Řetěz (1981)

Řetěz
66.8 %
 
 
    Žánr: krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.11.1981        
    Délka: 86 min.
„Lehkomyslná žena se ocitá ve spárech zločinců...“
Mladá zdravotní sestra Marta Kavanová je lehkomyslná manželka, kterou nezajímá, odkud její manžel bere peníze na blahobytný a bezstarostný život. Netuší, že peníze pocházejí nejen z podvodných kšeftů s obrazy a šperky, ale také z loupežného přepadení pražské pošty, při němž jeden z Kavanových kompliců zastřelil mladou úřednici a zranil policistu. Teprve po manželově nečekané smrti Marta zjistí, že byl zapleten do podezřelých obchodů, a vzápětí je ve svém bytě přepadena dvojicí neurvalých manželových kompliců, surově se domáhajících peněz z poštovní loupeže, které měl Kavan ukrýt. Když nezvaní návštěvníci objeví fotografie mlýna, který muž nedávno koupil, donutí ženu, aby je tam odvezla. Cestou je však zahlédne nesmělý ctitel Kavanové, mladý fotograf Ivan, který začne trojici sledovat. Pokusí se ženu zachránit, ale je přitom zabit všeho schopným Dolfim. Vyděšená Marta se pokusí o lest a namluví mužům, že peníze jsou uloženy u jednoho přítele v Praze. Milenec Milan, kterého se pokusí kontaktovat, ji však odmítne pomoci, a tak se její situace zdá bezvýchodná. Přestože Bareš již pochopil, že žena o penězích nic neví, agresivní Dolfi se nemíní vzdát a je připraven získat je za každou cenu.

Zdroj: Nova

režie:
Jiří Svoboda
 
 
hraje:
Zora Ulla Keslerová (zdravotní sestra Marta Kavanová), Miroslav Zounar (technik Petr Kavan zvaný Frajer), Jiří Klepl (lupič Karel Bareš), Pavel Nový (lupič Dolfi), Ondřej Pavelka (fotograf Ivan), Karel Kovář (lékař Milan Kučera, Martin milenec), Bohumil Vávra (soused Pavlovský), Evžen Jegorov (Mikeš, Kavanův kolega), Valentina Thielová (majitelka obrazu Jeřábková), Václav Kaňkovský (hráč kulečníku Mrázek), Alena Karešová (vrchní sestra), Jaromír Kučera (lékař MUDr. Sýkora), Josef Fousek (Kavanův kamarád), Jana Hermachová (Suchánková), Hana Burešová (Alena Kučerová), Josef Šebek (policejní informátor Karlíček), Jaroslav Tomsa (kriminalista), Josef Střecha (pacient), Karel Fridrich (hráč kulečníku Šedivý), Jindřich Trylč (kapitán VB Hora), Jan Vyšín (poručík VB Zika), Václav Javůrek (vedoucí pošty), Vladimír Lemon (lékař resuscitačního oddělení), Jiří Škoda (lékař MUDr. Charouz), Albína Biskupová (zdravotní sestra), Monika Schullerová (poštovní úřednice Eva (jako Monika Marková)), Vladimír Pavelka (chodec s kufrem), Milena Hodačová (žena)
 
 
námět:
Václav Šašek
 
 
scénář:
Václav Šašek, Jiří Svoboda (technický scénář)
 
 
kamera:
Jaromír Šofr
 
 
hudba:
Vadim Petrov
 
 
výprava-architekt:
Milan Nejedlý
 
 
kostýmy:
Jana Břežková, Božena Světlá
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek, Ivo Špalj (mix)
 
 
vedoucí produkce:
Miloš Stejskal
 
 
dabing:
Zdeněk Svěrák (Mikeš), Jana Andresíková (Zora Ulla Keslerová (Kavanová)), Jan Teplý (Jiří Klepl (lupič Karel Bareš)), Miloslav Štibich (Karel Fridrich (hráč kulečníku Šedivý))
 
 
mluví:
Oldřich Vlach (Josef Fousek (Kavanův kamarád)), Mirko Musil (hlas vedoucího pošty), Milan Mach (hlas kapitána Hory), Miroslav Nohýnek (hlas Karlíčka)
 
 
II. kamera:
Karel Hejsek
 
 
masky:
František Pilný, Zdenka Prchlíková, Jana Hoffmannová
 
 
dramaturgie:
Sonja Kroupová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Pavel Mangl, Milan Brabec
 
 
asistent režie:
Josef Jarolímek, Irena Klausová
 
 
asistent kamery:
Jiří Zavřel
 
 
pomocná režie:
Zdeněk Flídr
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Tomsa, Miroslav Kučera, Petr Šnajdr
 
 
fotograf:
Jaroslav Trousil
 
 
asistent vedoucího výroby:
Luboš Kozák
 
 
výprava:
Jiří Rulík, Ivo Černý
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
kaskadér:
Miroslav Jíra, Ladislav Lahoda, Pavel Myslík, Antonín Hausknecht, Miroslav Lahoda, Jindřich Sejk, Oldřich Semerák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.