Samé trable (1999) [TV film]

Samé trable (Earthly Possessions)
68.3 %
 
 

Earthly Possessions

Další název: Pozemské statky

    Žánr: drama / krimi / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 105 min.
„Lupič a jeho rukojmí na útěku před realitou.“
Televizní snímek Pozemské statky (1999) vznikl podle stejnojmenného románu Anne Tylerové (mj. autorka Náhodného turisty), který poprvé vyšel v roce 1977 a vypráví příběh neobvyklého setkání dvou outsiderů. Jake (Stephen Dorff) se živí jako závodník v demoličních derby, což mu zjevně moc nevynáší, neboť se s ním setkáváme v okamžiku, kdy se chystá vyloupit banku. Utíká s pouhými třemi stovkami v kapse a užvaněnou rukojmí, maloměstskou knězovou manželkou Charlottou (Susan Sarandonová), pro niž je "výlet" s lupičem vítanou změnou v okoralém životě a posledním impulzem, aby konečně opustila svého nudného manžela. Když Charlotta zjistí, že Jake chce z domova pro nastávající matky "vysvobodit" svou těhotnou sedmnáctiletou přítelkyni, je to starší žena, kdo začne ovládat situaci, nikoli její trošku bezradný únosce. Zvláštní vztah mezi hlavními protagonisty, který na chvíli přeroste do romantické roviny, tvoří páteř snímku.Režisér James Lapine (nar. 1949), jehož doménou je především divadlo, se soustřeďuje na vedení obou hlavních hereckých představitelů, kteří se mu odměňují přesvědčivými výkony. Především Susan Sarandonová (nar. 1946) si užívá svoji postavu Charlotty, jež trochu připomíná její servírku Louise ze slavného Scottova filmu Thelma a Louise. Méně známý Stephen Dorff (nar. 1973) však za ní nezůstává daleko pozadu. Film byl uveden na svém domovském kanálu HBO pod nepříliš vynalézavým českým titulem Samé trable.

režie:
James Lapine
 
 
hraje:
Susan Sarandon (Charlotte Emoryová), Stephen Dorff (Jake Simms Jr.), Elisabeth Moss (Mindy), Jay O. Sanders (Zack Emery), Alan Pottinger (Scotty Jamison), John Christopher Jones (Marvel Hodge), William Duell (stařec), Alice Drummond (stařenka), Danielle Ferland (Baby), William Hill (bankovní stráž), Margo Martindale (Libby), Deborah Rush (Heidi Andersonová), Lex Monson (starý muž), Robert Prescott (Stu), Terry Serpico (hlídka na stanici), Phoebe Lapine (roztleskávačka), Eva Amurri (teenager)
 
 
námět:
Anne Tyler (stejnojmenný román (1977))
 
 
scénář:
Steven Rogers
 
 
kamera:
David Franco
 
 
hudba:
Stephen Endelman
 
 
výprava-architekt:
Ina Mayhew
 
 
kostýmy:
Dona Granata
 
 
střih:
Barbara Tulliver
 
 
zvuk:
David Boulton, Richard P. Cirincione, Joe Dohner, George Leong, Eytan Mirsky, William Sarokin, Maurice Schell, Brian Vancho
 
 
výtvarník:
Brick Mason
 
 
zvláštní efekty:
Steven Kirshoff
 
 
koordinátor kaskadérů:
Glory Fioramonti
 
 
masky:
Ma Kalaadevi Ananda, Lori Hicks, Paul Leblanc
 
 
asistent režie:
Glory Fioramonti, Sam Hoffman, Tony Mark
 
 
výkonný producent:
Alan Greisman, Marykay Powell
 
 
producent:
Tony Mark, Sue Jett
 
 
kaskadér:
Jennifer Lamb
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.