Tři kamarádi (1947)

Tři kamarádi
64.4 %
 
 

Další název: Kouzlo rodu Donelů

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1947        
    Délka: 101 min.
POZOR SPOILER

Tři kamarádi se vracejí z vojny. Štěpán Donel, Karel Macek a Ludvík Klikeš. Jejich přátelství začalo již tehdy, když…

Je rok 1710. Umírající Donel předává svému synovi vzácnou knihu. Má ji otevřít, když bude nejvíce zoufalý. A hle, on tak učiní a stane se zázrak. Jeho ztracené lodě se našly.

Ludvík pracuje v autodílně. Jeho kamarád Štěpán právě dokončil světový vynález, totiž vstřikovač, který bude šetřit benzín. Jenže jsou zde velké dluhy, a tak je třeba s prodejem vynálezu spěchat. Bohužel ředitel továrny na automobily se zdráhá propůjčit jakýkoli stroj na vyzkoušení vynálezu. Do dílny přichází exekutor, Ludvík jej všemožně zdržuje. Právě v této době přichází dopis, že Štěpán dědí po strýci z Jižní Ameriky. Štěpán se tedy po delší prodlevě dostane k notáři, kde zjistí, že mu z dědictví zbyla kniha a sto korun. No jo, ale v hotelu byla objednána velká oslava a už se tam pije a hoduje. Ludvík se natlačí do kuchyně, kde si šplhá u kuchaře a ostatní mizí. Štěpán nalézá peníze, aniž tuší, že jsou to úspory jeho dívky. A do opravny jim zákazník přiváží auto, které potřebuje Štěpán k otestování svého vynálezu. Zákazníkovi nalžou, že se oprava přetáhne. Štěpán bere vůz, pozve svou dívku Zdenku na výlet, ale zjistí se, že auto bylo ukradeno. Proto je Štěpán i se Zdenkou jat snaživým hlídačem a končí v improvizovaném arestu. Naštěstí se vše vysvětlí a auto se ocitá zpět v opravně. Jenže majitel jej chce ihned zpět a Štěpán jej potřebuje k testování, tedy k soutěži. Zdenka se nabídne, že pomůže. Svou ženskostí si majitele získá, jenže je to řeckořímský zápasník. Začíná testování vstřikovače, tedy vlastně závod…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Wasserman
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (Ludvík Klikeš), František Zvarík (inž. Štěpán Donel), Josef Gruss (Karel Macek), Irena Kačírková (Zdena Hanušová, Štěpánova snoubenka), Manon Chafour (Manon Fleure), Eman Fiala (zřízenec), Jára Kohout (exekutor), Jaroslav Mareš (Pepík), Ota Motyčka (Vobořil), Miloš Nedbal (ředitel), Saša Rašilov (majitel vinárny Florián), Vladimír Řepa (Dušek), Václav Trégl (strážník), Rudolf Hrušínský (vrchní strážmistr), Jan S. Kolár (komisař), Josef Kotapiš (zloděj auta), J. O. Martin (starý Donel), E. Millberg (role neurčena), Ludmila Píchová (úřednice u notáře), Václav Poláček (JUDr. Hlaváček), Zvonimir Rogoz (prapředek Donel), Antonín Rýdl (role neurčena), Antonín Soukup (vrchní Václav), Nora Stallich (číšník v baru Florián), Jaroslav Zrotal (učitel), František Velebný (role neurčena), Bohuš Hradil (host v hospodě), Božena Svobodová (hospodyně u Hlaváčka), Josef Hořánek (host v hospodě), Libuše Rogozová (role neurčena), Jaroslav Orlický (host v hospodě), Emanuel Hříbal (listonoš), Jindra Láznička (soused Hanušových), Bohuslav Kupšovský (kuchař v baru), Erik Zámiš (automobilový závodník), Josef Kemr (dělník na silnici), Josef Steigl (taxikář), Milka Balek-Brodská (žena u autohavárie), Jaroslav Klíma (lokaj u Donelů), Helena Tomanová (květinářka)
 
 
námět:
Jiří Brázda
 
 
scénář:
František Sádek, Vladimír Tůma, Jan Gerstel
 
 
kamera:
Václav Huňka
 
 
hudba:
Josef Stelibský, Bedřich Smetana (Prodaná nevěsta - árie Všechno je hotovo)
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
kostýmy:
Josef Matěj Gottlieb, Věra Tatterová
 
 
střih:
Marie Kopecká
 
 
zvuk:
Josef Vlček
 
 
vedoucí produkce:
Miloš Mastník
 
 
výtvarník:
Prokop Pěkný
 
 
zpěv:
Manon Chafour (Tři kamarádi; Volám S.O.S.), Sbor (Tři kamarádi; Ó, Velvary (hrací hodiny)), František Zvarík (Prodaná nevěsta - árie Všechno je hotovo), Ladislav Pešek (Prodaná nevěsta - árie Všechno je hotovo)
 
 
text písně:
Jarka Mottl (Tři kamarádi; Volám S.O.S.), Karel Sabina (Prodaná nevěsta - árie Všechno je hotovo)
 
 
masky:
Antonín Riegl
 
 
asistent kamery:
Jaroslav Kníže
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Juhan
 
 
asistent vedoucího výroby:
Václav Kutil, Ferdinand Zelenka
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.