Páter Vojtěch (1936)

Páter Vojtěch
66.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 18.12.1936        
    Délka: 103 min.
„Mlynářův starší syn splnil přání své umírající matky a stal se knězem. Dívka, kterou miloval, se však vdala za jeho otce a zemřela na následky zranění, když chtěla bránit svému muži ve rvačce s mladším nezdárným synem.“
Páter Vojtěch je adaptací románu Jana Klecandy. Jedná se o sentimentální příběh mladého muže Vojtěcha Dvoreckého (Rolf Wanka), jenž se na přání své umírající matky stane knězem. Učiní tak i přesto, že zarmoutí srdce milované dívky Frantiny (Jiřina Štěpničková). Dívka se nakonec rozhodne provdat za Vojtěchova otce, mlynáře Dvoreckého (Jaroslav Marvan). Jejich sňatku Vojtěch požehná, neboť on si zvolil cestu k Bohu.

KDE SE NATÁČELO
Režisér Martin Frič natáčel v roce 1936 tento film ve středních Čechách nedaleko obce Čím. Nachází se v povltavské oblasti, v místě, kde se dnes rozlévá Slapská přehrada. Jejímu budování zůstal ušetřen bývalý Havlíkův mlýn, který původně nesl název „U Meredy“. Na tomto mlýně se ve třicátých letech natáčelo. Pro filmové exteriéry Fričova štábu se výborně hodil pro svůj starobylý ráz a doškovou střechu, která byla vyměněna až roku 1952. Do roku 1947 se zde dokonce stále mlelo obilí. Dodnes je možné u bývalého mlýna spatřit pozůstatky mlýnského náhonu a v duchu si vybavit příběh nenaplněné lásky Vojtěcha a Frantiny.

Zpracováno s využitím publikace:
KRÁL, Miroslav: Živohošťská farnost, vydala Římskokatolická farnost Živohošť a Obec Chotilsko v nakladatelství ALL DIRECT Praha, 1. vydání, r. 2007, ISBN: 978-80-239-9128-4  Autor: Petra.Barbie

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Rolf Wanka (Vojtěch Dvorecký), Ladislav H. Struna (bratr Karel), Jaroslav Marvan (otec Dvorecký), Jiřina Štěpničková (Frantina), Jiří Vondrovič (Jozífek), Ella Nollová (Jozífkova matka), Theodor Pištěk (stárek), Josef Příhoda (krajánek), Václav Trégl (policajt), František Smolík (rektor semináře), Rudolf Deyl (světící biskup), František Kreuzmann (tulák Václav Novotný), Alois Dvorský (starosta), František Hlavatý (farář Janů), Milada Gampeová (Pepička, farářova hospodyně), Alois Peterka (seminarista), František Milič (seminarista), Bohdan Lachman (kněz), Karel Šilhánek (kněz), Jožka Görlich (kněz), Alfred Baštýř (kněz), Viktor Nejedlý (klíčník v semináři), Josef Kotalík (policejní lékař), Antonín Hodr (lékař), Fráňa Vajner (hospodský), Dagmar Appelová (sirotek Anička), František Říha (krejčí), Václav Menger (host v hospodě), Jindřich Adolf (vyšetřující komisař), Frank Rose-Růžička (četník), Ferdinand Kohout (venkovan), Eduard Šimáček (ředitel věznice), Vladimír Smíchovský (strážmistr), Jan Sviták (lékař v misii), Jan W. Speerger (důstojník v cizineské legii), Michel Elaguine (důstojník v cizinecké legii), Antonín Jirsa (seržant v cizinecké legii), Jiří Hron (odmítnutý tanečník)
 
 
námět:
Jan Klecanda (román Páter Vojtěch)
 
 
scénář:
Václav Wasserman
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Eman Fiala
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Zdeněk Reimann
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.