Pětka s hvězdičkou (1985)

Pětka s hvězdičkou
74.4 %
 
 

Další název: To jsme ještě nebrali (prac. název); Five

    Žánr: dětský
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.1.1987        
    Délka: 74 min.
„Život je jedno velké dobrodružství. Alespoň dokud jste v sedmé třídě.“
POZOR, SPOILER

Do malého městečka přijíždí autobusem nový a mladý učitel Mikeš. Je očekáván pěticí kluků, kteří mu rádi pomohou stěhovat, i když on vlastně skoro nic nemá. A tak mu kluci seženou, co kde najdou - světlo, palmu, ale hlavně postel. Jsou za to bohatě pohoštěni chlebem a učitel je za odměnu chce doučovat. Jenže všichni z pětice jsou jedničkáři.

Začíná nový školní rok. Hned ráno se zjistí, že někdo zcizil palmu. No, kluci opravdu mysleli, že byla vyhozena. Učitel se tedy seznamuje s obyvateli a vůbec s celou vesnicí. A když sem začnou přijíždět delegace, je jasné, že je doba vinobraní.

Pochodové cvičení, nebo chcete-li branný závod, se zvrhne v hašení požáru. Mikeš podezřívá kluky, ale naštěstí se ukáže, jak to bylo doopravdy, a kluci jsou pochváleni.

Občané se rozhodli, že zde učitele ožení, aby neuprchl, jako ti ostatní. Proto se mu snaží vnutit místní dívku, až namaskovaný žák Daniel jej vytáhne z tenat. Za učitelem však později přijíždí jeho dívka. Bohužel, nemají nikde klid. Ani ve vinici, ani v kupce sena.

Večer se kluci dělají opilí, protože měli táborák, a druhý den je nalezena rozbitá střecha vinného sklípku. Každému je jasné, kdo to udělal, je to voda na mlýn některých paniček. Kluci pátrají po pravém viníkovi a podaří se jim to. Jenže to už došlo ke konfliktu mezi Mikešem a jeho žákem Staňou. Dokonce padla i facka…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Balajka
 
 
hraje:
Matouš Rajmont (Fera), Jan Hartl (Mikeš), Dušan Blaškovič (ředitel), Marián Zednikovič (Žížalka), Iva Hüttnerová (Boba), Václav Babka (Vrbecký), Václav Sloup (školník), Eva Řepíková (Říhová), Zdeněk Dvořák (Matička), Miroslava Kolářová (Matičkova matka), Simona Stašová (Hanáčková), Milena Steinmasslová (Horáková), Barbora Štěpánová (Milada Urbanovská), Jaroslav Kuneš (předseda JZD), Alois Liškutín (strýc Pavelčík), Stanislav Tříska (řezník Josefík), Břetislav Rychlík (pošťák Vrána), Mojmír Maděrič (Fornúsek), Irena Žáčková (role neurčena), Eva Matalová (zákaznice v Jednotě), Milena Marcilisová (Nováková), Jozef Pražmári (Lakmus), Jan Bílek (Matička), Miroslav Kučera (Edison), Richard Krpal (Rosťa), Ladislav Vávra (Daňo), Kateřina Filípková (Broňa), Marie Komňacká (Monika), Miloslav Uhlíř (Ferův otec)
 
 
námět:
Jiří Jilík
 
 
scénář:
Jiří Jilík, Miroslav Balajka
 
 
kamera:
Jiří Kolín
 
 
hudba:
Ondřej Soukup
 
 
výprava-architekt:
Petr Smola
 
 
kostýmy:
Dana Hávová-Záhradská (návrhy kostýmů), Zdena Jarošová
 
 
střih:
Ivan Matouš
 
 
zvuk:
Josef Javořík
 
 
mluví:
Jaroslav Kaňkovský (tělocvikář Žížalka), Mirko Musil (ředitel ZDŠ), Oldřich Vlach (hlas Ferova otce), Lubomír Kostelka (hlas vinaře Zemka), Ljuba Krbová (Nováková)
 
 
masky:
Ivo Strangmüller (umělecký maskér)
 
 
dramaturgie:
Jan Gogola
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Věra Kopecká, Jiří Zemanec
 
 
asistent režie:
Zdeňka Tkadlečková
 
 
asistent kamery:
Vladimír Kolář
 
 
pomocná režie:
Ivan Frič
 
 
spolupráce:
Zdeněk Skaunic
 
 
asistent architekta:
Josef Havlíček
 
 
vedoucí výroby:
Zdeněk Stibor
 
 
skript:
Zdeňka Stiborová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.