Siréna (1947)

Siréna
78.2 %
 
 

Další název: Strike

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 11.4.1947        
    Délka: 80 min.
POZOR, SPOILER

Dělníci jsou u závor a čekají, až přejede vlak. Nejsou zde jen muži, ale i žena, paní Hudcová. Je to matka Rudly, ještě kluka, který však začne utíkat. Nechce fárat pod zem. Matka jej dohoní a pak poučí, že musí. Jinak se neuživí.

Vládcem zdejších dolů a hutí je Bacher*. Ten pod údajným tlakem cen musí, prý na příkaz z Vídně, zvýšit výkon dělníků. Plat jim pochopitelně zůstane stejný. Což se lidu dělnému nezamlouvá. I ženské na šmantech** remcají.

Dole v šachtě se nedělá. Prý nejsou vozy. Jeden z havířů čte všem ostatním dopis s požadavky, které havíři dali dohromady. Dopis bude předán Bacherovi.

Hudcovi mají ještě dvě dcery, starší Růženu a mladší Emču. Ta malá zrovna nese otci oběd, a ta starší se schází s mladým Karlem Hamplem.

Havíř Černý přichází za svou manželkou, která je v hospodě, ta jej příkře odmítá. Nechce jej živit. Ona sama si však zde užívá. A zdá se, že právě s přišedším Hudcem starším. Dokonce mu dává peníze. Hudec netuší, že jeho žena stojí venku a dívá se oknem. Pak jde dovnitř a přisedne si k těm dvěma, což havíři kvitují smíchem.

Havíři mají sraz, na který přijel redaktor z Prahy. Ten jim říká, že v cizině se stávkuje, havíři poslouchají. Hned poté jsou po celém městě letáky, kde se píše, že havíři lípačky*** nechtějí. Jeden leták se dostane až k Bacherovi. Havířům jsou slibovány hory doly, aby řekli, kdo v tom má prsty.

Tatík Hudec se vrací domů opilý, chová se jako dobytek, nakonec z domu prchá. Když přichází k hospodě, najde tam viset Černého.

Stávka pokračuje. Bacher nabízí nápisem u brány, že na to zapomene, ale havíři musí nastoupit do práce. Je to ani nenapadne, dokonce je a další lidi musí umravnit četníci.

Na Bachera praskne, že platí četníky z peněz bratrské pokladny. Dělníky to naštve a Hudec má proslov. Z něj je odvolán do kanceláře a ihned propuštěn.

Je jakási slavnost, při které je Emča za družičku. Nějaký muž má dítě, které utrhne posvěcenou kočičku. Vidí to policajt a tasí šavli. To je podnětem pro dav, který se rozhodne k útoku.
Bacher zbaběle prchá a rozzuřený dav zastaví až střelba vojáků. Padajících lidí po výstřelech je opravdu hodně…

* Některé prameny uvádějí příjmení Bachr, jak ostatně i ve filmu. Já vycházím z nápisu u brány, kde je zřetelně napsáno Bacher.
** Uhelný prach, zde kal z praní uhlí.
*** Přidaná směna navíc, třináctá v pracovním týdnu.  Autor: Pitryx

režie:
Karel Steklý
 
 
hraje:
Marie Vášová (Hudcová), Ladislav Boháč (tavič Hudec), Oleg Reif (Rudolf), Naděžda Gajerová (Růžena), Pavla Suchá (Emča, mladší dcera Hudcových), Josef Bek (Karel Hampl), Bedřich Karen (Bacher), Bohumil Machník (ředitel dolu Roth), Lída Matoušková (Kazdová), Jaroslav Zrotal (Hroník), Věra Kalendová (Černá), Miloš Nedbal (důlní), Stanislav Neumann (strážník Trojan), Jaroslav Mareš (Klen), Josef Hořánek (měšťan), Růžena Gottliebová (Zimová), Felix le Breux (ředitel hutí Pásek), Vladimír Hlavatý (redaktor z Prahy), Karel Jelínek (četník), Leopold Horešovský (četník), Viktor Očásek (lokaj), Kamil Blahovec (Plaček), Frank Rose-Růžička (havíř), Jarka Pižla (číšník v krčmě), Antonín Jirsa (host v krčmě), Jaroslav Klíma (Bosňák), Anna Houdková (Zeithamlová), Josef Dekoj (Černý), Josef Benátský (starosta Hrabě), Karel Svoboda (kliďas), Marie Štichová (Loučilová), Jaroslav Kapr (Sršeň), Věra Warenová (Bacherová), Stanislav Vyskočil (předák z Prahy), Karel Fořt (lokaj)
 
 
námět:
Marie Majerová (román)
 
 
scénář:
Karel Steklý
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Emil František Burian
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
kostýmy:
Josef Gabriel
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Vlček
 
 
vedoucí produkce:
Miloš Mastník
 
 
výtvarník:
Prokop Pěkný
 
 
zpěv:
Sbor (Já jsem krev živých)
 
 
II. kamera:
Jaroslav Kníže
 
 
masky:
Antonín Riegl, Jan Štětina
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Holomý, Karel Oliva
 
 
asistent kamery:
Oldřich Payer
 
 
pomocná režie:
Václav Gajer
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Váchal (vojenský), Jaroslav Špatenka (dráhy), Zdeněk Vašata (církevní hudba), V. Hadinec (šerm)
 
 
spolupráce:
Jan Weiss (umělecká na scenáři)
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.