Past (1950)

Past
75.1 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.11.1950        
    Délka: 94 min.
„Uvězněná členka odboje netuší, co na ni gestapo přichystalo.“
V roce 1942 v Praze působí odbojová skupina, jejímž šéfem je jistý Čermák. Gestapo by jej rádo dostalo do vězení, avšak síť českých bojovníků proti fašismu je dobře organizovaná a o Čermákově pravé totožnosti nikdo nic neví. Jednou ze spojek, které pro skupinu pracují, je i mladá učitelka hudby Růžena Kubínová. Při náhodném zátahu ji však policie zatkne kvůli nesrovnalosti v dokladech. Kriminální rada pražského gestapa Dönnert pochopí, že Růžena pracuje pro Čermáka. Když nepomůže mučení, nasadí Dönnert do ženiny cely německou herečku Hertu Lenzovou. Ta umí dobře česky a před Růženou předstírá, že se jmenuje Anča Nováková. Růžena nemá o ničem tušení a tak se své spoluvězenkyni bez obav svěřuje…

Málo známé okupační drama režiséra Martina Friče vzniklo podle stejnojmenné novely K. J. Beneše. Vzhledem k době vzniku je samozřejmé, že členové odbojové skupiny byli komunisté. Místo politického vyznění se však autoři ku prospěchu věci soustředili jen na dramatickou linii. Frič zde poskytl první velkou filmovou příležitost Vlastě Chramostové, která ztvárnila Růženu. Upozorňujeme, že představitelka Herty Marie Tomášová není totožná se známější herečkou stejného jména, která vstoupila do diváckého povědomí titulní rolí v politicky tendenčním dramatu Anna proletářka.

Zdroj: ČT

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Vlasta Chramostová (Růžena Kubínová), Majka Tomášová (konfidentka Herta Lenzová alias Anča Nováková), Miloslav Holub (Dönnert), Otomar Krejča (Bor), Vladimír Ráž (Antoš), Jaroslav Mareš (Hans), Karel Peyr (Cortus), Věra Kalendová (dozorkyně Kraftová), Terezie Brzková (vězenkyně Karlička), Vladimír Hlavatý (Taraba), Milka Balek-Brodská (dozorkyně), Marie Ježková (Látová), Ella Nollová (Dokoupilová), Bedřich Bozděch (Diviš), Emil Bolek (Franta), Mirko Čech (Holeček), Jindřich Doležal (Mencl), František Miroslav Doubrava (Beran), Bohuš Hradil (hostinský Berka), Stanislav Jareš (role neurčena), Ferdinand Jarkovský (Zelenka), Antonín Jirsa (strojvůdce), Magda Kopřivová (Kafkova matka), Jiří Kostka (Václav Lát), Josef Kozák (Pánek), František Marek (závodní stráž), Marie Nademlejnská (Pínkova žena), Jarmil Škrdlant (údržbář Jaroslav Kafka), Jan S. Kolár (tajný), Ivo Niederle (návštěvník ve vězení), Štěpán Bulejko (Nádražní velitel), Jaroslav Štercl (ustrašený SS), Miloslav Jenčík (poslíček v kavárně), Jindra Hermanová (žena žádající o propustku), Dagmar Táborská (Látalova dcera)
 
 
námět:
K. J. Beneš (novela)
 
 
scénář:
Miloslav Drtílek, Václav Gajer
 
 
kamera:
Václav Hanuš
 
 
hudba:
Dalibor C. Vačkář
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Hrachovec
 
 
kostýmy:
František Zapletal, Ida Šmídková
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
masky:
Josef Mann, Anežka Kunová
 
 
pomocná režie:
Václav Berdych
 
 
vedoucí štábu:
Gustav Rohan
 
 
výprava:
Jan Janda, František Straka
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš, Vladimír Kabelík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.