Noční zvířata (2016)

Noční zvířata (Nocturnal Animals)
70.3 %
 
 

Nocturnal Animals

Další název: Nočné zvieratá (SK)

    Žánr: drama / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 24.11.2016        
    Délka: 115 min.
Noci Nočních zvířat, tedy chronických nespavců, bývají osamělé, temné a nekonečně dlouhé. Tom Ford o jednom exempláři tohoto druhu natočil výjimečný film, který je šokující, krutý a velmi intenzívní. Zkoumá onu tenkou a neviditelnou hranici, jež vede mezi láskou a nenávistí, po které občas přecházíme všichni, a dělá to tak, až z toho mrazí v zádech. Velmi zdatně mu přitom sekunduje skvělé herecké obsazení v čele s Amy Adams a Jakem Gyllenhaalem.

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující…

Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá.

Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila.

Vícevrstevnatý příběh má podle Toma Forda velkou výhodu v tom, že může úspěšně spojovat nespojitelné žánry. „Sledujete intimní drama o rozpadu jednoho vztahu a zároveň silný akční thriller. A nádherně to funguje,“ říká režisér.
Cinemart

režie:
Tom Ford
 
 
hraje:
Amy Adams (Susan Morrow), Isla Fisher (Laura Hastings), Jake Gyllenhaal (Tony Hastings), Armie Hammer (Walker Morrow), Aaron Johnson (Ray), Michael Shannon (Bobby Andes), Laura Linney (Anne Sutton), Neil Jackson (Christopher), Ellie Bamber (Helen Hastings), Amanda Fields (návštěvnice galerie), Jack Wallace (starý muž), Bobbi Salvör Menuez (Samantha Morrowová), Kristin Bauer van Straten, Robert Aramayo, Karl Glusman, Maria Zyrianova (blondýna)
 
 
námět:
Austin Wright (novela "Tony and Susan)
 
 
scénář:
Tom Ford
 
 
kamera:
Seamus McGarvey
 
 
hudba:
Abel Korzeniowski
 
 
kostýmy:
Arianne Phillips
 
 
střih:
Joan Sobel
 
 
zvuk:
Kevin McLaughlin
 
 
výtvarník:
Christopher Brown
 
 
zvláštní efekty:
Eric Frazier (supervize)
 
 
koproducent:
Diane L. Sabatini
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jack Gill
 
 
vizuální efekty:
Casey Schatz (supervize)
 
 
masky:
Keith Sayer
 
 
výprava:
Shane Valentino (produkce)
 
 
producent:
Tom Ford, Robert Salerno
 
 
kaskadér:
Mandy Kowalski (double: Isla Fisher)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.