Tak láska začíná... (1975)

Tak láska začíná...
68.2 %
 
 

Další název: Svět ze tří písmen (prac. název); Trápení ďáblova učedníka; Smím prosit, Helenko?

    Žánr: komedie / povídkový
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.10.1975        
    Délka: 95 min.
„S humorem o lásce, životě a svízelích mladých lidí.“
POZOR SPOILER

Trápení ďáblova učedníka
Skladník Rambousek se chlubí svými mileneckými úspěchy. A vtlouká klukům do hlavy, jak sbalit holky. Jeho kluci jsou učni řemesla soustružnického. Každý je jiný, ale všichni chodí nakukovat za plot na švadleny, taktéž učnice. A učeň Čeněk balí učnici Markétu. Ta má doma velmi přísnou výchovu. Díky mistrovi odborného výcviku a rozbitému oknu se dává Čeněk s Markétou dohromady. Na prvním rande sice obdrží za pusu výstavního facana, ale pak se vše změní. A Rambousek mu jednoho dne půjčí klíče od svého bytu, jako aby měl se svou dívkou, o které Rambousek nic neví, kam jít. Načež se mladičký pár ocitá u Čeňkova známého skladníka v bytě. Markéta kupodivu ví přesně, kde co je, a nakonec se Čeňkovi představí i příjmením. Jmenuje se Rambousková. Už pochopila, která bije a kdo je vyprávěč oněch siláckých příběhů, a rozhodne se ušít na svého otce boudu. Nu, a když domů vrazí rozlícený otec, začne plán realizovat.

Smím prosit, Helenko?
Mladíček Dušan stále zaspává do práce. Jednou se vymluví na to, podruhé na ono, tentokrát je to zub. Na středisku potká dívku Helenu, která pak nastupuje k nim do učení jako soustružnice. Dušan se o ni začne zajímat, i když ji nazve „buchtou z Moravy“. Snad i proto, že se touží účastnit soutěže, ale parta jej vyměnila právě za ni. Na soutěži se Helena sice pokusí dostat do ní Dušana, ale on tuto „nahrávku“ odmítá...  Autor: Pitryx

režie:
Hynek Bočan
 
 
hraje:
Lenka Holas Kořínková (Markéta Rambousková), Martin Nezval (Čeněk Skořepa), Dagmar Havlová (Helena Vlášková), Vlastimil Brodský (Krtička), Vladimír Menšík (Rambousek), Jana Hlaváčová (Rambousková), Martin Stropnický (Dušan Prejza), Karolina Slunéčková (Prejzová), Václav Babka (Prejza), Alena Kreuzmannová (mistrová), Jan Faltýnek (Landa), Stella Zázvorková (strážná), František Němec (Miloš), Jan Skopeček (číšník), Jiří Lír (taneční mistr), Milan Neděla (pacient), Dana Hlaváčová (servírka), Mirko Musil (promítač), Vlastimil Bedrna (předseda komise soutěže), Simona Stašová (Mihule), Milan Duchek (Mekta), Kateřina Vlková (Lída), Jiří Růžička (Batík), Milan Šteindler (učeň), Roman Vychodil (učeň), Jiří Poledne (učeň), Jan Hladík (učeň), Zdeněk Linc (učeň), Vladimír Černoch (učeň), Svatoslav Sluka (učeň), Marcela Grospitschová (učnice), Zuzana Tůmová (učnice), Zuzana Zeithamlová (učnice), Gabriela Gibišová (učnice), Vladimíra Salamánková (učnice), Ivana Kabelová (učnice), Soňa Kabelová (učnice), Hana Petrovská (učnice)
 
 
námět:
Zdeněk Mahler (1. Trápení ďáblova učedníka), Gustav Oplustil (2. Smím prosit, Helenko?)
 
 
scénář:
Zdeněk Mahler, Gustav Oplustil
 
 
kamera:
Jaromír Šofr
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Pokorný
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík
 
 
zvuk:
Jiří Hora
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Novotný
 
 
II. kamera:
Vladimír Smutný, Petr Čech
 
 
masky:
František Havlíček
 
 
dramaturgie:
Pavel Torda
 
 
pomocná režie:
Dagmar Lehovcová
 
 
fotograf:
Karel Šebík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.