Neviděli jste Bobíka? (1944)

Neviděli jste Bobíka?
71.9 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 15.9.1944        
    Délka: 85 min.
„Situační komedie o ztraceném psíkovi bohaté tetičky“
Psíka, teriéra Bobíka, měla během pobytu bohaté tetičky Hyacinty Horákové v lázních, pohlídat švagrová Ludmila se svou dcerou Marcelou, které bydlí v její vile. Ten se však krátce po jejím odjezdu záhadně ztratil a tak ženám nezbývá, než uveřejnit inzerát slibující za jeho nalezení odměnu. A protože odměna je to bohatá, účastní se hledání stále více lidí, kteří vytvářejí stále více zmatků, což vede nejen ke stále dalším nečekaným komplikacím a komickým situacím, ale také k zákonitému hromadění psů, kteří se ocitají v honosné vile tetičky Hyacinty. Dlouho však žádný není ten pravý. I když někteří se mu, třeba i díky barvičkám, značně podobají. Ne všichni však hledají pro peníze. Například reklamní kreslíř Ludvík Zoubek, do hledání pustil proto, aby si získal srdce Marcely, do které se zamiloval na první pohled, když si podával v novinách, kde je zaměstnán inzerát. A protože ve starých českých komediích to vždycky dopadlo dobře, je jisté, že přes všechny peripetie se nakonec najde nejen pravý Bobík, ale také že Ludvík nakonec srdce své vyvolené získá.

V době okupace bylo úsilí rozesmát diváka hlavním cílem filmařů. Proto není divu, že když se nějaká komedie opravdu vydařila, stály se na ni v kinech fronty. Platilo to i v případě této crazy komedie, která byla ve své době nadšeně přijímána i kritikou. Její ozdobou jsou především herecké výkony, a to jak slovutných hvězd onoho období, tak i mladých začínajících herců, z nichž vynikne zejména Rudolf Hrušínský v netypické, ale skvělé figurce připitomělého "klacka". Snímek je poslední protektorátní komedií V. Slavínského.

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Zdeňka Baldová (Ludmila Horáková), Jarmila Smejkalová (Marcela), Meda Valentová (Hyacinta Horáková), Svatopluk Beneš (kreslíř Ludvík Zoubek), Miroslav Homola (Jakub Garden), Dagmar Frýbortová (Jindřiška), František Kreuzmann (bankéř Sup), Rudolf Hrušínský (Richard, Supův syn), Jaroslav Marvan (Čtvrtek), František Paul (Čtvrtkův soused), Jára Kohout (zloděj psů Šiška), Ferenc Futurista (zahradník u Supa), Vladimír Řepa (Šamšula, zahradník u Horákové), Jindra Hermanová (Žofie), Antonie Langrová (Drtinová, Čtvrtkova bytná), Darja Hajská (služka Boženka), Antonín Jirsa (hospodský), Gabriela Třešňáková (sousedka Hyacinty Horákové), Sláva Grossmann (vrchní), Václav Pecián (uhlíř a zápasník René Maňas), Vladimír Růžička (starý Podskalák, Šiškův přítel), Antonín Macháček (úředník), Rudolf Vašíček (harmonikář), Marie Hrdličková (návštěvnice kavárny), Viktor Socha (číšník), Eva Bartáková (dceruška sousedky), Eva Šípová (majitelka nepravého teriéra), Monika Černínová (majitelka nepravého teriéra), Jindřich Kubovský (zpívající host)
 
 
námět:
Vladimír Peroutka (román)
 
 
scénář:
Vladimír Slavínský
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
vedoucí produkce:
Vilém Brož, Oldřich Papež
 
 
výtvarník:
Ina Kubová
 
 
zpěv:
Dagmar Frýbortová, Miroslav Homola, Jarmila Smejkalová, Ferenc Futurista
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.