Rytmus v patách (2009) [TV film]

Rytmus v patách
65.3 %
 
 

Další název: Malá pražská matahára

    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 97 min.
„Danny Smiřický miluje domnělou špionku, malou pražskou „mataháru“.“
Film o konci jedné jazzové kapely na počátku padesátých let. Ústředním hrdinou je Danny Smiřický, známý Škvoreckého hrdina, tentokrát v Praze, kde je členem kavárenského orchestru. Miluje jednu krásnou dívku, která bohužel nemá správný třídní původ a přes své mládí dává Dannymu morální lekce. Ani další členové kapely v těch pohnutých letech nejsou před komunistickým režimem bez "viny", takže StB nedá velkou práci, aby kolem nich upředla síť, v níž uvíznou nějakým způsobem skoro všichni. Danny sám vyklouzne a s jedním z osnovatelů obvinění se setká až ve stáří, v naší současnosti.

Tento týden padla první klapka tohoto nového filmu, který natáčí Česká televize. Jmenuje se Malá pražská Matahára a režíruje jej Andrea Sedláčková. Ta je také autorkou scénáře, který napsala podle předlohy Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové.

Příběh je obrazem doby, začátku padesátých let, kdy ještě existují poslední relikty svobodného světa, jako např. americká tisková agentura, poslední jazzové kapely, a kdy berou za své i naivistické demokratické představy "bývalých",tj. lidí, kteří neoddiskutovatelně patřili ke světu první republiky. Komunistický režim všechno "bere šmahem jako smrt" a nejen jako.

Ve středu dění se ocitá parta mladých lidí, kteří se točí kolem jazzové kapely a jedné krásné dívky. Geraldinka, ještě vlastně nedospělá a rozhodně nezodpovědná slečna, která si myslí, že je chytřejší než všichni a že na světě je proto, aby se bavila, se zaplete do režimních sítí, které ji zničí. Ale její životní nezkušenost nepřehluší její sílící a postupně vědomý smysl pro spravedlnost: potřebným je třeba pomáhat a oportunismus je jí rozhodně cizí.

Původní Škvoreckého příběh je odrazem skutečných událostí, ale jeho stylizace je pro autora příznačná. Zdánlivě lehká a vtipná konverzace zamilovaných mladých lidí zachycuje jen část jejich života, druhá část neodvolatelně spěje k dramatickým událostem.

Andrea Sedláčková si s látkou velmi dobře poradila, nepodstatné vynechala, k podstatnému dofabulovala příčinné motivace. Dosáhla dokonce i toho, že Josef Škvorecký je s adaptací velmi spokojen.

Natáčení začalo v pondělí 23. února ve studiích na Kavčích horách. První fáze-zimní potrvá do začátku března a vyžádá si 9 natáčecích dnů. Letní část filmaři zahájí 8.5. a po 15 filmovacích dnech ji ukončí začátkem června. Točí především v Praze a v Králově Dvoře.

Hlavní role byly svěřeny Vojtěchu Dykovi a Marice Šoposké, ve vedlejších úlohách se objeví například Jan Meduna, Vojtěch Kotek, Emma Smetanová ad.

Režisérka Andrea Sedláčková studovala v druhé polovině osmdesátých let scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU, na to emigrovala do Paříže, kde pokračovala ve studiu na tamější filmové škole. Pro Českou televizi natočila televizní filmy o osudech Renaty Soukupové- Ze života pubescentky (1999), Můj otec a ostatní muži (2002), Krásný čas (2005), Opravdová láska (2008) a řadu dokumentárních snímků. V celovečerním filmu debutovala v roce 2000 psychologickým dramatem Oběti a vrazi, o dva roky později představila hořkou komedii Musím tě svést.
Česká televize

režie:
Andrea Sedláčková
 
 
hraje:
Vojtěch Dyk (Danny Smiřický), Marika Šoposká (Geraldine Brandejsová), Vojtěch Kotek (Richard Kambala), Jan Meduna, Berenika Kohoutová (Marcela Razumowská), Emma Smetana (Lizetka), Vlastina Svátková (Jeanne Fullbrightová), Lubor Šplíchal (Prokop Nedochodil), Zdenka Procházková (babička Brandejsová), František Němec (Danny Smiřický senior), Jan Přeučil (Kunovský senior), Mario Kubaš (mladý Kunovský), Lukáš Příkazký (agent), Ladislav Smoček (proděkan), Ivan Gvera (Nutsbellow), David Novotný (soudruh Král), Jan Hájek (tlumočník), Jiří Wohanka (tajemník OVKSČ), Jan Maxián (Alois Šimák), James Harries (James Bulwer), Tonya Graves (Jacqueline Smith), Tomáš Klus (René Licátko), Pavel Lagner (farář Šejnost), Petr Stach (esenbák), Vladimír Kulhavý (soused Mlýnek), Václav Neužil (student), Veronika Dobešová (dozorkyně), Zdeněk Hess (soudce), Marcela Holubcová (paní v okně), Monika Kobrová (nájemnice s dítětem), Margareta Hrůza (Genevieve Brandejsová), Jan Tobola (major), Nikolaj Višňakov (sovětský poradce), Martin Kapusnik (člen kapely Dixieland)
 
 
námět:
Josef Škvorecký (povídka Malá pražská matahára)
 
 
scénář:
Andrea Sedláčková
 
 
kamera:
Vladimír Holomek
 
 
hudba:
Emil Viklický (scénická hudba a aranžmá písní), Milan Jílek (mix hudby a nahrávka)
 
 
výprava-architekt:
Petr Fořt
 
 
kostýmy:
Simona Rybáková (výtvarník kostýmů), Dana Bláhová, Elen Horská, Hana Plzáková
 
 
střih:
Boris Machytka, Libor Dostál (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Roman Čapek, Petr Lenděl (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Martin Lubomírský
 
 
choreografie:
Ivana Kubicová
 
 
II. kamera:
Tomáš Drdácký
 
 
vizuální efekty:
Josef Mikšík (barevné korekce)
 
 
masky:
Kateřina Sittová (umělecký maskér), Nikola Skučková, Lucie Novotná
 
 
dramaturgie:
Helena Slavíková, Petr Zikmund (vedoucí dramaturg), Ivan Hubač (šéfdramaturg)
 
 
asistent režie:
Zdena Kuklová
 
 
asistent kamery:
Edita Kobylák (grip), Otto Kobylák (grip), Vlastimil Sellák (ostřič)
 
 
pomocná režie:
Radek Mil
 
 
odborný poradce:
Lubomír Dorůžka, Gabriel Gössel, Ladislav Knos
 
 
spolupráce:
René Varga (grip), Adam Fuchs (lokační manažer)
 
 
asistent architekta:
Lukáš Máslo
 
 
výprava:
Jan Petřík, Petr Zůza, Radek Bláha, Martin Voplakal
 
 
nahrál:
Studiový orchestr Rudolfa Wiedermana (scénická hudba)
 
 
dirigent:
Mario Klemens, Emil Viklický
 
 
osvětlovač:
Marek Reicho, Zdeněk Janda, Stanislav Cicvárek, Petr Kantor, Vladimír Písařík
 
 
producent:
Jaroslav Kučera (šéfproducent)
 
 
vedoucí natáčení:
Markéta Beznosková Bruknerová
 
 
asistent produkce:
Jakub Svoboda
 
 
skript:
Alice Voborská
 
 
asistent zvuku:
Pavel Kovařík, Pavel Vencl, David Matušek
 
 
klapka:
Michala Rusaňuková
 
 
vrchní osvětlovač:
Oldřich Havelka
 
 
stavba:
Martin Sobota, Vít Frantl (stavební služba), Martin Janáš (stavební služba)
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Jan Matura (přenosový vůz PV-18HD), Jan Klíma (přenosový vůz PV-18HD)
 
 
asistent střihu:
Jaroslava Hrubá ((jako Jarka Hrubá))
 
 
casting:
Miroslava Hyžíková ((jako Mirka Hyžíková))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.