Top star - Josef Vinklář (2010) [TV pořad]

Obrázek není k dispozici.
83.3 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 50 min.
Kudy vedla cesta Josefa Vinkláře z malé vesničky v Českém ráji na prkna Národního divadla? Komu vděčí za svoji slávu? Jeho srdce patřilo divadlu a fotbalové Slavii, své místo v něm však postupně získaly i jeho dvě osudové ženy. Se spisovatelkou Ivankou Devátou šel před oltář dokonce dvakrát. Jaký byl manžel a otec? Na slavného herce vzpomíná syn Adam Vinklář, režisér Jiří Adamec, kamarád Jiří Krampol, zpěvák Josef Zíma a další

Josef Vinklář se narodil 10. listopadu 1930 v Podůlší u Jičína do rodiny zedníka. Dětství prožil v Praze na Smíchově, hrál v Dismanově rozhlasovém souboru, vystudoval měšťanskou školu a v roce 1945 absolvoval jednoroční učební kurz. V té době se začal věnovat umělecké a herecké činnosti. Účinkoval v Divadle satiry a Divadle Voskovce a Wericha, v pardubickém Východočeském divadle, v pražském divadle Zdeňka Nejedlého. Od 80. let vystupoval v Národním divadle.



Od různých lyrických milovnických postav se dostal k charakterním postavám psychologicky složitých, rozrušených a často i záporných rolí. Skvěle dokázal vykreslit psychologické myšlení postav hlubokými expresívními kontrasty. Významná byla také jeho práce pro rozhlas, ztvárnil na stovky filmových i divadelních rolí. Mezi ty nejznámější patří inspektor Bouše v seriálech Hříšní lidé města pražského a Panoptikum města pražského a doktor Cvach v televizním seriálu Nemocnice na kraji města, Zahrál si ovšem v mnoha dalších, namátkou jmenujme Byl jednou jeden dům, 30 případů majora Zemana, Chalupáři, Žena za pultem, Dnes v jednom domě, Sanitka... V roce 1987 obdržel titul Zasloužilého umělce, v roce 2000 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní dílo v oblasti dabingu. Vydal vlastní autobiografii Pokus o kus pravdy.



Ze tří manželství s herečkami Janou Dítětovou a 2x s Ivankou Devátou měl dva syny: výtvarníka Jakuba Vinkláře a Adama Vinkláře. Natáčení čtvrté série „Nemocnice“ a premiéry divadelní hry Malá hudba moci se již nedožil. Jeden z nejvýznamnějších herců druhé poloviny 20. století Josef Vinklář zemřel na zhoubnou nemoc v pražské nemocnici Na Homolce 18. září 2007 ve věku nedožitých sedmdesáti sedmi let. Na slavného herce vzpomínají např. syn Adam Vinklář, režisér Jiří Adamec, kamarád Jiří Krampol, zpěvák Josef Zíma a další.

režie:
Šárka Šedivá
 
 
scénář:
Petr Macek
 
 
střih:
Jiří Pícha
 
 
zvuk:
Jakub Janků, Aleš Kouba, Tomáš Kšír, Jiří Suchánek (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Jana Křečková
 
 
produkce:
Renata Mikulová
 
 
II. kamera:
Luboš Hrabák, Václav Kalina, Jaroslav Kosina
 
 
dramaturgie:
Šárka Šedivá
 
 
spolupráce:
František Laurin, Hana Zagorová
 
 
komentář:
Jitka Moučková (četba komentáře)
 
 
producent:
Šárka Baborovská (šéfproducent)
 
 
účinkuje:
Jiří Adamec, Marek Hlavica, Zdeněk Kamenický, Václav Knop, Jiří Krampol, Regina Rázlová, Jaroslav Sedláček, Luba Skořepová, Adam Vinklář, Josef Vinklář (archivní záběry)
 
 
vedoucí projektu:
Petr Lesák, Michael Richter, Jana Vondroušová
 
 
asistent střihu:
Michal Beran
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.