Srdce v celofánu (1939)

Srdce v celofánu
68.2 %
 
 
    Žánr: milostný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 5.1.1940        
    Délka: 87 min.
POZOR SPOILER

Jsme v kabaretu, kde se předvádí sličná Nina. Za tou stále chodí boháč Kádner, je žárlivý až hrůza. Jednou jí sebere dáreček od pána, který jí posléze věnuje, a ona pozná, že je prozrazena. Vrací prstýnek a odchází. Dole před domem čeká na ni již její milec Vláďa. Jenže Kádner se vrhá před auto, jímž chtějí ti dva odjet a končí v posteli notně pochroumán. Milec ten ztropí scénu, ale Nina jej posílá pryč. On tedy poslechne. Kádner se uzdraví a nabízí Nině sňatek a šperk. Ona jej hned nechá ohodnotit u klenotníka.

Vladimír se ocitá doma, kde jej otec nechce ani vidět. Také proto, že je starostou obce Betlém a jmenuje se Herodes. Sestra Marta se Vladimíra zastává. Otec totiž ví, že zpronevěřil třicet tisíc. Chce jej nechat dostudovat v Brně. Vladimír tedy do Brna odjíždí, ale nedostojí svému slibu, že se v Praze nezastaví. Zde se setkává u Niny s Kádnerem. Ten po krátkém rozhovoru odjíždí pryč. Sám toulá se krajem, až narazí na tuláka, jenž krade z pole brambory. I on si pár vezme a sedne si k tulákovi, jenž tu má kamaráda psa a nějakého Pokorného. To je řidič auta, pod které Kádner vlítnul na začátku našeho příběhu. Ti tři se dají dohromady. Kádner kupuje vůz a zaměstnává Pokorného. Jednou spolu přijedou do obce Betlém. Kádnerovi se zde zalíbí a chce zůstat. Daruje tisíc korun na chudé, a proto jej ihned začnou obletovat místní děvčata a jejich matinky. Jenže, jednomu vyhoví, druhému ne, a už je z toho oheň na střeše. Marta zhlédne se v Kádnerovi, což se opět otci nezamlouvá. Když se pak dozví, že syn do Brna nedojel, je z toho skoro na mrtvici. Marta s Kádnerem jedou do města, aby Vladimíra umravnili, neb on stále přebývá u Niny. Neuspějí. A Nina přemluví Vladimíra, aby okradl vlastního otce. On to učiní, ale uvidí jej při tom Gádner. Aby zachránil situaci, sám vniká na místo loupeže, aby na chvíli zakryl stopy, ale na odchodu je spatřen Herodesem. Ten s celou vesnicí běží za ním a veřejně jej všichni nařknou coby zloděje…  Autor: Pitryx

režie:
Jan Sviták
 
 
hraje:
Zita Kabátová (tanečnice Nina), Jiří Plachý (Jan Kádner), Jaroslav Marvan (starosta Herodes), Josef Gruss (Vláďa), Marie Glázrová (Marta), Jiří Dohnal (šofér Pokorný), František Paul (tulák), František Kreuzmann (holič Škareda), Otýlie Beníšková (Bártová), František Černý (hostinský), Jarmila Beránková (Jiřina), Jára Kohout (Radní Kožený), Anna Letenská (žena Koženého), R. A. Dvorský (zpěvák v operetě), Ota Motyčka (člen městské rady), František Lašek (člen městské rady), Alois Dvorský (člen městské rady), Jindřich Fiala (dirigent), Marie Holanová (garderobiérka), Jiří Schreinzer (návštěvník divadla), Ada Karlovský (návštěvník divadla), Josef Oliak (návštěvník divadla), Marie Hodrová (návštěvnice revuálního divadla), Antonín Frič (strážmistr), Karel Postranecký (strážník), Václav Mlčkovský (klenotník), Karel Beran (venkovan), Václav Švec (venkovan), František Kovářík (chalupník), Nora Cifková (návštěvnice dobročinné slavnosti), Milka Balek-Brodská (návštěvnice dobročinné slavnosti), Vlasta Petrovičová (návštěvnice dobročinné slavnosti), Josef Cikán (návštěvník dobročinné slavnosti), Rudolf Macharovský (tanečník), Karel Roden (lékař)
 
 
námět:
František Erik Šaman (román)
 
 
scénář:
František Kocourek, Přemysl Pražský, Saša Razov
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Josef Houštecký
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
zpěv:
R. A. Dvorský, Jiří Dohnal
 
 
text písně:
Jiří Červený, Saša Razov
 
 
choreografie:
Rudolf Macharovský
 
 
asistent režie:
Josef Zezulka
 
 
tanec:
Baletní soubor Rudolfa Macharovského, Viktor Malcev
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.