Sloní muž (1980)

Sloní muž (The Elephant Man)
85.7 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

The Elephant Man

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 120 min.
„Tragický příběh muže, který se narodil s hrůznou deformací.“
Režisér David Lynch je známý především díky dvěma ve své době skandálním snímkům Modrý samet (1986) a Zběsilost v srdci (1990). Pozornost publika však vzbudil už svým filmem z roku 1980 Sloní muž. Zachytil v něm podle autentických materiálů tragický osud mimořádně deformovaného člověka, Angličana Johna Merricka. Lékař Londýnské nemocnice Sir Frederick Treves našel tohoto nešťastníka mezi pouťovými atrakcemi a pomohl mu najít cestu k vlastní identitě. Takzvaný Sloní muž se projevil jako inteligentní a citlivá bytost, žijící s děsivým handicapem. Lynch vychází ve smutném příběhu z prostředí viktoriánské Anglie. Akcentuje bizarnost dobových londýnských ulic a dílen, kde se upocení muži lopotí u záhadných strojů, jejichž pára zahaluje temná zákoutí. Zdánlivě realistické vyprávění je ozvláštněno mystickým prologem a epilogem v působivé snové poloze. Stěžejním prvkem zůstává prezentace titulního hrdiny, při níž divák prochází podobným procesem jako lidé okolo Sloního muže. V této souvislosti je nutné ocenit výkon Johna Hurta, který v nevšední masce dokáže opravdu hrát. Lékaře Trevese ztvárnil Anthony Hopkins, ve filmu dále hrají John Gielgud, Anne Bancroftová a další známí herci. Snímek získal řadu prestižních filmových cen a byl nominován celkem na osm Oscarů.

Zdroj: ČT

režie:
David Lynch
 
 
hraje:
Anthony Hopkins (Treves), John Hurt (Merrick), Anne Bancroft (paní Kendalová), John Gielgud (Carr Gomm), Wendy Hiller (Mothersheadová), Freddie Jones (Bytes), Michael Elphick (Jim), Hannah Gordon (paní Trevesová), John Standing (role neurčena), Kenny Baker (skřítek), Patricia Hodge (křičící matka), Deirdre Costello, Juba Kennerley
 
 
námět:
Ashley Montagu (kniha The Elephant Man: A Study in Humn Dignity (Sloní muž: studie lidské důstojnosti)), Frederick Treves (kniha "he Elephant Man and Other Reminiscence" (Sloní muž a jiné vzpomínky))
 
 
scénář:
David Lynch, Christopher De Vore, Eric Bergren
 
 
kamera:
Freddie Francis
 
 
hudba:
Samuel Barber (úryvek z Adagia pro smyčce), John Morris
 
 
výprava-architekt:
Stuart Craig
 
 
kostýmy:
Patricia Norris
 
 
střih:
Anne V. Coates
 
 
produkce:
Jonathan Sanger
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
zvláštní efekty:
Graham Longhurst
 
 
masky:
Christopher Tucker (maska Sloního muže), Wally Schneiderman
 
 
výkonný producent:
Stuart Cornfeld
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.