THX 1138 (1970)

THX 1138
68.6 %
 
 
    Žánr: sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 12.1.2006        
    Délka: 89 min.
POZOR SPOILER

Jsme v jakési „továrně“ budoucnosti. Dělníci sedí v bílých oděvech a pákami manipulují díly v jakýchsi „buňkách“. Na jednom z oddělení dochází k explozím, ale únik radiace prý nehrozí. Končí směna a THX 1138 jde do „budky“ vyzpovídat se z pracovních chyb. Pak se dívá na holografickou televizi, jak policista mlátí člověka. Dívka LUH, se kterou to sleduje, to pak přepne na jiný program. Následně se THX 1138 udělá nějak divně a ona dívčina se mu snaží pomoci.

Dívka pak dostává pokyn k návštěvě G 34. Téhož pak navštíví THX 1138 a shání se po ní, protože neví, kde je. Ukazuje se, že G 34 umí zasahovat do programů a že chce THX 1138 jako svého nového spolubydlícího.

Další den se THX 1138 dopustí v práci chyby. Musí být zastaven a dochází k radiačnímu přetížení. U THX 1138 totiž došlo k zástavě mysli z důvodu nebrání povinných léků. Takže je zatčen a odsouzen k okamžité destrukci. Toto však neprojde, tak je jen korigován a bude ve vězení. Po několika „léčeních“ se setkává s LUH. Hned se spolu pomilují, a když sem přichází policie, pustí se s nimi THX 1138 do křížku. Nemá žádnou šanci a končí opět někde v hlubinách systému. Rozhodně zde není sám a spolu s G 34 utečou. Nejprve bloudí bílým světem bez obzoru, bez okrajů a bez ničeho. Pak potkají černocha, ten je dovede ke dveřím, kterými vpadnou do chaosu. Na svém útěku se dostanou na různá místa, dokonce i mezi mrtvoly. Také ukradnou auta. Jeden z nich bourá, na druhého už čeká policie a také jej na motorkách pronásleduje. On však není hlupák. Sice o auto přijde, ale pokračuje v útěku pěšky.  Autor: Pitryx

režie:
George Lucas
 
 
hraje:
Robert Duvall (THX 1138), Donald Pleasence (SEN 5241), Ian Wolfe (PTO, starý vězeň), Marshall Efron (TWA, vězeň), Sid Haig (NCH, vězeň), John Pearce (DWY, vězeň), Robert Feero (strážník), Don Pedro Colley (SRT, hologram), Maggie McOmie (LUH 3417), Irene Forrest (IMM, vězeň), Gary Alan Marsh (CAM, radikální vězeň), John Seaton (OUE, vězeň), Eugene I. Stillman (JOT, vězeň), Raymond Walsh (TRG, vězeň), Mark Lawhead, Johny Weissmuller (strážník), Claudette Bessing (ELC)
 
 
námět:
George Lucas
 
 
scénář:
George Lucas, Walter Murch
 
 
kamera:
David Myers, Caleb Deschanel (NEUVEDEN - dodatečné záběry), Albert Kihn
 
 
hudba:
Lalo Schifrin (originál), Johann Sebastian Bach ("St. Matthew Passion, BWV 244"), Karl Hajos (1939 serial "Buck Rogers"), Heinz Roemheld (1939 serial "Buck Rogers"), Franz Waxman (z filmu Miracle in the Rain)
 
 
kostýmy:
Donald Longhurst
 
 
střih:
George Lucas, Walter Murch
 
 
zvuk:
Lou Yates, Jim Manson
 
 
produkce:
Larry Sturhahn
 
 
titulky-česká verze:
Petr Šaroch
 
 
mluví:
David Ogden Steers (hlasatel)
 
 
koproducent:
Ed Folger
 
 
koordinátor kaskadérů:
Carey Loftin
 
 
vizuální efekty:
John Andrew Berton (supervize), Henry Preston, Greg Maloney
 
 
výprava:
Al Locatelli, Michael Haller
 
 
výkonný producent:
Francis Ford Coppola
 
 
úvodní titulky:
Hal Barwood
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.