Nezbedná pohádka (1976) [TV inscenace]

Nezbedná pohádka
79.5 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 41 min.
„Veselá pohádka o šikovné princezně podle předlohy Josefa Lady.“
POZOR SPOILER

Na konci obce Syslov žije zedník Bárta, kterému se narodil syn. U jeho kolébky jsou hned dvě sudičky, třetí, Kariteta chybí. Jedna z nich mu zavěští, že jej ve dvaceti odnese čert.

Honza roste jako z vody, až už je velký. Vedle něj bydlí bohatý soused Hrabal, ale je to lump non plus ultra. A lakomec první třídy. Pro toho jednou přiletí čert, ale omylem odnese Honzu. O tom se dozví princezna Máňa, tato nespravedlnost ji nakrkne. Sedá do auta a jede mu na pomoc. Nejprve se však musí zastavit u Habadějovy sestry Kanimůry. Ta princezně poradí, jak se do pekla dostat. A také jí dá koště, na kterém Máňa do pekla doletí. Když se dostane mezi čerty, jsou z toho pěkně vyděšení. Ale Honzu vydat nemohou, ledy by Máňa splnila tři úkoly. A než je splní, vezme to tu Máňa s Honzou na povel. To znamená velký úklid, hygiena a tak dále. Peklo je k nepoznání a Máňa plní tři úkoly, pak jsou z pekla i s Honzou propuštěni a mohou mít svatbu.  Autor: Pitryx

režie:
Vlasta Janečková
 
 
hraje:
Jana Boušková (princezna Máňa), Ivan Luťanský (Honza Bártů), Ladislav Pešek (dědeček Habaděj, potulný vypravěč), Marie Rosůlková (baba Kanimůra), Luděk Munzar (král), Jana Štěpánková (královna), Čestmír Řanda (královský tajemník), Bohuslav Čáp (Bárta, Honzův otec), Blažena Holišová (Bártová, Honzova matka), Eduard Dubský (lakomec Hrabal), Nelly Gaierová (moudrá sudička), Lída Plachá (rozzlobená sudička), Petr Štěpánek (luciper), Miloš Nedbal (belzebub), Josef Dvořák (čert Belijáš), Josef Bek (čert Kleofáč), Milan Stehlík (první čert), Ladislav Trojan (druhý čert), Ludmila Roubíková (královská kuchařka Veronika), Eva Svobodová (sousedka), Nataša Gollová (sousedka), Alena Frimlová (sousedka), Luba Skořepová (baba na koštěti), Eduard Pavlíček (role neuvedena), Dana Vávrová (princezna Máňa jako dítě)
 
 
námět:
Josef Lada (pohádka "O statečné princezně")
 
 
scénář:
Vlasta Janečková
 
 
kamera:
Věra Štinglová
 
 
hudba:
Štěpán Koníček, Stanislav Kočka (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Zdena Škvorová (realizace kostýmů)
 
 
střih:
Věra Štěpánková
 
 
zvuk:
Vlastimil Brávek, Vladimír Štěpánek
 
 
výtvarník:
Alena Ladová
 
 
text písně:
Ivo Fischer
 
 
choreografie:
Jiří Němeček
 
 
II. kamera:
František Procházka, Petr Prima, Michal Schauer
 
 
masky:
Vlasta Okrouhlíková, Petr Hovorka
 
 
dramaturgie:
Štěpánka Haničincová
 
 
asistent režie:
Anna Hřídelová
 
 
vedoucí výroby:
Marie Helclová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.