Strnadovi (2016)

Strnadovi
72.2 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 19.1.2017        
    Délka: 102 min.
Před pětatřiceti lety to byli dva usměvaví studenti architektury, kteří se brali prostě proto, že se měli rádi. Plni očekávání zvelebovali svůj první byt, pořád něco kutili a do toho rodili děti. Deset let po sametové revoluci už těch dětí měli pět, obývali velký dům za Prahou a náročně rekonstruovali činžák na Vinohradské třídě do podoby prodejny s nábytkem. Jenže přišly problémy. S podnikáním. S potomky. A i se vzájemným vztahem, který poznamenala její duševní nemoc a jeho vysoké nároky na všechny kolem.

Životní peripetie pražské rodiny Václava a Ivany Strnadových zaznamenali kameramani dokumentaristky Heleny Třeštíkové během uplynulých tří desetiletí. Strnadovi byli jedním z šesti párů, které Třeštíková začala sledovat v roce 1980 a v různých časových horizontech je navštěvovala i dál, aby dokumentovala změny v jejich životech. Když se k nim vrátila mezi lety 1999 až 2005, vznikl unikátní časosběrný televizní cyklus Manželské etudy po 20 letech. Na zvonek Strnadových ale Třeštíková začala zvonit také o pár let později. A tak se do kin dostal celovečerní snímek Strnadovi, z něhož lze pochopit, proč zrovna tato rodina filmařku tak zaujala.

Osud Strnadových byl totiž bohatý na spoustu změn jak v osobním, tak v profesním životě. Děti velmi činorodého páru se podle rodičů životem dost plácají, jeden ze synů například utíkal z domova. „Obětovali jsme jim celý život, teď ale vůbec nevíme, jak na ně,“ slzí poté do kamery Strnad. A nerozumí ani soudobému společenskému klimatu, jeho prodejna povětšinou zeje prázdnotou. „Lidé nic nebudují a nezařizují, stav ve společnosti považuji i za svoji osobní prohru,“ svěřuje se.

Filmový portrét této rodiny tak může mít na diváky i očisťující účinek, když ukazuje, že přestože uděláte v životě většinu věcí „správně“, nemusí to s vámi dopadnout vždycky ideálně. Není nepředvídatelnost života vlastně naprosto osvobozující?

Jan Škoda
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Helena Třeštíková
 
 
scénář:
Helena Třeštíková
 
 
kamera:
David Cysař, Vlastimil Hamerník
 
 
střih:
Jakub Hejna
 
 
zvuk:
Richard Müller, Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
produkce:
Helena Třeštíková
 
 
dramaturgie:
Ivana Milošević (Čt)
 
 
producent:
Kateřina Černá, Pavel Strnad
 
 
účinkuje:
Václav Strnad, Ivana Strnadová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.