Právě začínáme (1946)

Právě začínáme
84.6 %
 
 
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 8.11.1946        
    Délka: 99 min.
„O jarmarečním trhovci a spolumajiteli kočovného varieté, kteří se nečekaně musí postarat o sirotka Pepíka.“
POZOR SPOILER

Ve městě je cirkus. Ten patří paní Sidonii, jejíž výřečný manžel Bohouš Vosáhlo tento cirk uvádí. Paní Sidonie si pečlivě hlídá zdraví svého hada Hanibala, manželovo je tak trošku mimo její zájem. Sidonie má také atrakci zvanou jízda smrti, sama také ohýbá železné tyče. Hned naproti prodává své drobnosti pan František Diviš. Obchody mu však nejdou. Jednou již začne Bohoušovi jít Sidonie na nervy tak, že přichází za Františkem a odjíždí s ním. Bydlí u něj v nájemním domě, kde žije i malá zpravodajka Eliška. Ta ví o všem, co se v domě "šustne". Jednoho dne se František dozví, že jeho bývalá láska zemřela a zanechala syna. František se o něj má starat. Nu, zpočátku nechce, ale pak si Pepíčka Strnada oblíbí, byť je otec jen v matrice. A tak si kluka odváží. Pak se snaží dát syna svému pravému otci, totiž jezdci na stěně smrti, Karlu Rabasovi. Ten však odmítá. V domě se ocitá Sidonie a hledá Františka. A tak poznává i Pepíčka. Toho jednou vezme na vycházku a nechá jej stát u výkladu. Odtud jej „odvleče“ Eman, Rabasův kamarád, k němu do maringotky. Chtějí chlapce cvičit a pak na něm vydělávat. František a Bohouš prodávají své lepidlo, ale netuší, co se stalo. Ani to, že je Rabas mrtev, zabil se při jedné ze svých jízd. Toto zjistí až doma a jsou velmi rádi, když se jim Pepíček vrátí zpět. A aby toho štěstí nebylo málo, navštíví je obuvnický nákupčí a žádá velké množství lepidla.  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Jindřich Plachta (trhovec František Diviš), Jaroslav Marvan (Bohouš Vosáhlo), Meda Valentová (Sidonie, Vosáhlova žena), Josef Kotapiš (Karel Rabas, jezdec na Stěně smrti), Eman Fiala (Eman, vyvolávač na Stěně smrti), Antonín Mikulič (Pepík Strnad, Divišův nevlastní syn), Ludmila Burešová (domovnice vdova Melková), Václav Trégl (Kačaba), Slávka Procházková (Koudelková), Jindra Hermanová (Rabasova družka), Ela Trousilová (krotitelka hadů Elvíra), Jindra Láznička (truhlář Sekvenc), Vladimír Hlavatý (pekař Josef Havlík), Ferdinand Jarkovský (úředník poručenského soudu), Eduard Dubský (advokát), Bohuš Hradil (zástupce obuvnické firmy Jetmar), Jaroslav Štercl (listonoš), Rudolf Deyl (mladík s lepidlem), Antonín Holzinger (smějící se muž), Martin Raus (role neurčena), Václav Norman (muž s deštníkem), Oskar Hák (tlustý chlapec v obecenstvu), Antonín Soukup (zákazník v Benešově), Luba Skořepová (divačka na jízdě smrti), Eva Bartáková (zvědavá holčička Eliška), Vojta Mirko (stavitel), Marie Hodrová (stará paní), D. Mrlíková (Pavlínka), Prokop Felix (kluk)
 
 
námět:
František Vlček, Josef Neuberg
 
 
scénář:
František Vlček, Josef Neuberg
 
 
kamera:
Josef Střecha
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký (a výtvarník)
 
 
kostýmy:
Josef Matěj Gottlieb
 
 
střih:
Jiří Sobotka
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
zpěv:
Jaroslav Marvan (Červená mašlička, líčka červená; Míval jsem tě vždycky rád; Já už vím, Jeníčku, co na mně chceš), Sbor (Míval jsem tě vždycky rád; Išla Marína od Hodonína)
 
 
masky:
Josef Linhart
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ladislav Terš, Bohuslav Kubásek
 
 
asistent kamery:
Jaromír Holpuch
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
Eduard Šimáček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.