Píseň práce (1933)

Píseň práce (Acciaio)

Acciaio

Další název: Steel

    Žánr: drama
    Země: Itálie
    Délka: 67 min.
"Píseň práce" je film s italskými herci a v italské řeči ale dílo německého režiséra Waltra Ruttmanna, nadšeného vyznavače a obrazového komentátora průmyslového pokroku a jeho skvělé tvarové rozmanitosti, zde přináší epický obsah, namnoze zhuštěný v dramatických a tragických zkratkách.

Námět je dán látkou dílka Luigi Pirandella: Mladý voják se vrací z povinného výcviku. Těší se na děvče, o němž neměl léta zpráv a s nímž neměl ani písemný styk. Na kůře stromu přibylo zatím druhé vryté srdce, v němž kamarád vojáka Maria vepsal své vyznání a románek druhé lásky Gininy. Mario nerozumí skutečnosti, že snoubencem Gininým se stal jeho někdejší přítel. Opije se, rve se se soupeřem a když přichází znovu zase do továrny, dráždí při nebezpečné slevačské práci svého druha tím, že úmyslně koná nebezpečnou práci s rozžhavenými tyčemi tak, aby jeho druh neměl ani chvíli klid.

Nešťastná náhoda způsobí smrt jeho bývalého kamaráda, ale dělníci a veřejné mínění jej označí za vraha a jeho někdejší milenku za spoluvinici. I když úředně byla prokázána nevina mladého dělníka, otec nenávidí dvojici a vyslovuje své opovržení kamením, nadávkami a nápisy na rozích. Jen rozum a chladnokrevnost starého otce, jehož syn zahynul a jeho vůle ke smíru, překlene moře nenávisti a vede domnělého vraha k nové práci v továrně a k lásce, která očistí vzpomínku na nešťastnou oběť.

Režisér Ruttmann se s úzkostlivostí vyhnul každému konvenčnímu obrazu i situaci. Historie lidí a jejich vášní není tak dobře ve filmu prokreslena tak,jak dokázal režisér těžit z dramatu strojů, z jejich rytmu, jiskření a tvarové měnivosti. Používá zato lidí diskrétněji, nesměleji, takřka náhodně. Nalezl ostatně v herečce Ise Pole a v hercích Piero Pastore a Alfredo Polveronim velmi schopné interprety, jejichž prostá hra okouzluje. Také neúměrná délka obrazů z továrního dění nemůže zde být považována za omyl dekorativního civilizačního vkusu a módu. Tolik je v těchto záběrech vybranosti a vkusu.  Autor: Asmodej

režie:
Walter Ruttmann
 
 
hraje:
Piero Pastore (Mario Velini), Isa Pola (Gina), Vittorio Bellaccini ( Pietro Ricci), Olga Capri (Pietrova matka), Alfredo Polveroni (Pietrův otec), Domenico Serra, Giulio Massarotti, Romolo Costa, Romano Calò, Luigi Erminio D'Olivo, Arcangelo Aversa, Enzo Paglierici
 
 
námět:
Luigi Pirandello (román "Giuoca, Pietro!")
 
 
scénář:
Emilio Cecchi, Stefano Landi (adaptace), Mario Soldati, Walter Ruttmann
 
 
kamera:
Domenico Scala, Massimo Terzano
 
 
hudba:
Gian Francesco Malipiero
 
 
střih:
Giuseppe Fatigati, Walter Ruttmann
 
 
výprava:
Gastone Medin
 
 
producent:
Baldassarre Negroni, Emilio Cecchi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.