Sestřičky (1983)

Sestřičky
75.9 %
 
 
    Žánr: komedie / drama / psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.3.1984        
    Délka: 85 min.
„Život je procházka blátem, ale i tak má smysl.“
Hlavní postavou příběhu, natočeného podle povídky Adolfa Branalda z knihy Vizita a odehrávajícího se v polovině padesátých let, je mladá začínající zdravotní sestřička Marie Sahulová. Dostane se do průšvihu, když si na internát tajně přivede přítele. Její milostné dobrodružství, při němž, jak doufala, konečně přijde o panenství, však skončí dřív, než k něčemu dojde. Za trest je přeložena do venkovského zdravotního střediska v Meziboří. Průvodkyní, která ji osobitým způsobem zasvěcuje do praxe i úskalí života, se stává zdravotní sestra, moudrá a zkušená žena. Nikdo jí neřekne jinak než babi. Dívka prožívá první milostná zklamání. S Petrem, který byl příčinou jejího přeložení a s řidičem sanitky Arnoštem. Ten je sice třikrát rozvedený, ale jako muž v případě Marušky selže. Zatímco v lásce a nabývání sexuálních zkušeností se jí příliš nedaří, v práci je to právě naopak. Pod vedením babi sbírá zkušenosti, učí se získávat důvěru pacientů a práce ji opravdu baví. Svou sebejistotou překvapí i bývalého nadřízeného, primáře Ševíta, když přijede do nemocnice se zraněným dřevařem, kterému v lese s doktorem zachránila život. Na přímluvu babi získá vlastní rajón. V mozaice každodenních starostí a více či méně vážných lékařských zákroků definitivně dozrává, nachází smysl práce a života.

Zdroj: Nova

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Alena Mihulová (zdravotní sestra Marie Sahulová), Jiřina Jirásková (zdravotní sestra zvaná babi), Ondřej Vetchý (ošetřovatel koní Petr), Oldřich Vízner (saniťák Arnošt), František Husák (doktor), Jiří Růžička (hajný Krákora), Otto Lackovič (správce statku Revéš), Bořivoj Navrátil (primář Ševít), Miroslava Vydrová (zdravotní sestra Míková), Alena Karešová (vrchní sestra), Zdeněk Martínek (učitel), Pavlína Mourková (Zuzka Ferenčíková), Josef Vondráček (Mariin otec), Bohuslav Ličman (Viskup), Šárka Štembergová (Viskupka), Vladimír Hlavatý (dědek), Vlastimil Fišar (dědek), Miloslav Štibich (Fulínek), Gabriela Wilhelmová (Mariina matka), Jaroslava Brousková (staniční sestra), Jan Cmíral (okresní zdravotník), Roman Skamene (řidič pohřebního vozu), Jaroslav Heyduk (hlídač v internátu), Michal Roneš (sekundář), Martina Samková (Pechlátová), Zuzana Talpová (Voldřichová, Zuzčina teta), Jiří Kraus (hospodský kluk), Jiří Žák (kočí Frýbort), Rudolf Kinský (hospodský Venda Brabenec), Edita Dindělová (zdravotní sestřička), Karel Engel (zraněný dřevorubec Fišera), Vlastimila Vlková (pacientka), Václav Fišer (dědek)
 
 
námět:
Adolf Branald (motivy z knihy Vizita)
 
 
scénář:
Vladimír Bor, Karel Kachyňa
 
 
kamera:
Jan Čuřík
 
 
hudba:
Luboš Fišer, Franz Lehár (Paganini /Líbám, ženy, vás tak rád/), Jiří Šlitr (Potkal jsem jelena)
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
kostýmy:
Běla Suchá (návrhy kostýmů), Eva Martincová, Hana Mesteková
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek, Ivo Špalj (mix)
 
 
mluví:
Zuzana Bydžovská (hlas Míkové), Robert Vrchota (hlas dědka)
 
 
zpěv:
Ondřej Vetchý (písně Tadá, tada, tada + Neťukej, neťukej), Karel Zich (Tadá, tada, tada), Miloslav Štibich (Potkal jsem jelena), Alena Mihulová (Potkal jsem jelena + Líbám, ženy, vás tak rád), Jiří Růžička (Lásko, bože, lásko)
 
 
text písně:
Miroslav Horníček (Potkal jsem jelena), Emanuel Brožík (Líbám, ženy, vás tak rád)
 
 
II. kamera:
Pavel Nečesal
 
 
masky:
Stanislav Petřek, Václav Frank, Ivana Červenková
 
 
dramaturgie:
Miroslav Vaic
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Tomáš Baloun, Iva Šetková
 
 
asistent režie:
Zdeněk Tyc, Anna Lackovičová
 
 
asistent kamery:
Jan Carda
 
 
pomocná režie:
Miroslav Balajka
 
 
odborný poradce:
Josef Jonáš
 
 
fotograf:
Jiří Kučera
 
 
spolupráce:
Renata Stádníková, Eva Horázná, Věra Flaková, Olga Rosenfelderová
 
 
asistent vedoucího výroby:
Vojtěch Panáček, Luboš Kozák
 
 
výprava:
Rudolf Kinský, Zdeněk Jeřábek, Stanislav Krejča, Jiří Vadroň
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Oldřich Mach
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.