Teorie všeho (2014)

Teorie všeho (The Theory of Everything)
81.6 %
 
 

The Theory of Everything

Další název: Teória všetkého (SK); Die Entdeckung der Unendlichkeit

    Žánr: drama / životopisný
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 26.2.2015        
    Délka: 123 min.
„Životní příběh vědce a teoretického fyzika Stephena Hawkinga.“
Teorie všeho je mimořádný a povznášející příběh jednoho z největších žijících mozků, proslulého astrofyzika Stephena Hawkinga, a dvou lidí, kteří se vzepřeli nejhorší nepřízni osudu prostřednictvím lásky. Film natočený na motivy biografie Cesta do nekonečna:
Můj život se Stephanem od Jane Hawking, režíruje drži tel ceny Akademie James Marsh (Muž na laně).
V roce 1963 Stephen, student kosmologie na věhlasné britské univerzitě v Cambridge (kterého hraje Eddie Redmayne z Les Misérables), tvrdě pracuje a je rozhodnutý najít “jednoduché, výmluvné vysvětlení” vesmíru. Jeho vlastní svět se otevírá, když se hluboce zamiluje do spolužačky z Cambridge, studentky umění Jane Wilde (Felicity Jones známá z filmu Vášeň mezi řádky). Ve věku 21 let ale tenhle aktivní zdravý mladík uslyšel diagnózu, která jeho světem otřásla – onemocnění motor neuron disease postupně ovládne jeho končetiny a schopnosti a ponechá mu omezenou schopnost řeči a pohybu. Lékaři mu dávali dva roky života.
Janina láska, silná podpora a odhodlání jsou neochvějné – a ti dva se vzali. S novomanželkou stojící mu neúnavně po boku odmítl Stephen svou diagnózu akceptovat. Jane Stephena povzbuzovala, aby dokončil doktorát, který obsahuje Stephenovu první teorii stvoření vesmíru. Založili rodin u a s nově získaným doktorátem se Stephen pouští do svého nejambicióznějšího veděckéh o díla, do studia přesně toho, čeho sám má právě teď velmi málo – času. Zatímco jeho tělo čelilo stále více limitům, mozek pokračoval v objevování vnějších hranic teoretické fyziky. Společně s Jane vzdorují nepřízni osudu, prozkoumávají nové obzory v medicíně a vědě, a získávají víc, než o čem kdy vůbec snili – vstup do 21. století.

zdroj: CinemArt

režie:
James Marsh
 
 
hraje:
Eddie Redmayne (Stephen Hawking), Felicity Jones (Jane Hawkingová), Tom Prior (Robert Hawking (17letý)), Harry Lloyd (Brian), Alice Orr-Ewing (Diana Kingová), David Thewlis (Dennis Sciama), Thomas Morrison (Carter), Michael Marcus (Ellis), Gruffudd Glyn (Rees), Paul Longley (barman v Rowing Clubu), Emily Watson (Beryl Wildeová), Guy Oliver-Watts (George Wilde), Simon McBurney (Frank Hawking), Lucy Chappell (Mary Hawkingová), Charlotte Hope (Philippa Hawkingová), Abigail Cruttenden (Isobel Hawkingová), Brett Brown (fyzik 2), Anthony Skrimshire (fyzik 3), Christian McKay (starší lékař v Cambridge Hospital), Charlie Cox (Jonathan Hellyer Jones), Maxine Peake (Elaine Masonová), Enzo Cilenti (Kip Thorne), Emily Ng (studentka), Nicola Sloane (pokojská), Eileen Davies (Eileen Bond), Simon Chandler (John Taylor), Georg Nikoloff (Khalatnikov), Raffiella Chapman (Lucy Hawking - 6letá), Victoria Emslie (Sarah - ženevská studentka), Finlay Wright-Stephens (Timothy Hawking (8letý)), Sophie Perry (Lucy Hawkingová (14letá)), Nicholas Gerard-Martin (fyzik 1), Frank Leboeuf (švýcarský doktor), Tony Honickberg (člen kongregace)
 
 
scénář:
Anthony McCarten
 
 
kamera:
Benoit Delhomme
 
 
hudba:
Jóhann Jóhannsson, Johann Johansson
 
 
kostýmy:
Steven Noble
 
 
střih:
Jinx Godfrey
 
 
zvuk:
Mark Appleby, Ben Barker
 
 
dabing:
Matúš Krátky (Brian (SK dabing))
 
 
výkonný producent:
Liza Chasin, David Kosse, Amelia Granger, Lucas Webb
 
 
producent:
Anthony McCarten, Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.