Sils Maria (2014) [2k digital]

Sils Maria (Clouds of Sils Maria)
60 %
 
 

Clouds of Sils Maria

Další název: Sils Maria

    Žánr: drama
    Země: Francie / Švýcarsko / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 29.1.2015        
    Délka: 124 min.
„„Pohled do minulosti odhalí její skryté touhy i vlastní identitu.”“
Okouzlující a stále atraktivní čtyřicátnice Maria Enders je na vrcholu své herecké kariéry, kterou před dvaceti lety odstartovala ztvárněním provokativní a nezapomenutelné postavy Sigrid v oceňovaném lesbickém dramatu. Právě přijala nabídku zahrát si v současném remaku tohoto slavného filmu, avšak tentokrát se má zhostit role starší Heleny, kterou Sigrid svede a dožene až k sebevraždě. Maria se svou asistentkou odjíždí do Sils Marie, odlehlé oblasti švýcarských Alp, aby se nerušeně připravovala na svou náročnou roli. A role Sigrid na druhé straně připadla lehkovážné mladé hollywoodské hvězdičce, vyžívající se v alkoholových skandálech. Maria se tak na rozdíl od původního filmu nachází na druhé straně zrcadla, tváří v tvář okouzlující dívce, která je v podstatě znepokojujícím odrazem jí samotné.

Filmový kritik a režisér Olivier Assayas často obsazuje do svých filmů charismatické, silné a talentované herečky, které svým půvabem vnáší do jeho snímků magickou energii, napětí, ale i ženskou krásu. Ve snímku Sils Maria režisér zkoumá bohatý a nevyzpytatelný svět žen ovládaný opět skvělými, avšak tentokrát charakterově odlišnými herečkami různých generací – Juliette Binoche, Kristin Stewart a Chloë Grace Moretz. Film, který v roce 2014 učaroval divákům i kritikům na MFF v Cannes a získal nominaci na Zlatou palmu, je poctou hereckému umění a hercům i herečkám, jejichž jediným cílem je podat přesvědčivé a okouzlující výkony.
FFF 2014

režie:
Olivier Assayas
 
 
hraje:
Juliette Binoche (Maria Endersová), Kristen Stewart (Valentine), Chloë Grace Moretz (Jo-Ann Ellis), Lars Eidinger (Klaus Diesterweg), Joe Flynn (Christopher Giles), Angela Winkler (Rosa Melchiorová), Hanns Zischler (Henryk Wald), Nora von Waldstätten (herečka ve sci-fi filmu), Brady Corbet (Piers Roaldson), Claire Tran (Mariina asistentka), Gilles Tschudi (starosta Curychu)
 
 
scénář:
Olivier Assayas
 
 
kamera:
Yorick Le Saux
 
 
výprava-architekt:
François-Renaud Labarthe
 
 
kostýmy:
Jürgen Doering
 
 
střih:
Marion Monnier
 
 
zvuk:
Jérôme Chenevoy, Nicolas Fioraso
 
 
výtvarník:
Gabriella Ausonio
 
 
koproducent:
Karl Baumgartner, Thanassis Karathanos, Jean-Louis Porchet, Gérard Ruey
 
 
koordinátor kaskadérů:
René Lay
 
 
producent:
Charles Gillibert
 
 
casting:
Antoinette Boulat, Anja Dihrberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.