Štěňata (1957)

Štěňata
67.2 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.3.1958        
    Délka: 78 min.
„Příbě novomanželů, kteří hledají střechu nad hlavou.“
POZOR, SPOILER

Na Vítkově se loučí Hanka Havelková se svým chlapcem Otou. Ještě to odskáče dětský kočárek, který on vzápětí pronásleduje. Naštěstí se vše obejde bez komplikací.

Hančina kamarádka sedí také se svým chlapcem na lavičce a řeší jejich budoucí umístění. Ony totiž obě končí školu a mají dostat místa dle potřeby. Děvčata přijdou na internát a zde již visí rozdělovník. Holky nejsou spokojeny. Nechce se jim z Prahy. Když si pak stěžují u ředitele, Marie Marková vyběhne až na střechu a hrozí skokem dolů.

Hanka pak se svým chlapcem přijdou na úřad, kde hodlají tvrdit, že se budou brát. Jenže úředník to zná - a oni se rozhodnou vzít doopravdy. Když jim pak úředník řekne, že na byt budou stejně čekat, pokud si nenajdou něco sami, vydají se hledat něco volného. Pochopitelně že se jim to nedaří. Až u jakési babky získají pár metrů skoro sklepního bytu a už se v něm vidí zabydlení se vším všudy.

Takže se koná slavná svatba, na které je asi pět lidí.

Druhý den si do „bytu“ Oto veze gauč, ale stěhuje se tam nějaký úřad. Prý to jako byt sloužit nemůže ze zdravotních důvodů. Gauč musí rychle zpět a mladí to zkoušejí v hotelu. Vzhledem k tomu, že má mladík trvalé bydliště v Praze, nemohou být ubytováni. Až po dlouhém putování jim dá jeden recepční adresu, kam ti dva jdou. Když však zjistí, že jde o hodinový hotel, prchají.

Děvčata udělají závěrečné zkoušky, aniž o to stála. Proto musí všechny opustit internát, a tak se Hana se všemi loučí na vlakovém nádraží. Oto ji pak propašuje k sobě domů a vypadá to, že by akce mohla proběhnout v klidu i přes Hanou shozené lyže. Jenže přijde potvrzení o sňatku. Otec dá Otovi přes hubu a vykazuje jej z domu. A Ota si balí věci. Hana ještě jednu noc přespí v dílně opravny výtahů, kde je Ota zaměstnán, ale pak již bere kufr a odjíždí vlakem tam, kde má pracovat. A Oto se ji snaží dohonit...  Autor: Pitryx

režie:
Ivo Novák
 
 
hraje:
Rudolf Jelínek (opravář výtahů Ota Josíf), Jaroslava Panýrková (Hanka Havelková, Otova dívka, později manželka), Jan Pivec (Josíf, Otův otec), Blanka Waleská (Josífová, Otova matka), Jana Brejchová (maturantka Marie Marková), Zuzana Stivínová (Věra, spolužačka Hanky), Ivo Palec (Karel, Věřin přítel), Jiří Sehnal (Viktor), Vladimír Menšík (Václav Hampl, Mariin ženich), Bohuš Záhorský (ředitel zdravotnické školy), Otomar Krejča (zástupce ministerstva), Miloš Kopecký (úředník), Radovan Lukavský (mistr v opravně výtahů), Miloš Nesvadba (spolubydlící), František Vnouček (úředník na bytovém úřadě), Růžena Lysenková (vychovatelka), Pavla Maršálková (třídní), Vladimír Hlavatý (domovník v domě u Josífových), Felix le Breux (recepční v Alcronu), Marie Ježková (stará žena pronajímající pokoj), Darja Hajská (správcová domu na Maltézském náměstí), Miroslav Svoboda (drogista), Valja Petrová (signorina Brigenti), Oldřich Fantišek Korte (dopravní strážník), Jaroslava Tvrzníková (Hančina spolužačka Olga), Marie Drahokoupilová (spolužačka), Miroslav Moravec (mladík před hotelem), Vítězslav Černý (rváč), Josef Zíma (zpěvák), Karel Krautgartner (dirigent orchestru), Karel Brabec (vrátný), T. Pečkeová (role neurčena), J. Plevková (role neurčena), M. Balážová (role neurčena), Z. Spurná (role neurčena), Renata Tůmová (Hančina spolužačka v puntíkovaných šatech), Orchestr Karla Krautgartnera (orchestr)
 
 
námět:
Miloš Forman
 
 
scénář:
Miloš Forman, Ivo Novák
 
 
kamera:
Jan Novák
 
 
hudba:
Jan F. Fischer (Kdo zná, kdo ví; Jdu jitřní rosou)
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Lída Novotná, Pavla Stahlová, Vilemína Skalická
 
 
střih:
Jan Kohout, Jarmila Müllerová
 
 
zvuk:
František Šindelář, Adolf Nacházel
 
 
výtvarník:
Vladimír Mácha, Vladimír Slepička
 
 
zpěv:
Josef Zíma
 
 
text písně:
Zdeněk Borovec (Kdo zná, kdo ví; Jdu jitřní rosou)
 
 
masky:
Gustav Hrdlička, František Novotný, Jiřina Bissingerová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Krejčí
 
 
asistent režie:
Marie Hejzlarová, Jaroslav Ullmann
 
 
asistent kamery:
Adolf Hejzlar, Karel Hejsek
 
 
pomocná režie:
Miloš Forman
 
 
asistent vedoucího výroby:
Karel Škorpík
 
 
asistent architekta:
Věra Líznerová
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Orchestr Karla Krautgartnera
 
 
dirigent:
Karel Krautgartner, František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Jaroslav Jílovec
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.