Sir Gawain a Zelený rytíř (1973)

Sir Gawain a Zelený rytíř (Gawain and the Green Knight)
60 %
 
 

Gawain and the Green Knight

Další název: Sir Gawain and the Green Knight

    Žánr: dobrodružný / fantasy
    Země: Velká Británie
    Délka: 93 min.
„Mladý šlechtic, který se touží stát rytířem u dvora krále Artuše, přijme výzvu bojovat s válečníkem, mezi jehož smrtelné zbraně patří také kouzla.“
V tomto dobrodružném snímku se v hlavní roli, jako Sir Gawain, objevuje Murray Head, v roli Zeleného rytíře pak vystupuje Nigel Green. Zelený rytíř touží zničit rytíře ze dvora krále Artuše a všechny je vyzývá na smrtelný souboj. Gawain výzvu přijímá a Zelenému rytíři v boji utne hlavu. Ten si ji však nasadí zpět a vyzve Gawaina, aby vyřešil hádanku, jinak... Gawain má na to, aby Zeleného rytíře přelstil, a zachránil si tak svůj život, celý jeden rok.

Snímek byl znovu natočen o jedenáct let později pod názvem Sword of the Valiant, s Milesem O’Keeffem a Seanem Connerym v hlavních rolích, a stojí za ním také stejní producenti.

režie:
Stephen Weeks
 
 
hraje:
Murray Head (Gawain), Ciaran Madden (Linet), Nigel Green (Zelený rytíř), Anthony Sharp (král), Robert Hardy ( Sir Bertilak), David Leland (Humphrey), Murray Melvin (Seneschal), Tony Steedman (Fortinbras), Ronald Lacey (Oswald), Willoughby Goddard (rytíř), George Merritt (starý rytíř), Richard Hurndall (vousatý muž), Peter Copley (poutník), Geoffrey Bayldon (mudrc), Michael Crane (obr), Jack Woolgar (portýr)
 
 
scénář:
Philip M. Breen, Stephen Weeks
 
 
kamera:
Ian Wilson
 
 
hudba:
Ron Goodwin
 
 
střih:
John Shirley
 
 
zvuk:
Graham V. Hartstone
 
 
producent:
Carlo Ponti
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.