Sólista (2008)

Sólista (The Soloist)
67.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Soloist

Další název: Imagining Beethoven

    Žánr: drama / hudební
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké / Francie
    Délka: 117 min.
V době, kdy tisk ztrácí čtenáře, hledá novinář Steve Lopez nosný námět pro sloupek, který píše do losangeleského deníku. Jednou si u sochy Beethovena všimne bezdomovce Nathaniela Ayerse, hrajícího brilantně na housle. Nathaniel je sice psychicky nemocný, ale o hudbě hovoří zasvěceně a miluje Beethovena. Steve vycítí, že by z jeho příběhu mohl vzniknout zajímavý sloupek. Začne pátrat v jeho minulosti. Od bezdomovcovy sestry Flo se dozví, že Nathaniel byl od dětství génius, hrál na violoncello a kromě hudby pro něj svět neexistoval. Později dokonce koncertoval, ale začala se u něj projevovat schizofrenie a z orchestru odešel. Nakonec zmizel i z domova a skončil na ulici.

Po uveřejnění prvního sloupku o Nathanielovi mu jedna čtenářka pošle své violoncello. Lopez ho předá a Nathaniel je nadšený. Novinář chce, aby se odstěhoval do azylového domu, ale Nathaniel touží zůstat na ulici. Po čase se ale podvolí a Steve má možnost seznámit se s životem bezdomovců, jichž žije v Los Angeles devadesát tisíc. Už Nathaniela nevidí jako námět, ale jako ztracence, kterého by chtěl vytáhnout ze dna. Dostane ho na koncert losangeleské filharmonie a domluví mu hodiny s violoncellistou Grahamem Claydonem. Což však vyžaduje, aby se Nathaniel přestěhoval do bytu. Steve mu byt pronajme, ale narazí na Nathanielův tvrdý odpor. Chce svobodu a rozhodovat sám o sobě. Nakonec však Stevea poslechne a zvykne si. Claydon zorganizuje recitál. Jenže Nathaniel situaci nezvládne a z pódia uteče...

Zdroj: FTV Prima

režie:
Joe Wright
 
 
hraje:
Robert Downey (Steve Lopez), Stephen Root (Curt), Tom Hollander (Graham Claydon), Jamie Foxx (Nathaniel Ayers), Nelsan Ellis (David), Catherine Keener (Mary Westonová), Rachael Harris (Leslie), LisaGay Hamilton (Jennifer), Justin Martin (Nathaniel - Age 13-16), Justin Rodgers Hall (seržant Harris), Ilja Volok (Mr. Barnoff), Paul Cruz (EMT), Susane Lee (Marisa), Meggan Anderson, David Jean Thomas (Jim Trotter)
 
 
scénář:
Susannah Grant
 
 
kamera:
Seamus McGarvey
 
 
hudba:
Dario Marianelli
 
 
kostýmy:
Jacqueline Durran
 
 
střih:
Paul Tothill
 
 
zvuk:
John Countryman
 
 
produkce:
Gary Foster
 
 
dabing:
Petra Jindrová (Mary Westonová)
 
 
II. režie:
Thomas Napper
 
 
masky:
Sabine Roller
 
 
spolupráce:
John Tamburro
 
 
výkonný producent:
Tim Bevan, Eric Fellner, Jeff Skoll, Patricia Whitcher
 
 
kaskadér:
Thomas DuPont, Angela Meryl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.