Trh marnosti (1935)

Trh marnosti (Becky Sharp)

Becky Sharp

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 84 min.
"Trh marnosti" je název zfilmovaného románu "Tržiště života" od W. Thackeraye. Tento román vyšel asi před 160 lety, byl hojně překládaný, samozřejmě, že i do češtiny. a vzbudil smělostí zásad, v něm popisovaných a místy ostrou satirou společenského a veřejného života rozruch. Je to román bez hrdiny v běžném románovém smyslu, ale zato má dvě hlavní ženské postavy: Becky Sharpovou, "ducha bez cnosti", a Amelii Sedleyovou, "ctnosti bez ducha". Becky Sharpovou ve filmu, jenž se drží románové předlohy i v tom, že děj přenáší do samé blízkosti bitvy u Waterloo, vytvořila Miriam Hopkinsová. Nebyla to snadná úloha, zachránit sympatie ženě, která svou krásu,inteligenci a chytrost staví zcela do služeb svých životních plánů, jejichž cílem je, aby dívka, v mládí ponižovaná, dobyla si vysokého společenského postavení až v blízkosti anglického královského dvora.

Její výtvor po této stránce je jemná povahová kresba, vyjadřovaná tu hadovitou úlisností, tu pokryteckým dojetím, tam opět pohotovostí a energií, při čemž nelze touto ženou z mravního stanoviska pohrdat a hodnotit jí níže než onu společnost, která ze života činí tržiště ctností a neřestí. Prostředí této společnosti v anglické šlechtě i mezi důstojnickými vrstvami je režií názorně zachyceno a tyto obrazy vrcholí v panice, kterou při plesu v Bruselu vzbudila zpráva o Napoleonově nástupu. Film byl natočen novou barevnou technologií. Je v něm znát hodně pokroku v této oblasti, odstínění a rozlišení barev je zachycené již do překvapujících možností, ale do dokonalosti schází ještě mnoho, dokud bude bude ve filmech převládat onen nahnědlý tón, který z každého herce dělal tak trochu indiána a pozadí se pak všeobecně utápí v barevném nahnědlém neurčitu.  Autor: Asmodej

režie:
Rouben Mamoulian
 
 
hraje:
Miriam Hopkins ( Becky Sharpová), Frances Dee (Amelia Sedleyová), Cedric Hardwicke (markýz ze Steyneu), Billie Burke (Miss Bareacres), Alan Mowbray (Rawdon Crawley), Nigel Bruce ( Joseph Sedley), Alison Skipworth (Miss Crawleyová), G.P. Huntley (George Osborne), George Hassell (Sir Pitt Crawley), William Stack (Pitt Crawley), William Faversham (vévoda z Wellingtonu), Leonard Mudie (Tarquin), Colin Tapley (William Dobbin), Doris Lloyd (vévodkyně z Richmondu), Charles Richman (generál Tufto)
 
 
námět:
William Makepeace Thackeray (Vanity Fair (román, 1848)), Langdon Mitchell (Vanity Fair (hra, 1899))
 
 
scénář:
Francis Edwards Faragoh
 
 
kamera:
Ray Rennahan
 
 
hudba:
Roy Webb
 
 
střih:
Archie Marshek
 
 
producent:
Kenneth Macgowan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.