Nejdelší den (1962)

Nejdelší den (The Longest Day)
84.3 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

The Longest Day

    Žánr: válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 171 min.
„Mořské pláže v severní Francii se 6. června 1944 staly dějištěm největší invaze ve válečných dějinách.“
Skutečný nejdelší den byl 6. června 1944, kdy se spojenecké síly vylodily v Normandii. Film líčí prvních 24 hodin této operace a potřebuje k tomu tři hodiny, tři renomované režiséry a velké mezinárodní obsazení. Mnohé z postav jsou skuteční generálové a jiní vojáci, kteří sehráli v historické invazi hlavní roli. Film začíná a končí sugestivním záběrem obrácené helmy na pláži, k němuž v pozadí hraje Beethovenova Pátá symfonie. Přes stejný záběr běží na konci titulky. Bitevní scény jsou důsledně nazkoušeny a bezchybně provedeny, zvlášť v rozmáchlých záběrech z jeřábu a v leteckých záběrech, které trvají několik minut bez střihu, například když němečtí vojáci bombardují pláže a pálí na spojence. A skvělá pasáž, ve které spojenci útočí na město: vidíme vojáky, jak přebíhají most a pálí na odstřelovače, pak se kamera stáhne a ukáže starý dům na křižovatce, kde se také bojuje, pak odjede ještě dál přes střechu, kde němečtí vojáci pálí na spojence - a to všechno v jednom záběru.
Producenti se rozhodli naplnit film známými tvářemi a zvýšit tak přitažlivost filmu. Potíž je v tom, že počítat známé herce, i v malých rolích, začne být po chvíli únavné a co hůř, ruší to a rozptyluje. Někteří nositelé velkých jmen se zdají být moc tlustí a staří na to, aby byli veliteli v bitvě /například Wayne/. Jiní jsou špatně obsazeni /Eddie Albert, Roddy McDowell/ a někteří až skoro směšní /Tommy Sands, Fabian, Paul Anka/. Anka složil rovněž také hlavní píseň filmu.
Film je ale jinak opravdu vyjímečný, strhující epos ve velkém stylu, který si plně zaslouží své Oscary za speciální efekty a černobílou kameru a je přitažlivý pro válečné nadšence i pro filmové fanoušky.  Autor: curil

režie:
Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki
 
 
hraje:
Robert Mitchum (brigádny generál Norman Cota), Henry Fonda (brigádny generál Theodore Roosevelt Jr.), Peter Lawford (Lord Lovat), Robert Ryan (brigádny generál James M. Gavin), Paul Anka (U.S ranger), Arletty (Madame Barrault), Jean-Louis Barrault (Otec Louis Roulland), Richard Beymer (Schultz), Hans Christian Blech (Major Werner Pluskat), Bourvil (Mayor of Colleville), Richard Burton (letecký důstojník David Campbell), Wolfgang Büttner (generálmajor Dr. Hans Speidel), Red Buttons (Pvt. John Steele), Pauline Carton (služebná), Sean Connery (Pvt. Flanagan), Ray Danton (kapitán Frank), Irina Demick (Janine Boitard), Fabian (voják americké armády), Mel Ferrer (Maj. Gen. Robert Haines), Steve Forrest (kapitán Harding), Gert Fröbe (seržant Kaffekanne), Leo Genn (Brig. Gen. Edwin P. Parker Jr.), John Gregson (britský kaplan), Paul Hartmann (poľný maršal Gerd von Rundstedt), Peter Helm (vojín), Werner Hinz (polní maršál Erwin Rommel), Donald Houston (RAF pilot), Jeffrey Hunter (seržant (později poručík) John H. Fuller), Karl John (Gen. Wolfgang Hager), Curd Jürgens (generálmajor Gunther Blumentritt), Alexander Knox (generálmajor Walter Bedell Smith), Fernand Ledoux (Louis), Christian Marquand (komandant Philippe Kieffer), Dewey Martin (Pvt. Wilder), Roddy McDowall (Pvt. Morris), Michael Medwin (Pvt. Watney), Sal Mineo (Pvt. Martini), Kenneth More (kapitán Colin Maud), Richard Münch (Gen. Erich Marcks), Edmond O'Brien (Gen. Raymond D. Barton), Leslie Phillips (Royal Air Force důstojník), Wolfgang Preiss (Maj. Gen. Max Pemsel), Ron Randell (Joe Williams), Madeleine Renaud (Matka představená), Georges Rivière (seržant Guy de Montlaur), Norman Rossington (Pvt. Clough), Tommy Sands (U.S. Army Ranger), George Segal (U.S. Army Ranger), Jean Servais (kontreadmirál Janjard), Rod Steiger (velitel torpédoborce), Richard Todd (Maj. John Howard), Tom Tryon (poručík Wilson), Peter van Eyck (poručík Col. Ocker), Robert Wagner (U.S. Army Ranger), Richard Wattis (britský voják), Stuart Whitman (poručík Sheen), Georges Wilson (Alexandre Renaud), John Wayne (Lt. Col. Benjamin Vandervoort), Patrick Barr (Group Capt. J.N. Stagg), Lyndon Brook (poručík Walsh), Bryan Coleman (Ronald Callen), John Crawford (plukovník Coffey), Nicholas Stuart (generálporučík Omar N. Bradley), Alice Tissot (majitelka domu), Heinz Reincke (Pips Priller), Eddie Albert (kapitán Thompson), Arnold Gelderman (německý strážník)
 
 
scénář:
James Jones, Romain Gary, David Pursall, Cornelius Ryan, Jack Seddon
 
 
asistent režie:
Henry Sokal
 
 
rekvizity:
Sam Gordon
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.