Případ pro exorcistu (2015) [TV minisérie]

Případ pro exorcistu
73.2 %
 
 

Další název: Detektivové od Nejsvětější Trojice; Detektívi od Najsvätejšej Trojice: Prípad pre exorcistu

    Žánr: detektivní
    Země: Česká republika
    Délka: 64 min., 3 díly
„Případ pro exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory,“ říká režisér Jan Hřebejk.



„Od začátku jsem bojoval o to, že je dobré mít v Případu pro exorcistu hlavní postavu detektiva ženu. A jsem rád, že tenhle pokus vyšel, máme tam hlavní ženskou figuru a není to žádná nezralá teenagerka, ale zkušená a zajímavá policistka, kterou ztvárňuje Klára Melíšková. Za nejšťavnatější postavu ovšem považuji jejího nadřízeného Viktora Vitouše, který je nesmírně zajímavým a plastickým charakterem, který se bude v pokračováních dále vyvíjet. A toho k naší velké radosti ztvárnil Miroslav Krobot,“ říká o obsazení scénárista Petr Jarchovský. „Případ pro exorcistu mi byl doporučen jako debut, který stojí za přečtení a který by možná stál i za adaptaci. Poté, co jsem si ho přečetl, mě překvapilo, že se, na debut, jedná o tak zralý text v nesnadném žánru detektivky a navíc v rozsahu románu. Nejtěžší na mé práci byla redukce, protože když máte třísetstránkovou knihu, musíte redukovat a u detektivky je podstatné, aby vám ze skládanky nic nevypadlo. V samém začátku nebylo jasné, kdo se mnou adaptovanému textu ujme. Jsem rád, že první sérii režíroval Honza Hřebejk, protože má velký čuch na casting, umí skvěle vést herce a zároveň pracuje s jemným humorem, který je mu vlastní. Honza tak určité věci, co se týče pojetí charakterů, nastavil a já jsem velmi zvědavý, jak si s nimi poradí další kolegové režiséři, u kterých jsem měl po slavnostní projekci pocit, že se na adaptování opravdu těší,“ doplňuje Jarchovský.
Česká televize

režie:
Jan Hřebejk
 
 
hraje:
Klára Melíšková (majorka Výrová), Stanislav Majer (inspektor Mráz), Miroslav Krobot (vrchní komisař Vitouš), Tereza Ramba (Kristýna Horová), Jan Budař (kněz Karas), Marek Taclík (Jiří Pánek), Kateřina Winterová (Soňa Pánková), Kryštof Hádek (Jan Pánek), Táňa Hlostová (učitelka Veronika), Jan Vlasák (kněz Stárek), Tomáš Měcháček (Václav Kulich), Tomáš Jeřábek (Mirek Doula), Miroslav Chýle (Purkyně), Anton Čamaj (opilec), Tomáš Dastlík (strážmistr Kubík), Jana Klusáková (redaktorka rozhlasu), Daniela Kosinová (varhanistka), Martin Evžen Kyšperský (Richard Fořt), Kristina Lukešová (Doulová), Eva Matalová (Skácelová, kostelníkova žena), Alena Mihulová (Nemravová), Roman Mrázik (policejní lékař Anděl), Robert Nebřenský (starosta Antonín Liška), Zdeněk Pecháček (otec Perkner), Daniela Písařovicová (TV reportérka), Jaroslav Pížl (Zdeněk Rosenbaum), Andrei Toader (strážmistr Pacák), Dalibor Vinklát (strážník Nemrava), Hana Frejková (matka Karasová), Ivo Kubečka (Václav Karas otec), Norbert Lichý (docent Stanc), Sabina Remundová (Jindra Ládová), Ján Sedal (Květoslav Zajíc), Adéla Stodolová (Magda Mrázová), Jiří Štrébl (policejní ředitel), Radovan Ernest (právník Pánka), Izabela Firlová (Zdena Králová), Petr Vorel (kameraman), Petr Zelenka (bratr Karase), Petr Florián (policista), Josef Horák (policista), Norbert Žid (policista), Dana Klášterecká-Hradiláková (Semerádová), Josef Chaloupka (policejní fotograf), Monika Nováková (sekterářka v nakladatelství), Zdeněk Fator (praporčík Kodet), Jan Řehořka (student ve vlaku), Nela Bušková (Adéla Mrázová), Vlasta Čtvrtníčková (sekterářka na fakultě), Šárka Svobodová (lékařka), Eduard Čubr (právník Pánkové), Libor Kovář (mladík v klokance), Jan Jakubec (policista), Ondřej Lemon (policista)
 
 
námět:
Michal Sýkora
 
 
scénář:
Michal Sýkora, Petr Jarchovský
 
 
kamera:
Martin Žiaran
 
 
hudba:
Aleš Březina
 
 
výprava-architekt:
Milan Býček
 
 
kostýmy:
Katarína Štrbová-Bieliková
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Lukáš Martina (záznam zvuku (3 epizody))
 
 
masky:
Lída Kopecká
 
 
fotograf:
Dagmar Vyhnálková
 
 
kreativní producent:
Jan Štern
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.