Nebožtíci na bále (1979) [TV hra]

Nebožtíci na bále
68.9 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Délka: 43 min.
POZOR SPOILER

U vrátnice jedné z nemocnic debatují vrátný a nemocniční poslíček. Ten dostává úkol zajít do Růžové ulice k rodině pana Brázdy a oznámit jim, že jim zemřel člen rodiny. Ale také má zajít do Hradební ulice k rodině pana Brázdy a oznámit jim radostnou novinu o úspěšné léčbě…

A tak radostně oznamuje paní Brázdové smutnou novinu, že její manžel Jan zesnul. Ta hned zpraví celou pavlač a může začít smutnit.

Poslíček také navštíví rodinu paní Brázdové kde oznámí veselou novinu, že pan Jindřich Brázda je vyléčen a bude se vracet domů. Ten také zvesela opouští špitál. A hned po něm i Brázda, ale Jindřich.

Návrat Janův je připisován spiritistické seanci a vyvolání jeho ducha.

Na policejní stanici poučuje náčelník své dva podřízené jak jednat s blázny. A do toho vrazí Brázda Jan a tvrdí, že měl včera pohřeb. Náčelník volá nenápadně blázinec a Jan je zřízenci odvlečen.

V nemocnici je primářem zjištěno, že nezemřel Jan, ale Jindřich a také to ihned volá na policii. Náčelníka chytne amok a spěchá do blázince, aby osvobodil Jana. Jenže tam končí jako cvok.

Šéflékař se sestrou boromejkou přichází k rodině Jindřicha Brázdy, aby jim oznámil, že sice udělala cizí rodina hezký pohřeb, ale pochovali jejich Jindřicha, zatímco jejich člen rodiny Jan úpěl v blázinci. Celá rodina se rozeběhne k vyřizování náležitostí a do prázdného bytu se vrací mrtvý Jindřich s dvěma koši plnými jídla. Ale je znaven a jde si lehnout. To již byl náčelník policie propuštěn a v rodině Jindřicha se podle košíků s proviantem domnívají, že u nich byla na návštěvě teta Máňa. Když se tu zjeví Jindřich, zůstanou všichni jako solný sloup.

Do nemocnice přichází revizor a pan primář udělá během revize kopanců více než dosti. Přesto jej revizor žádá o léčbu svého synovce Karla. Pan primář jej přijme, ale ptá se na odklad, chce, aby přišel až po bále ku poctě svaté Anny. A na tomto plese se sejdou všichni nebožtíci, i ten třetí, který umřel za oba pány Brázdy. Zábava probíhá v plném proudu a nikdo netuší, jaké překvapení je zítra čeká. Píše se totiž datum 25.7. 1914…  Autor: Pitryx

režie:
Jaroslav Dudek
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (Brázda Jan, jateční podúředník v penzi), Jiřina Štěpničková, Vladimír Hlavatý (Brázda Jindřich), Marie Rosůlková (Alžběta Brázdová), Daniela Kolářová (Brázdová), Dana Medřická (domovnice), Jiří Sovák (Tajný rada, doktor), František Filipovský (zaměstnanec městské nemocnice, vrátný), Josef Somr (nemocniční posel), Luděk Sobota (pacient), Petr Nárožný (pacient Kacner - zánět hrtanu), Josef Bláha (komisař policie), Zdeněk Řehoř (strážník Pavelka), Jaroslav Moučka (Brázda ml., syn Jindřicha Brázdy), Blanka Waleská, Zdena Hadrbolcová (Sestra Marie Valentina), Václav Štekl (Špaček), Karel Augusta (strážník Brousek), Luděk Kopřiva (psychiatr), Jiří Lír (lékař), Svatopluk Beneš (inspektor), Vladimír Kratina (inspektorův syn)
 
 
námět:
Ladislav Fuks (autor humoresky)
 
 
scénář:
Eva Štorková
 
 
kamera:
Jindřich Novotný
 
 
výprava-architekt:
Josef Diviš (scéna)
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová
 
 
střih:
Jaroslav Kotlant
 
 
zvuk:
Josef Rozhoň
 
 
II. kamera:
Miloslav Borovanský, Petr Čepický, Jan Tenara
 
 
masky:
Jarmila Šťastná
 
 
dramaturgie:
Alena Berková
 
 
asistent režie:
Jana Novotná
 
 
pomocná režie:
Anna Kohoutová
 
 
vedoucí výroby:
Ivo Mathé
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.