Oldřich a Božena (1984)

Oldřich a Božena
68.7 %
 
 
    Žánr: historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.8.1985        
    Délka: 84 min.
„Příběh krvavého spiknutí z doby počátků českého státu.“
POZOR SPOILER

Oldřich sleduje pohanský rituál. V něm muži skáčou přes oheň a jako unášejí ženy. Oldřich zahlédne jednu obzvláště žádoucí a unese ji doopravdy. Její manžel Křesina je zpit, ale přesto Oldřicha pronásleduje. Avšak je v následující bitce zabit Oldřichovým kumpánem kaplanem.

Božena čeká dítě, což se nelíbí Oldřichově manželce Jutě, která děti mít nemůže. Zrovna sem přijíždí Oldřichův bratr, vládce země a kníže Jaromír, s císařovým nohsledem Guntrem. Ten tvrdí, že Oldřich porušil boží zákon. Oldřich se jede na spícího Jaroslava podívat i s Kochanem z rodu Vršovců. Juta se setkává s Guntrem. Ten jí navrhuje návrat k císaři, ostatně, je to jeho neteř. A vysloví přání, že by se dítě Boženě nemělo narodit. Také připomíná Jaromírovi, že to byl on, kdo nechal Oldřicha zavřít kdysi do vězení, a chce po něm, aby se Oldřicha zbavil. A aby toho neměl málo, ještě navštíví Oldřichova komplice kaplana a připomene mu, že císař mu dovolil zde zůstat a že jemu by měl podávat zprávy. Kdoví co by ještě chtěl, když sem vrazí Oldřich. Je znova Guntrem varován, a tak mu Oldřich doporučí, aby si císař Jutu odvezl a poslal do některého z klášterů, které tak staví. Božena už má porodit, když se zjistí, že její porodní bábu někdo pověsil. My víme kdo, dva vrahové. I Jaromír varuje Oldřicha. A chce po něm, aby jej poslechl, když ne jako bratra, tak jako knížete, a Boženu dal pryč. Oldřich ví, že jde o dítě a ne oni. Proto odmítá. I Juta se přidá a snaží se Boženu podplatit, aby odešla sama. Dokonce dochází k pranici, ale zasáhne Oldřich a Jutu vyhodí. Gunter nabádá kaplana a také Kochana ke zradě. Kaplan by zradil, ale intrika mu nevyjde, a tak na to doplácí. Kochan končí jako Oldřichův vězeň. Ten použije ohně, a tak začíná otevřený konflikt, na který nejvíce doplácí Jaromír, a to ztrátou zraku. Boj však pokračuje...  Autor: Pitryx

režie:
Otakar Vávra
 
 
hraje:
Jiří Bartoška (Oldřich), Ilona Svobodová (Božena), Jana Šulcová (Juta), Ladislav Frej (Jaromír), Jiří Adamíra (poustevník Guntr), Jaromír Hanzlík (kaplan), Gustav Opočenský (Kochan), Boris Rösner (Mutina), Libuše Geprtová (porodní bába), Jan Přeučil (vrah), Ladislav Křiváček (vrah), Jan Schánilec (Veliš), Valerie Kaplanová (zaříkávačka), Naďa Hejná (zaříkávačka), Svatopluk Matyáš (Dolen), Vladimír Kratina (Rada), Pavel Nový (Doman), Oldřich Navrátil (Křesina), Milan Sandhaus (správce), Martina Bezoušková (dívka z družiny Boženy), Milan Hein (ozbrojenec), Monika Hladová (Boženina služka), Petra Jindrová (Boženina služka), Klára Jirsáková (Boženina služka), Petr Jákl (Hlava), Yvetta Kornová (služka Jutty), Světlana Nálepková (dvorní dáma Juty), Jana Vychodilová (dvorní dáma Juty), Eva Řepíková (stará žena), Petr Skarke (vladyka), Miloš Vavruška (vladyka), Vlastimil Čaněk (Vršovec), Jiří Tomek (hudebník), Zdeněk Srstka (katův pacholek), Vida Neuwirthová (Jutina služka), Soňa Ondroušková (Boženina služka), Ludvík Wolf (družiník)
 
 
námět:
František Hrubín (divadelní hra)
 
 
scénář:
František Hrubín, Otakar Vávra
 
 
kamera:
Jiří Macák
 
 
hudba:
Otmar Mácha
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
kostýmy:
Jan Kropáček
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Adolf Böhm
 
 
vedoucí produkce:
Jan Syrový
 
 
choreografie:
Luboš Ogoun
 
 
II. kamera:
Jan Hanzal
 
 
masky:
František Příhoda, Ivana Chlostová
 
 
dramaturgie:
Věra Kalábová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Lev Veltrubský, Helena Landovská, Věra Lukášová
 
 
asistent kamery:
František Kučera
 
 
pomocná režie:
Milan Kadlec, Petr Šícha
 
 
odborný poradce:
Bohdan Sláma, Pavel Auersperg
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
trikové snímky:
Jiří Rumler, Boris Masník
 
 
kaskadér:
Jaroslav Klenot, Antonín Kramerius
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.