Soraya (2003) [TV film]

Soraya
76 %
 
 
    Žánr: drama / historický / životopisný
    Země: Itálie / Spolková republika Německo
    Délka: 200 min., (2 části)
„Opustila kvůli němu Evropu a vrátila se, aby se stala nejslavnější íránskou princeznou.“
Když se osmnáctiletá Soraja a perský šáh Mohammad Rezá Pahlaví setkali, byla to láska na první pohled. Přesto, že byl Sorajin otec vlastně politickým vyhnancem a Soraja vyrostla jako moderní dívka v německém Bonnu, zdálo se, že smíření perského šlechtického rodu Bachtiariů a královského dvora se nemůže nic postavit do cesty. Sorajina rodina přicestovala zpátky do Teheránu a přípravy na královskou svatbu se brzy rozeběhly závratným tempem. Píše se rok 1951 a Írán je chudá země, na jejíž hlavní bohatství - naftu mají britské společnosti takřka monopol. Šáh Rezá Pahlaví však má své plány, jak své zemi pomoci a možná i to byl jeden z důvodů, proč se mladičká Soraja do o třináct let staršího vládce Íránu zamilovala.
Historický příběh je natočen ze Sorajina pohledu a celkem věrně zachovává historické události a souvislosti. Anna Valleová v roli Soraji je italskou Miss z roku 1995. Michele Placido si tu zahrál v poměrně velké roli delegáta italské vlády pro naftové záležitosti.
Dvojdílný film koprodukčního týmu RAI-LUX-Eos-Pompa (např. projekt Imperium) zachycující společnou etapu v životě posledního íránského šáha Mohammada Rezy Pahlavího a Soraji Esfandiari Bachtiari, jediné dcery Chalíla Bachtiariho, posledního potomka urozené íránské rodiny Bachtiariů a jeho německé manželky.

režie:
Lodovico Gasparini
 
 
hraje:
Anna Valle (Soraya Esfandiary-Bakhtiari), Erol Sander (šáh Muhammad Rezá Pahlaví), Mathilda May ((Chams)), Caterina Vertova (Samira), Claude Brasseur (Mosaddek), Michele Placido (Enrico Mattei), Anja Kruse (Eva, Sorayina matka), Marco Vivio (Bijan Esfandiari Bachtiari), Antonio Dechent (Chalil Esfandiari Bachtiari), Sydne Rome (Sorajina teta), Krista Stadler (Pahlavího matka), Giacomo Piperno (doktor Ajadi), Micol Olivieri (Soraja jako malá), Stojan Alexiev (anglický zástupce), Carlo Sabatini (americký velvyslanec v Římě), Marius Donkin (premiér Razmara), Michail Elenov (Achmed), Anton Alexander (Kim Roosevelt), Sergio Ammirata (íránský velvyslanec), Atanas Atanasov, Donka Avramova (Ami de Soraya), Jonis Bashir (vojenský velvyslanec), Enzo Marino Bellanich (generál Zahedi), Vencislav Kisjov (Kašani), Angus MacInnes (generál Norman Schwartzkopf), Shero Rauf (strážce), Nikolaj Iliev, Venelin Pechlivanov (Hussein Ala), Ina Popova (Laila)
 
 
námět:
Jacqueline Feather, David Seidler
 
 
scénář:
Umberto Marino, Anna Samueli, Jacqueline Feather, David Seidler
 
 
kamera:
Fabio Zamarion
 
 
hudba:
Andrea Guerra
 
 
kostýmy:
Elisabetta Montaldo
 
 
střih:
Antonio Siciliano
 
 
zvuk:
Paolo Amici, Umberto Montesanti, David Quadroli, Fabrizio Quadroli, Krasimir Štabekov, Marco Streccioni
 
 
dabing:
Tereza Bebarová (Soraya Esfandiary-Bakhtiari), Jiří Dvořák (šáh Muhammad Rezá Pahlaví), Ilona Svobodová (princezna Chams), Zlata Adamovská (Samira), Ivanka Devátá (Sorayina teta), Jiří Plachý (Chalil Esfandiari Bachtiari, otec Sorayi), Dagmar Čárová (Eva, Sorayina matka), Petr Pelzer (Mohamed Mosaddek), Petr Oliva (Enrico Mattei), Miroslav Táborský (premiér Razmara)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Massimiliano Ubaldi
 
 
vizuální efekty:
Stefano Marinoni (supervize), Ivan Tozzi
 
 
spolupráce:
Peter Nikolov
 
 
asistent architekta:
Ivan Ranghelov
 
 
výprava:
Paolo Biagetti
 
 
výkonný producent:
Till Derenbach, Anselmo Parrinello
 
 
producent:
Luca Bernabei, Matilde Bernabei, Ferdinand Dohna, Fanio Petrocchi, Nicolas Traube
 
 
kaskadér:
Teodor Colov, Stanimir Stamatov
 
 
rekvizity:
Orlin Grozdanov
 
 
casting:
Cornelia von Braun
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.