Paklíč (1944)

Paklíč
73.3 %
 
 
    Žánr: detektivní / komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.12.1944        
    Délka: 96 min.
„Skoro nikdo není tím, za koho se vydává... Spisovatel detektivních románů se sám stane obětí rafinovaného podvodu.“
Úspěšný spisovatel Gabriel Anděl sice svou ženu Lolu stále velmi miluje, nedokáže ale snést, jak se mu věčně plete do řemesla, a tak se rozhodne, že se s ní rozvede. Právě když se chystá odstěhovat do své venkovské vily, objevuje se na scéně policejní inspektor s varováním, že se jacísi podvodníci chystají dotyčný dům prodat bohatému Čechoameričanovi. Andělovi s inspektorem se tam ihned rozjedou a na místě skutečně najdou bandu zločinců, převlečených za služebnictvo. To však zdaleka nejsou jediní podvodníci, kteří v onom zamotaném případu figurují. Než bláznivá noc skončí, čeká Gabriela a Lolu ještě nejedno překvapení a mnohá zapeklitá situace...

Vkusná a stále zábavná komedie s celou plejádou tehdejších hvězd je dílem Miroslava Cikána, který vycházel z románu Eduarda Fikera.

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Oldřich Nový (Gabriel Anděl), Jiřina Steimarová (Lola, Andělova žena), Jaroslav Marvan (Vilibald Škarda alias Čepelka), Vlasta Hrubá (Lilian alias Vlasta Škardová), Miroslav Homola (Kofila), Antonín Jirsa (Halama), Ferenc Futurista (Fordson alias Šajna), Vladimír Řepa (nepravý notář), Eman Fiala (zloděj), Milada Smolíková (hospodská), Jiří Vondrovič (číšník), Antonín Holzinger (pravý policejní inspektor A. Čepelka), Jindra Láznička (Václav Koníček), Antonín Strnad (advokát), Antonín Brož (ředitel hotelu), Miroslav Doležal (vrátný v hotelu), Josef Kemr (chlapec na kole), Josef Pehr (taxikář), Bolek Prchal (četník), Ladislav Janeček (četník), Ota Motyčka (Tonda, prodavač u benzinové pumpy), Bohuš Záhorský (redaktor), Alois Peterka (pokladník v bance), Josef Steigl (asistent pokladníka), Jaroslav Orlický (vrchní strážmistr), Frank Rose-Růžička (strážník), Karel Jelínek (strážník), Věra Hanslíková (služka Anežka), Karel Šmíd (železničář)
 
 
námět:
Eduard Fiker (román)
 
 
scénář:
Jarka Mottl, Miroslav Cikán
 
 
kamera:
Václav Hanuš
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký, Ferdinand Fiala
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Antonín Rambousek
 
 
vedoucí produkce:
Otakar Sedláček
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Holomý
 
 
asistent režie:
Ivo Novák
 
 
výprava:
Josef Zezulka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.