Perinbaba (1985)

Perinbaba
74.7 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Slovenská republika / NDR
    Premiéra v ČR: 1.2.1986        
    Délka: 89 min.
POZOR, SPOILER

Skupina komediantů je zasažena lavinou a kmotra smrt má žně. V sáňkách, které ujedou, je malý chlapec. Ten chytne smrt za nos, což ji rozčílí. Musí zasáhnout Perinbaba, bere si kluka k sobě. A tak je malý Jakub u ní. Pomáhá jí sněžit, ale taky sem tam vyvede nějakou klukovinu. Zalíbí se mu malé děvčátko Alžběta, a také by se rád podíval na svět z věžičky. Ta je zamčená, ale Jakub se zmocní klíče a už je nahoře. Pohled na zem jej zaujme. Ale také hned zestárne. U Perinbaby totiž neběží čas.

Na zemi zatím Alžbětce umírá maminka. Jakub to vidí, ale ani smrt mu nezabrání v touze stát se člověkem. Po pohřbu následuje svatba. Žení se Alžbětin otec. A ona sama je již dospělé děvče a Jakub by rád za ní. A tak jednoho dne prostě uteče. Ocitá se u Alžběty v rodině. Macecha ji nesnáší a otec, takto rychtář o tom víceméně neví. Před Vánocemi pošle Jakuba na ryby. Cestou zpět se on a jeho doprovod ocitnou v obklíčení vlků. A hned vedle je kmotra smrt. Jenže Jakub ovládá snowboarding, a tak udělá ihned pořádek.

Opět jsou zde komedianti a Jakub bere Alžbětu na vzdušný výlet. Po návratu je od rychtáře vyhozen, protože jsou všichni pávi mrtví. A on se o ně měl starat.

Jakub si tedy staví dům a kope studnu. Jednoho dne sem přijde Alžběta a spolu sní pocukrované buchty. Cukrovala je macecha. Oba usínají a macecha hází Alžbětino tělo do studny. Když je pak nalezen Jakub, je zatčen. Tělo jeho milé nalezeno nebylo. Ta je zatím u Perinbaby.

Jakub je odsouzen k trestu smrti, proto raději souhlasí se svatbou s dcerou macechy. Ale těsně před svatbou uteče. Jenže když mu kmotra smrt řekne, že je Alžběta po mrtvá, nechce žít ani on a vrací se zpět. Raději chce být pověšen. A už je pod šibenicí...  Autor: Pitryx

režie:
Juraj Jakubisko
 
 
hraje:
Giulietta Masina (Perinbaba), Vlastimil Drbal (šestiletý Jakub), Emanuel Hason (dvanáctiletý Jakub), Tobias Hoesl (Jakub), Petronela Kolevská (Alžbetka), Soňa Valentová (macecha), Pavol Mikulík (rychtář), Zora Ulla Keslerová (matka), Milada Ondrašíková (Dora), Eva Horká (Zubatá - mladá), Valerie Kaplanová (Zubatá - stará), Karel Effa (principál), Ľudovít Reiter (hajduk), Petr Hapka (muzikant), Emil Horváth (farář), Ivan Palúch (sluha), Juraj Slezáček (chlap), Zuzana Vaňousová (stařenka), Mária Hojerová (stařenka), Magdaléna Danková (šestiletá Alžbetka), Sylvia Popovská (dvanáctiletá Alžbetka), Ján Barto (kostelník), Ivan Drozdy (sluha), Jarmila Karasová (služka), Július Košírel (sluha), Vladimír Hrivňák (mladý principál)
 
 
námět:
Ľubomír Feldek (na motivy pohádky bří Grimmů Paní Zima)
 
 
scénář:
Juraj Jakubisko (na motivy pohádky bří Grimmů Paní Zima), Ľubomír Feldek
 
 
kamera:
Dodo Šimončič
 
 
hudba:
Petr Hapka
 
 
výprava-architekt:
Viliam Gruska
 
 
kostýmy:
Šárka Hejnová
 
 
střih:
Patrik Pašš
 
 
zvuk:
Csaba Török
 
 
vedoucí produkce:
Peter Drobka, Mária Strakáčová
 
 
výtvarník:
Josef Vyleťal
 
 
dabing:
Eva Krížiková (Perinbaba), Pavol Topoľský (Jakub), Zita Furková (stará Zubatá), Július Satinský (principál), Anna Tyralová (Dora)
 
 
II. kamera:
Jozef Košťál
 
 
II. režie:
Michal Ruttkay
 
 
masky:
Beatrix Dollingerová
 
 
dramaturgie:
Alena Vičíková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Viliam Richter, Eugénia Princzová
 
 
asistent režie:
Peter Bartoš, Eva Vadíková, Pavol Gejdoš
 
 
asistent kamery:
Martin Bartko
 
 
pomocná režie:
Jozef Mifkovič
 
 
odborný poradce:
M. Žitníková
 
 
trikové snímky:
Jiří Rumler
 
 
kaskadér:
Peter Hric
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.