Pražské noci (1968)

Pražské noci
67.1 %
 
 

Další název: Fabricius a Zuzana (Robick a Zuzana); Poslední golem; Chlebové střevíčky; Otrávená travička

    Žánr: drama / horor / povídkový
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 6.6.1969        
    Délka: 102 min.
„Čím temnější noc, tím tajemnější příběh. Čím temnější oči, tím nebezpečnější žena... Hororově laděný povídkový film zpracovává tři morbidní příběhy ze staré Prahy“
POZOR SPOILER

Obchodník Fabricius by rád poznal noční život Prahy, ale musí prý studovat a podepsat velmi důležitou smlouvu. Jenže potká Zuzanu, ta jej zatáhne na hřbitov, kam je sleduje i řidič. Tam Fabriciovi Zuzana vypráví tento příběh.

Poslední golem
Žid a rabbi Löw se s císařem tahali o golema. Císař Löwa opět povolává, ale jen aby mu sdělil, že má někoho jiného na jeho oživení. Je to rabbi až z Krakova a jmenuje se Neftálí ben Chajm. Aby oživení golema zabránil, posílá Löw za Chajmem ženu. On ji honí po celém hradě a dohoní. Dívka je němá a navíc je k Chaimovi chladná. Ten ještě s dvěma muži pokračuje v zaklínání. A podaří se to…

Řidič nadává Zuzaně, že jí Fabricius při vyprávění usnul na klíně. Také ji nabádá ke spěchu, aby to už udělala. Ale oni jdou k Fabriciovi na pokoj do hotelu. Zde ona vypráví další příběh.

Chlebové střevíčky
Koupající se hraběnka si zavolá rytíře Saint de Clair. Ten ji pozve na maškarní ples. Ona neví jakou masku, když k ní přivedou chlapce, co ukradl bochník chleba. Hraběnka se rozhodně jít za pekařku a po rytíři chce chlebové střevíčky. Ten je nemůže sehnat a je poslán k čertu. K hraběnce pak přichází švec a bere míru. Posléze někdo v masce botky přináší a bere hraběnku do kočáru. Až zde sundá masku a hraběnka nevychází z překvapení. A to netuší, kolik ji jich ještě čeká.

A Zuzana již nahá v posteli vypráví poslední příběh.

Otrávená travička
V hospodě „U cudné Zuzany“ se cpe bohatý a tlustý Turek. Je otráven a hozen mezi další mrtvoly. Nejinak se vede i rytíři v brnění. Také je otráven a shozen mezi ostatní. A obětí přibývá. Jen jeden se ne a ne napít otráveného nápoje. Také on Zuzaně nápoj otráví. Ale oba skončí v posteli…

Zuzana dovypráví a i pan Fabricius nevyjde z překvapení...  Autor: Pitryx

režie:
Miloš Makovec (1. Fabricius a Zuzana), Jiří Brdečka (2. Poslední Golem), Evald Schorm (3. Chlebové střevíčky)
 
 
hraje:
Miloš Kopecký (1. Fabricius a Zuzana - Fabricius), Jiří Hrzán (1. Fabricius a Zuzana - šofér), Milena Zahrynowská (1. Fabricius a Zuzana - recepční), Josef Bláha (2. rabbi Löw), Jan Klusák (2. Poslední Golem - Chaim), Viktor Maurer (2. Poslední Golem - Jizochág), Martin Růžek (2. Poslední Golem - císař), Ladislav Gzela (2. Poslední Golem - malíř), Václav Mareš (2. Poslední Golem - dvořan), František Uldrich (3. Chlebové střevíčky), Teresa Tuszyńska (3. Chlebové střevíčky - hraběnka), Josef Abrhám (3. Chlebové střevíčky - rytíř Saint de Clair), Josef Somr (3. Chlebové střevíčky - švec / abbé / domino), Jana Břežková (3. Chlebové střevíčky - komorná), Václav Kotva (4. Otrávená travička - Přech), Vladimír Valenta (4. Otrávená travička - Turek), František Velecký (4. Otrávená travička - mladík), Jan Libíček (4. Otrávená travička - rytíř), Václav Trégl (4. Otrávená travička - šlechtic), Milan Neděla (1. Fabricius a Zuzana - vrátný), Nataša Gollová (1. Fabricius a Zuzana - tlumočnice), Karel Vrtiška (3. Chlebové střevíčky - lokaj), Vladimír Zátka (3. Chlebové střevíčky - otrhánek), Ladislav Tajovský (2. Poslední Golem - II. Dvojník Chaima), Milan Mach (2. Poslední Golem - strážce), Milena Dvorská (4. Otrávená travička - Zuzana), Jindřich Heidelberg (Fabricius a Zuzana - pán), Lucie Novotná (2. Poslední Golem - dívka), František Šeba (2. Poslední Golem - Jákob), Kateřina Fialová (1. Fabricius a Zuzana - žena v autě), Bohumil Klika (2. Poslední Golem - I. dvojník Chaima), Ján Goga (3. Chlebové střevíčky - lokaj), Zbyněk Vaňous (3. Chlebové střevíčky - tanečník)
 
 
námět:
Jiří Brdečka
 
 
scénář:
Miloš Makovec (1. Fabricius a Zuzana), Jiří Brdečka (1. Fabricius a Zuzana), Vratislav Blažek (1. Fabricius a Zuzana), Evald Schorm (3. Chlebové střevíčky)
 
 
kamera:
Rudolf Milič (Fabricius a Zuzana), Jan Kališ (2. Poslední Golem)
 
 
hudba:
Zdeněk Liška (1. Fabricius a Zuzana), Jan Klusák (3. Chlebové střevíčky)
 
 
výprava-architekt:
Zdeněk Seydl (3. Chlebové střevíčky), Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Aša Teršová ((povídka "Poslední golem"))
 
 
střih:
Antonín Zelenka (1 a 4), Jan Kohout (2), Jiřina Lukešová (3)
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek (1, 4), Emanuel Formánek (2.), František Fabián (3)
 
 
výtvarník:
Adriana Demartini (Goléma), Stanislav Pavlík
 
 
mluví:
Alena Kreuzmannová (hraběnka), Vladimír Brabec (hlas Neftaliho)
 
 
choreografie:
Růžena Mazalová (3)
 
 
masky:
Ladislav Bacílek (Poslední golem), Jiřina Bissingerová, Otakar Košťál
 
 
odborný poradce:
Rudolf Iltis (2)
 
 
fotograf:
Karel Ješátko (3. Chlebové střevíčky), Josef Janoušek (1. Fabricius a Zuzana), Miloslav Mirvald (2. Poslední Golem)
 
 
asistent vedoucího výroby:
Blanka Rýdlová (2.)
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš (2), Jaroslav Jílovec (3)
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.