Němý svědek (1994)

Němý svědek (Silent Fall)
71.9 %
 
 

Silent Fall

Další název: Tichý pád

    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 97 min.
„Pronikne psycholog Richard Dreyfuss do duše autistického chlapce, který jediný zná vraha?“
Titulní postavou napínavého psychologického příběhu je devítiletý autistický chlapec Tim Warden, který se stal svědkem brutální vraždy svých rodičů. Policie ho objevila na místě činu s ohromným zkrvaveným nožem v ruce a protože nikomu nedovolil, aby se k němu kdokoli přiblížil, přivolal šerif Rivers na pomoc svého souseda, psychiatra Jakea Rainera. Požádá ho, aby chlapce uklidnil a zjistil, zda by dokázal chlapce přimět, aby "vykoukl" ze své autistické skořápky a byl schopen pomoci s usvědčením vraha. Problém ovšem nastane v okamžiku, kdy má dojít na chlapcovu výpověď. Názory dr. Harlingera z psychiatrické kliniky a soukromého psychoterapeuta dr. Jakea Rainera na to, jak postupovat při pokusech získat od Tima výpověď s potřebným popisem se diametrálně liší.

Zatímco Harlinger je zastáncem razantní metody pomocí léků a psychofarmak, Rainer je opatrný a zastává názor, že postupovat by se mělo pomalu a za pomoci psychoterapeutických kroků. Spor rozhodne Timova osmnáctiletá sestra Sylvie, která se rozhodne svěřit bratra dr. Rainerovi, přestože měl lékař před časem malér, když jeden z jeho pacientů spáchal sebevraždu. Začíná dlouhý a obtížný úkol. Ze všeho nejdříve totiž musí získat chlapcovu důvěru, aby vůbec mohl začít hledat odpovědi ukryté v nemocném podvědomí. Přitom vůbec netuší, že čím víc se blíží k odhalení, tím větší nebezpečí hrozí.

režie:
Bruce Beresford
 
 
hraje:
Richard Dreyfuss (Dr. Jake Rainer), Linda Hamilton (Karen Rainer), John Lithgow (Dr. Harlinger), J. T. Walsh (šerif Mitch Rivers), Ben Faulkner (Tim Warden), Liv Tyler (Sylvie Warden), Zahn McClarnon (Bear), Brandon Stouffer (dítě při Halloweenu), Treva Moniik King (dítě při Halloweenu), John McGee (zástupce), Ron Tucker (forenzní detektiv), Catherine Shaffner (Martha), Heather M. Bomba (dvojče), Marianne E. Bomba (dvojče), Jane Beard (Carol Simmons), Mary Kate Law (letuška), Helen Hedman (žena Mitche Riverse), Steven Burnette (syn Mitche Riverse)
 
 
scénář:
Akiva Goldsman
 
 
kamera:
Peter James
 
 
hudba:
Stewart Copeland
 
 
kostýmy:
Colleen Kelsall
 
 
střih:
Ian Crafford
 
 
produkce:
James G. Robinson
 
 
koproducent:
Lynn Bigelow, Penelope L. Foster, Jim Kouf
 
 
koordinátor kaskadérů:
Randy Fife
 
 
masky:
Kathryn Bihr
 
 
výprava:
John Stoddart
 
 
výkonný producent:
Gary Barber
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.