Pasáž (1996)

Pasáž (Passage)
63 %
 
 

Passage

    Žánr: černá komedie
    Země: Česká republika / Francie / Belgie
    Premiéra v ČR: 27.2.1997        
    Délka: 98 min.
„Tragikomedie s příchutí absurdity a erotickým podtextem“
POZOR SPOILER

Na cestách je zácpa. V ní uvázne i Michal Forman, úředníček v bance. Situace jej donutí vystoupit na rušné křižovatce, a aby nebyl na dešti, vběhne Michal do pasáže. Nejprve je svědkem, jak muže srazí auto. Jde si zavolat do baru. Zde jde také na toaletu, kde jej čeká hodně překvapivé setkání s lehkou ženštinou. Při jejím odchodu se ukáže, že je to prodavačka květin. Následně se zastaví ve zlatnictví, kde chce něco pro svou ženu Elizabeth. A protože to chce zabalit jako dárek, musí půl hodiny čekat. Přitom potká muže, který mu nabízí jinou budoucnost. Pak je někde v bývalých sklepních prostorách omráčen a probere se až u dívky, která se mu chce dát. Je to právě ona květinářka z toalety. Je to nymfomanka a říká si Betty. On však utíká. Ocitá se v restauraci, kde je opět ona a již zde prodává květiny.

Další setkání je s bývalým kamarádem Lukáškem. Opijí se a Michala musí budit až číšník. Protože je hodně pozdě, pasáž se zavírá. Ale Michal přemluví muže, který to zde zamyká, aby jej nechal uvnitř. Když mu dá své doklady, muž svolí. Když se jde Michal umýt, narazí na pána, který zde má saunu pro zazobance. A po nich i starší dámy.

Michal opět potkává Lukáškovu manželku Kláru, která tvrdí, že ji muž řeže a chce pomoci. Vedoucí kavárny nemůže pomoci v hledání vrátného, kterému dal Michal své doklady. Když Michal najde pana Kryštofa, což je kamarád toho vrátného, je opět překvapen. On zde má ženu Moniku, která tu pobíhá nahá a koupe se.

V herně se odehraje vražda, ale zdá se, že to s nikým nějak moc necloumá. Pak Michal vidí rakev a probouzí se vlivem fackování. Prý opět omdlel. Když je svědkem žranice prominentů, říká jim, že jí krysy. Opět potkává Kláru a tentokrát již na Lukáška jde. Dojde i na střelbu. Nakonec se stává z Michala vrah. Ovšem ještě se s Betty účastní plesu, kde opět pobíhá nahá Monika. Dokonce zde Michal narazí na Lukáška, a nakonec vlítne pod auto...  Autor: Pitryx

režie:
Juraj Herz
 
 
hraje:
Jacek Borkowski (Michal Forman), Małgorzata Kożuchowska (Betty), Zora Jandová (Klára), Zdeněk Maryška (Lukášek), Nadine Spinoza (servírka), Martin Štěpánek (hlavní vrátný), Tomáš Töpfer (Uxa), Andrej Hryc (vedoucí kavárny), Josef Vinklář (Kryštof), Josef Hajdučík (Stodola), Stanislav Zindulka (stařec s lístky), Květa Fialová (stará dáma), Vladimír Kratina (muž v koženém kabátě), Miroslav Moravec (ředitel banky), Annelie Herzová (tajemná holčička), Vlastimil Zavřel (nosič), Jan Kehár (nosič), Zuzana Fišárková (stará tanečnice), Martina Adamcová (prodavačka), Vlastimil Venclík (muž v brýlích), Kateřina Nehybová (Monika), Jan Přeučil (Landa), Viktor Nejedlý (starý vrátný), Zdenek Merta (klavírista), Martin Faltýn (muž z pasáže)
 
 
námět:
Karel Pecka (novela)
 
 
scénář:
Christian Rullier, Juraj Herz
 
 
kamera:
Jiří Macháně
 
 
hudba:
Zdenek Merta
 
 
výprava-architekt:
Ondřej Nekvasil
 
 
kostýmy:
Simona Rybáková
 
 
střih:
Jan Svoboda
 
 
zvuk:
Jiří Kříž, Harrik Maury
 
 
vedoucí produkce:
Hoang Le Van, Jiří Merunka, Aleš Týbl
 
 
produkce:
Jan Bílek, Éve Vercel, Robert Nador, Patrick Quinet, Alice Nemanská
 
 
dabing:
Michal Dlouhý (Michal Forman), Sabina Laurinová (Betty), Jiří Zavřel (vedoucí), Jaromír Meduna (Stodola), Simona Stašová (prodavačka), Mirko Musil (starý vrátný)
 
 
mluví:
Jaromír Meduna (hlas Stodoly)
 
 
II. kamera:
Vladimír Křepelka
 
 
masky:
Tomáš Kuchta
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Petr Bílek
 
 
asistent režie:
Ondřej Balík
 
 
asistent kamery:
Ivan Jiránek, Vladimír Murat, Jan Smolík
 
 
pomocná režie:
Alice Ronovská
 
 
nahrál:
Studiový orchestr Rudolfa Wiedermana, Burma Jones, Zdenek Merta
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.