Přání smrti (1974)

Přání smrti (Death Wish)
79.7 %
 
 

Death Wish

Další název: Přání zabít; Mrtvé přání; Touha smrti

    Žánr: krimi / akční
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 93 min.
„Příběh byznysmana, který vzal zákon do rukou poté, co jeho žena a dcera byly brutálně znásilněny.“
POZOR, SPOILER

Muž ve středním věku, architekt Paul Kersey, je se svou manželkou u moře. Oba si to užívají.

Nyní jsou již doma a paní Kerseyová s dcerou nakupují v marketu. Zrovna zde blbnou tři mladíci. Jeden z nich si z nachystaného nákupu k doručení zjistí, kde bydlí. I přesto, že adresu znají, tak je sledují a vniknou k nim do bytu. Obě ženy surově zmlátí a utečou. Zraněné končí v nemocnici, kde matka umírá a dcera je stále v šoku.

Po pohřbu manželky Paul vyhledá detektiva, který na případu pracuje. Je to detektiv Frank Ochoa. Ten má nějaké poznatky třech násilnících, ale Paulovi se jeho postup nezdá. Snad i proto si rozmění papírové peníze za kovové a dá je do punčochy. Tím je z toho smrtící zbraň. Jakmile je pak napaden jakýmsi mužem, s úspěchem ji použije. Muž je nucen utéci. Paul sám je zděšen z toho co udělal a musí si doma dát panáka. Posléze bere práci mimo město. Zde má kamaráda, spolu stráví chvilku ve westernovém městečku. Pak jsou oba na střelnici, kde se Paul ukáže jako zdatný střelec. Po návratu jej nečekají dobré zprávy. Dcera je opět v nemocnici a její uzdravení je nemožné. Navíc Paulův zeť tvrdí, že se jeho dcera stala jen číslem ve statistice policie. Paul otevírá skříňku s dárkem od onoho kamaráda. Je to zbraň. Paul si ji vezme a jde na procházku. Když je přepaden mužem s pistolí, prostě jej zastřelí. Sám se hrozí svého jednání, ale pokračuje. Další večer zastřelí tři pouliční lupiče.

To už je na scéně policejní vyšetřovatel Frank. A protože není hloupý, začíná se rozhlížet tím správným směrem.

Paul je opět napaden, a to v metru. Oba násilníky zastřelí a v poklidu vystupuje. Kolem těchto zločinů se začínají rojit reportéři. I kvůli nim je uspořádána tisková konference.

Při dalším napadení se Paul dopouští chyby. Jednoho z lupičů sice zastřeli, ale druhého jen zraní a zraněn je i on sám. Na rameně, ale dost ošklivě. Horší na tom je, že útočník vše o zranění ještě, než zemřel, vyžvanil policii. Dobré je však, že si lidé berou příklad a začínají se bránit sami.

Policejní komisař se dostane bez Paulova vědomí k němu do bytu, zde najde několik důkazů.

Vyšší místa mají jiné zájmy než policie, a proto Frank varuje Paula, že je sledován. Ale pro jistotu na něj ještě poštve strážníky. Ti však nemají úkol jej zatknout. Jenže on Paul má také všech pět pohromadě, roto mizí policajtům z očí. Zbraň si bere ve své kanceláři a opět vychází do ulic. Z trojice lupičů zastřelí jen dva, třetí postřelí jeho a uniká, jsa Paulem pronásledován. A taky dohoněn, ale je mu dána milost. To už sem jedou policejní vozy snad z celého státu.

Frank musí Paula jako vraha oficiálně zatknout. Ví, že leží na pohotovosti a hrne se k němu na pokoj. Ti dva si budou mít dozajista o čem povídat.  Autor: Pitryx

režie:
Michael Winner
 
 
hraje:
Charles Bronson (Paul Kersey), Hope Lange (Joanna Kersey), Vincent Gardenia (detektiv Frank Ochoa), Steven Keats (Jack Toby), William Redfield (Sam Kreutzer), Stuart Margolin (Ames Jainchill), Stephen Elliott (policejní komisař), Jack Wallace (Hank), Jeff Goldblum (násilník č. 1), John Herzfeld (násilník v metru (kožená bunda)), Robert Kya-Hill (Joe Charles), Kathleen Tolan (Carol Toby), Fred J. Scollay (prokurátor), Chris Gampel (. Ives), Edward Grover (poručík Briggs), Christopher Logan (násilník č. 2)
 
 
námět:
Brian Garfield
 
 
scénář:
Wendell Mayes
 
 
kamera:
Arthur J. Ornitz
 
 
hudba:
Herbie Hancock
 
 
kostýmy:
Joseph G. Aulisi
 
 
střih:
Bernard Gribble
 
 
zvuk:
Alfred Cox, James Sabat, Jim Shields, Hugh Strain, Arthur Bloom
 
 
výtvarník:
Connie Brink
 
 
dabing:
Lubomír Zajíc (zvuk)
 
 
koproducent:
Michael Winner
 
 
výprava:
Robert Gundlach
 
 
producent:
Dino De Laurentiis, Hal Landers
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.