To byl český muzikant (1940)

To byl český muzikant
76.5 %
 
 
    Žánr: životopisný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.2.1940        
    Délka: 113 min.
"To byl český muzikant". Postavy vynikajících skladatelů vážné i lehké hudby byly již do té doby několikrát zachyceny v životopisných filmech nebo jen ve výsecích jejich života. To snad vedlo ke vzniku tohoto filmu, ale hlavní pohnutkou byla snaha ukázat, jak česká píseň ve zpracování populárního kapelníka Františka Kmocha a v podání jeho neméně populární kolínské kapely dovedla zapůsobit na český lid a jak to dovede dosud. Proto byl tento životopisný film především hudebním filmem, kde se od začátku hraje a zpívá, od prostých vesnických tancovaček, na nichž pan učitelský Kmoch se svým otcem vyhrává, až ztratil pro to místo, až po početné úspěchy, jež Kmochova kolínská kapela v cizině, ve Vídni, Pešti, Nižním Novgorodě slavila.

Oč prostší byl český život v letech sedmdesátých až devadesátých předminulého století, než ve velkoměstech a státech, v níchž se rodila sláva jejich velkých skladatelů, o to méně dramatičtější je také život Kmochův. Nebylo tu velkých nárazů ani dramatického vyvrcholení - až snad na jeho klidné rozhodnutí mezi kantořinou a povoláním hudebníka - nebylo zde milostných výbojů a zklamání. Jeho život brzy po prvních úspěších vplul do šťastného manželství s Marií Kalašovou. Proto by sám nestačil nadějovou náplň filmu. A proto také těžiště filmu bylo přeloženo do hudební části, zdůrazňující,jak prostý hudebník, původně venkovský učitelský pomocník, dovedl promluvit k duši lidu, aniž ji zatahoval do banality, jak opanoval srdce prostého člověka svými písněmi, které většinou zcela znárodněly.

Tvůrci námětu a režisér Slavínský chtěli patrně vytvořit národní film. Ale tímto filmem došli dále, než ti, co národovost filmu vytloukali z kondelikovštin, svatých Kopečků a Antoníčků, z holinek nebo z historických krojů a dějů, divák jistě dobře cítil stále (země byla okupována Němci), že pouhé nahromadění písniček sebelíbivějších a populárnějších ještě má daleko do představy národního filmu, který by byl současně výtvorem uměleckým.

V hlavních představitelích vytvořil životnou postavu, přesvědčující láskou k hudbě a odhodláním probojovat se přes příkoří a počáteční neporozumění, Otomar Korbelář, zdařilý výkon podal jako jeho otec Jaroslav Vojta. Ostatní postavy, zejména ženské, mají spíše význam pro dějovou výplň a dekoraci.  Autor: Asmodej

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Otomar Korbelář (František Kmoch), Jaroslav Vojta (Kmochův otec), Ella Nollová (Kmochova matka), František Paul (Václav Vocásek), Theodor Pištěk (řídící učitel), Marie Blažková (učitelova žena), Jana Ebertová (Cilinka), Jaroslav Marvan (baron Hrubý), Jiří Dohnal (myslivec Lorenc), Vlasta Hrubá (primadona Marie Sittová), Vladimír Řepa (Kalaš), Marie Pilská-Franclová (Kalašová), Zita Kabátová (Pepička), Fanča Foltová (Márinka), Hermína Vojtová (bytná Dolejšová), Břetislav Hrstka (hostinský), Antonín Jedlička (školák), Jan W. Speerger (otec školáka), Božena Nádeníková (školákova matka), Vladimír Jedlička (školák Karásek), Slávka Rosenbergová (kolínská panička), Jindra Hermanová (kolínská panička), Helena Hradecká (kolínská panička), Marie Nademlejnská (kolínská panička), Václav Menger (ruský mužík), Václav Mlčkovský (notář), František Marek (lékárník), Karel Kolár (farář), Marie Vildová (starostová), Karel Postranecký (Vocáskův syn - v prologu), Karel Hradilák (profesor Benák), František Havel (hlasatel rozhlasu), Miloš Smatek (dirigent orchestru), Alois Vlasák (dirigent Kolínské sokolské kapely), Josef Hořánek (lesník), František Haller (tanešní mistr Černohlávek), František Černý (bubeník v Kmochově kapele), Gabriel Hart (kolínský měšťan), Miloš Šubrt (kolínský měšťan), Alois Dvorský (kolínský měšťan), Václav Švec (komorník), Antonín Jirsa (posluchač rozhlasového orchestru), Setleři (pěvecký sbor), Josef Kemr (role neurčena), Kühnův dětský sbor (sebe), Marie Pilská (Kalašova žena)
 
 
námět:
Jarka Mottl, Saša Razov
 
 
scénář:
Vladimír Slavínský, Václav Wasserman
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
František Kmoch, Miloš Smatek (upravil skladby F. Kmocha)
 
 
výprava-architekt:
Karel Petr Adam
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Antonín Rambousek, František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich, Alois Fiala
 
 
výtvarník:
František Nestler
 
 
zpěv:
Setleři, Marie Šímová, Otomar Korbelář, Vlasta Hrubá, Kühnův dětský sbor
 
 
text písně:
František Kudrna, Václav Poláček
 
 
masky:
František Rous
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.