Thor: Temný svět (2013)

Thor: Temný svět (Thor: The Dark World)
78.5 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Thor: The Dark World

Další název: Thor: Temný svet

    Žánr: akční / fantasy / komiks
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 7.11.2013        
    Délka: 108 min.
„Mocný Avenger Thor v bitvě o záchranu vesmíru před temným nepřítelem.“
POZOR SPOILER

Dlouho před zrodem světla byla temnota a z ní povstali elfové. Ten nejhorší z nich, Malekit, zatoužil proměnit Vesmír na věčnou noc. To mu měl umožnit éter, nejmocnější zbraň světa. Vznešené síly Asgardu vedené Bórem, Odinovým otcem, se však pustily do boje. Konvergence devíti světů umožnila Malekitovi éter vypustit. Tato zbraň mu však byla Asgardy vyrvána a elfové padli. Malekit ještě obětoval své lidi, aby napáchal co nejvíce škod, ale stejně byl poražen. Éter byl ukryt až někam hodně hluboko, kde jej nikdo nenajde.

Loki se nezabil pádem z tyče, které se s bratrem držel při pádu mostu. Žije a nyní je přiveden jako zajatec před svého otce. Ten mu vypráví o tom, jak Thor bojuje za mír. Což je pravda, skutečně vyhrává další bitvu a sejme hlavního nepřítele.

Na Zemi v Londýně sedí Jane s Richardem na prvním randeti, jak říká on, když sem vrazí Darcy. Byly totiž zachyceny signály, po kterých se Jane pídila. Erik Selvig mezitím běhal nahatý mezi kameny na Stonehenge, takže byl jat a vsazen za mříže. Jane se dostává k anomálii, kterou objevily děti, a to až tak blízko, že ji to olízne. Je to éter. Ztratí vědomí, a když se vrátí zpět, jsou kolem poldové. Darcy tvrdí, že byla pryč pět hodin. Když se jeden z policistů Jane dotkne, nějaká síla jej odmrští a způsobí kolem rotyku. To už se tu objevuje Thor se svým kladivem a bere Jane do Asgardu. Zde vyjde najevo, že Jane má éter v sobě. A to se již probouzí elfové i jejich král. Napadnou Asgard zevnitř i zvenčí. Podaří se jim rozbít ochrannou clonu hlavního sídla a dokonce vniknout dovnitř. U tohoto útoku je zabita Thorova matka Frida. Po jejím pohřbu se musí Thor opět postavit svému otci. Jasně, že v tom není sám. Jenže Asgard je „uzamčen“ a cestu ven zná jen Loki. Ale co když zase zradí? Thor se rozhodne to risknout. Bere Jane, ukradnou vesmírnou loď a na další loď se dostanou tajnou cestou mezi skalami.

Na Zemi mezitím Darcy se svým stážistou Ianem vyzvednou Erika z blázince, protože jej budou potřebovat.

Loki usekne Thorovi ruku a předává Malakitovi Jane. Ten si z ní vycucne éter a dochází k dalšímu boji. Zde přichází o život Loki, ale rozhodně ne zbytečně. Thor se pak s Jane dostává na Zemi. Tady už naše trojka ví, kde se objeví další nesrovnalost. V Greenwichi. A skutečně se tu objevují náznaky neviditelné lodi. Poslední bitva může začít…  Autor: Pitryx

režie:
Alan Taylor
 
 
hraje:
Chris Hemsworth (Thor), Natalie Portman (Jane Foster), Tom Hiddleston (Loki), Stellan Skarsgård (Erik Selvig), Idris Elba (Heimdall), Anthony Hopkins (Odin), Ray Stevenson (Volstagg), Zachary Levi (Fandral), Jaimie Alexander (Sif), Asano Tadanobu (Hogun), Christopher Eccleston (Malekith), Adewale Akinnuoye-Agbaje (Algrim / Kurse), Kat Dennings (Darcy Lewis), Chris O'Dowd (Richard), Benicio Del Toro (Collector), Rene Russo (Frigga), Alice Krige (Eir), Clive Russell (Tyr), Jonathan Howard (Ian Boothby), Talulah Riley (zdravotní sestřička), Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Chloe Farnworth, Ophelia Lovibond (Carina), Stan Lee (Stan Lee), Gruffudd Glyn (policejní důstojník)
 
 
námět:
Jack Kirby (komiks), Stan Lee, Larry Lieber, Don Payne, Robert Rodat
 
 
scénář:
Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely
 
 
kamera:
Kramer Morgenthau
 
 
hudba:
Brian Tyler, Dave Jordan (supervize)
 
 
kostýmy:
Wendy Partridge
 
 
střih:
Dan Lebental, Wyatt Smith
 
 
zvuk:
Shannon Mills (design), David Stephenson, Dylan Voigt, Filip Mošner (dabing), Stuart McCowan
 
 
produkce:
Evelyna Vrbová (dabing)
 
 
titulky-česká verze:
Jakub Racek
 
 
výtvarník:
Jane Wu
 
 
dabing:
Jan Maxián (Thor), Andrea Elsnerová (Jane), Petr Pelzer (Odin), Lumír Olšovský (Loki), Nikola Votočková (Darci), Jiří Hromada (Selvik), Otto Rošetzký (Richard), Igor Bareš (Malekith), Martin Sobotka (Ian), Martin Zahálka (Heimdal), Ilona Svobodová (Frigga), Petr Lněnička (Fandral), René Slováčková (Sif), Petr Gelnar (Volstag), Libor Bouček (Steve Rogers / Kapitán Amerika), Matouš Ruml (Hogun), Alena Procházková (Eir), Miloš Vávra (Sběratel), Petr Neskusil (reportér), Jaroslav Horák (Tyr), Jitka Moučková, Zbyšek Horák, Ladislav K.J. Novák, Jakub Nemčok, Tomáš Borůvka, Petr Hrach, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Martin Svejštil, LS Productions , Kristina Svarinská (Darcy (SK))
 
 
zvláštní efekty:
Paul Corbould (supervize)
 
 
II. režie:
John Mahaffie
 
 
koordinátor kaskadérů:
Steve Dent
 
 
vizuální efekty:
Jake Morrison (supervize), Double Negative, Luma Pictures, Method Studios, Tosin Akinwoye, Viviana Torrellas, Jason Chen
 
 
masky:
Susie Redfern
 
 
asistent režie:
Jayson Merrill, Irene Díaz
 
 
spolupráce:
Robert Elhai (orchestrace), Sigmund Elias Holm
 
 
výprava:
Charles Wood
 
 
výkonný producent:
Louis D'Esposito, Stan Lee, Alan Fine, Nigel Gostelow, Craig Kyle, Victoria Alonso
 
 
producent:
Kevin Feige
 
 
kaskadér:
Chloé Bruce, Annabel Canaven, Lyndon S. Hellewell, Joel Kramer (double: Chris Hemsworth), Paul Lacovara (double: Tom Hiddleston), Jan Petřina, Dana Reed, Helen Steinway Bailey, Elsa Pataky (double: Natalie Portman)
 
 
překlad:
Jakub Racek
 
 
rekvizity:
Cadi Helene Rowlands
 
 
casting:
Andrea Brabin (Island)
 
 
režie českého znění:
Ladislav K.J. Novák (+ úprava dialogů)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.