Návštěvníci (1993)

Návštěvníci (Les visiteurs)
83.6 %
 
 

Les visiteurs

Další název: The Visitors; Les Visiteurs - Ils ne sont pas nés d'hier; Návštevníci (SK)

    Žánr: komedie / fantasy
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 17.6.1993        
    Délka: 103 min.
„Drátěnou košili v pračce nevypereš, aneb současná doba si nedokáže vážit statečných rytířů.“
Stačilo se jen omylem napít lektvaru namíchaného nepřátelským kouzelníkem a rázem se rytíř Godefroy a jeho sluha Jacquouille (již podle tohoto jména poznají Francouzi, že se jedná o zcela neurozeného člověka) ocitli ve 20. století. Samozřejmě, jak už to ve Francii bývá, našli své potomky, i když zrovna ne na takové úrovni, jakou by si představovali. Šlechta, potomci statečných rytířů, zchudla a v jejím zámku se naopak usídlil potomek vykutálených sluhů, který si jen změnil jméno z posměšného Jacquouille na důstojnějšího Jacquarta. Samozřejmě, že se pán i jeho sluha nejdříve ocitnou v blázinci, ale šlechtická krev se nezapře a Beatrice, jako přímý potomek rytíře Godefroy de Montmirail, se o svého předka postará.

Režiséra Jean-Marie Poirého známe především díky jeho vynikající komedii Operace Corned Beef, kde se také objevila trojice komiků, kteří ve Francii patří ke špičce v tomto žánru: Jean Reno, Christian Clavier a herečka s neobyčejným komediálním talentem Valérie Lemercierová. V Návštěvnících si je navíc užijeme v dvojrolích předků a potomků.

Zdroj: ČT

režie:
Jean-Marie Poiré
 
 
hraje:
Christian Clavier (Jacquouille la Fripouille / Jacquard), Jean Reno (rytíř Godefroy udatný, hrabě de Montmirail z Aplemoonu a Papincourtu), Valérie Lemercier (Frénégonda de Pouille / Béatrice de Montmirail), Marie-Anne Chazel (Ginette la Clocharde), Christian Bujeau (Jean-Pierre), Isabelle Nanty (asistentka prezidenta Fabienne Morlotová), Gérard Séty (prezident Edgar Bernay), Didier Pain (Ludvík VI., tlustý), Arielle Séménoff (recepční Jacqueline), Michel Peyrelon (prezident Edouard Bernay), Jean-Paul Muel (rotmistr Gibon), Pierre Vial (čaroděj Eusebius / Monsieur Ferdinand), Didier Bénureau (Doktor Beauvin), Pierre Aussedat (četař Morlet), François Lalande (kněz), Tara Gano (čarodějnice), Thierry Liagre (kuchař v restauraci), Jean-Pierre Clami (šéf restaurace), Eric Averlant (bratr Raoul), Jean-Luc Caron (Ganelon), David Gabison (správce hradu), Patrick Burgel (Duc de Pouille, otec Frénégondy), Théophile Sowié (pošťák /Saracén/), Frédéric Baptiste (Freddy), Claire Magnin, Michel Scourneau, Paul Bandey (Jindřich I. Beauclerc , král Anglie)
 
 
scénář:
Christian Clavier, Jean-Marie Poiré
 
 
kamera:
Jean-Yves Le Mener
 
 
hudba:
Eric Levi
 
 
výprava-architekt:
Hugues Tissandier
 
 
kostýmy:
Catherine Leterrier
 
 
střih:
Catherine Kelber
 
 
zvuk:
Jean-Charles Ruault
 
 
produkce:
Alain Terzian
 
 
titulky-česká verze:
Marie Fronková (české dialogy a režie české verze)
 
 
dabing:
Pavel Soukup (rytíř Godefroy udatný, hrabě de Montmirail z Aplemoonu a Papincourtu), Naďa Konvalinková (Frénégonda de Pouille / Béatrice de Montmirail), Jana Paulová (Ginette la Clocharde), Jaromír Meduna (Jacquouille la Fripouille), Oldřich Vízner (Jacquard), Petr Pospíchal (Jean-Pierre), Miluše Šplechtová (asistentka prezidenta Fabienne Morlotová), Karel Urbánek (Ludvík VI, tlustý), Jaroslav Vágner (prezident Edouard Bernay), Karel Richter (prezident Edgar Bernay), Josef Velda (čaroděj Eusebius / Monsieur Ferdinand), Mirko Musil (Rotmistr Gibon), Dalimil Klapka (kněz), Vladislav Beneš (Doktor Beauvin), Eva Kubíková (recepční Jacqueline)
 
 
dirigent:
Mario Klemens
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.