kaplan, Dennis S. Sands, Joseph T. Sabella
 
 
produkce:
Bob Gale, Neil Canton
 
 
titulky-česká verze:
Zdeněk Gawlik
 
 
výtvarník:
Margie Stone McShirley
 
 
dabing:
Jitka Ježková (Jennifer Parkerová)
 
 
zpěv:
ZZ Top ("Doubleback")
 
 
zvláštní efekty:
Michael Lantieri (a mechanické efekty - supervize)
 
 
vizuální efekty:
Mark Moore, Jim Morris, Jenny Fulle, Ken Ralston, Scott Farrar, Industrial Light & Magic, Mark Siegel, Tom Bertino, Kathleen Beeler, Scott Ross, Steve Gawley, Alia Agha, Jon Alexander, Jeff Doran, Timothy Eaton, George Gambetta, Jack Mongovan, Greg Maloney, John Bell
 
 
výprava:
Rick Carter
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
kaskadér:
Jennifer Watson-Johnston
 
 
vedoucí výroby:
Steven Spielberg, Frank Marshall, Kathleen Kennedy
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.