Obecná škola (1991)

Obecná škola
86.1 %
 
 
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.8.1991        
    Délka: 90 min.
„Poetická komedie o nezvládnutelné chlapecké třídě, kterou zkrotí nečekanými metodami svérázný učitel.“
POZOR SPOILER!!!

Malý Eda Součků a jeho spolužák Toník Čejků si hrají v tanku. Je totiž těsně po válce. Kluci chodí do hospody pro pivo, ale i spolu do školy. Zde řádí žák Rosenheim, který kluky nabádá k nepravostem, a jednou hodí po učitelce lahvičku s inkoustem, z čehož se učitelka zblázní a na škole končí. Mezitím kluci „upravili“ tatínkovo kolo a vyklopili malou Edovu sestřičku. Když tatínek tuto malou technickou úpravu svého bicyklu zjistí, dostane Eda výprask. Do školy přichází nový učitel Igor Hnízdo. Je to drsňák každým coulem a hned dá klukům najevo, že s ním nebudou žádné špásy. Kluci pamětlivi jeho slov o upálení mistra Jana Husa, jdou vrátit zcizené kruhy rádžímu Tamilovi, a jsou za to hnáni psem. Pan učitel pravidelně navštěvuje paní, jejíž manžel je průvodčí. Ta je velmi spokojená až do doby, kdy ji odmítne ve chvíli, když je doprovázen mladými dvojčaty - slečnami Fabiánovými. Napíše proto udavačský dopis a Hnízdo je z místa odvolán. Mezitím však stačil poslat kluky s jiným dopisem a ti jeli vlakem, ovšem dopis nedoručili, nýbrž jeho obsah zatelefonovali. Třída se později postaví za svého učitele a ten přichází zpět. Na výletě naleznou kluci nepoužitou pancéřovou pěst. Souček otec ji odpálí. A pak se malý Eda od sousedky dozví, že je jeho tatínek mrtev…  Autor: Pitryx

režie:
Jan Svěrák
 
 
hraje:
Jan Tříska (učitel Igor Hnízdo), Zdeněk Svěrák (tatínek František Souček), Libuše Šafránková (maminka Součková), Václav Jakoubek (Eda Souček), Radoslav Budáč (Tonda Čejka, Edův kamarád), Rudolf Hrušínský (ředitel školy), Marek Endal (spolužák Rosenheim), Irena Pavlásková (Tramvajáková), Ondřej Vetchý (Tramvaják), Daniela Kolářová (učitelka Maxová), Miroslava Pleštilová (učitelka Plecitá), Eva Holubová (Čejková, Tondova matka), Rudolf Hrušínský (karbaník Bohouš Čejka, Tondův otec), Petr Čepek (fakír Josef Mrázek alias Rádži Tamil), Bolek Polívka (soused Cyril Plíha), Oldřich Vlach (školník), Petr Brukner (řidič autobusu), Karla Chadimová (poštovní úřednice), Jiří Menzel (gynekolog MUDr. Kalaban), Karel Kachyňa (školní inspektor), Michal Škrabal (Dušička), Zdeněk Mucha (hospodský Lukeš), Bořivoj Penc (harmonikář Ferda Kavka), Václav Chalupa (Stavinoha), Stanislav Hájek (starý pán), Alice Šnirychová (Fabiánová, matka dvojčat), Viktor Nejedlý (vrátný), Tomáš Krejčík (Potužník), Hynek Votoček (žák), Tat'ána Puttová (drbna Mlejnková), Iva Škudrnová (dvojče Květa Fabiánová), Miroslava Škudrnová (dvojče Růža Fabiánová), Ladislav Chroust (dispečer Skokan), Olga Vohryzková (paní Rosenheimová), Rudolf Hammer (zmrzlinář Vaněk), Jaroslav Stánský (Lerch), Jan Demeter (Lakatoš), Filip Lím (Chramosta), Jaroslav Kudláček (Hejnic), Petra Bžunková (žákyně), Michal Lajtkep (žák), Jiří Peterka (žák), Jaroslav Ježek (žák), Jan Kasala (žák), Tomáš Procházka (žák), Marek Pelc (žák), Pavel Kučera (žák), Tomáš Jákl (žák), Martin Pětioký (žák), Ivo Hasalík (žák), Karel Kmoch (žák), Michal Škrabák (žák), Jiří Tala (žák), Jiří Prückner (žák)
 
 
námět:
Zdeněk Svěrák
 
 
scénář:
Zdeněk Svěrák
 
 
kamera:
František A. Brabec
 
 
hudba:
Jiří Svoboda, Jaromír Vejvoda (skladby "Škoda lásky" (1927) a "Kdyby ty muziky nebyly"), Jiří Traxler (píseň Potkal jsem svůj svět)
 
 
výprava-architekt:
Vladimír Labský, Gabriela Kubenová
 
 
kostýmy:
Jan Kropáček, Mária Hubáčková
 
 
střih:
Alois Fišárek
 
 
zvuk:
Jiří Kříž
 
 
dabing:
Jan Hraběta (dabing Skokana (za Ladislava Chrousta)), Zlata Adamovská (dabing poštovní úřednice (za Karlu Chadimovou)), Jaroslava Kretschmerová (hlas Plíhové)
 
 
zpěv:
Jan Tříska
 
 
II. režie:
František Nejedlý
 
 
masky:
František Příhoda
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Dagmar Pitráková, Antonín Pražský, Jiří Synek, Hana Hebrová
 
 
asistent režie:
Jan Hraběta, Gábina Muchová, Ivana Adamovská
 
 
asistent kamery:
Václav Zajíček, Ladislav Chroust
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Tomsa, Miloš Pína, Jaroslav Ruis, Jaroslav Šebek, ELEK
 
 
fotograf:
Jaroslav Trousil, Alena Červená
 
 
vedoucí výroby:
Jaromír Lukáš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.