Nestoudník (2003)

Nestoudník (Cheeky)
73.3 %
 
 

Cheeky

Další název: Nestyda

    Žánr: tragikomedie
    Země: Velká Británie / Francie
    Délka: 91 min.
„Trauma lze léčit různě. Třeba i účastí v zábavném kvízu.“
Majiteli hračkářství Harrymu Sankeymu v životě nic nechybí. Má práci, která jej baví, jeho žena Nancy mu denně posílá poštou milostné dopisy, s nikým nemá vážné spory. Vše se změní poté, když Nancy tragicky zemře a Harry musí sám vychovávat dospívajícího syna Sama. Ten se od něj ve smutku odvrací a snaží se vyrovnat se ztrátou matky po svém. Harry je nešťastný a osamělý. Myslí si, že posledním přáním jeho ženy bylo, aby se zúčastnil televizní soutěže. I když prostředí studia s objektivy kamer a křičícím publikem se nezdá být vhodným místem pro bolavou duši, Harry se rozhodne soutěžit. Potkává zde ženu, jménem Nancy, která chce vyhrávat za každou cenu a nestydí se k tomu použít všechny triky. Jak se však ukáže, její povaha není tak arogantní, jak se zprvu zdá. Podaří se Harrymu nalézt cestu k synovi i k novému životnímu štěstí?

Herec David Thewlis, jenž je autorem scénáře i režisérem snímku, vypráví o křehkém vztahu mezi otcem a synem s humorem a porozuměním. Svoji postavu Harryho obdařil empatií a inteligencí, kterou si získává diváka na svoji stranu. Sympatické výkony podávají i ostatní herci včetně Seana Warda v roli Sama. Zajímavá výtvarná stránka filmu, v níž melancholické tóny kontrastují s výraznou barevností televizní soutěže, je v souznění s tragikomičností příběhu.
Česká televize

režie:
David Thewlis
 
 
hraje:
David Thewlis (Harry Sankey), Lisa Gorman (Nancy Sankeyová), Sean Ward (Sam Sankey), Rosalind Knight (Pam), Linda Kerr Scott (Peggy), Eddie Marsan (Reg), Mark Benton (Mick), John Henshaw (Kenny), Johnny Vegas (Alf Price), Ashley Thewlis (Karen)
 
 
scénář:
David Thewlis
 
 
kamera:
Oliver Stapleton
 
 
hudba:
Dario Marianelli
 
 
střih:
John Wilson
 
 
zvuk:
Tom Barrow, Tim Fraser
 
 
koproducent:
Luc Besson
 
 
vizuální efekty:
Simon Brown
 
 
producent:
Trudie Styler, Travis Swords
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.