Tři přání (1958)

Tři přání
78.1 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.6.1963        
    Délka: 96 min.
„Satirická komedie o nedozírných následcích dobrého skutku...“
POZOR SPOILER

Mladí manželé Věra a Petr vycházejí z biografu a venku prší. Věra vezme taxíka, z čehož Petr není nadšený. Ano, je to otázka peněz. Druhý den ráno se Věra chlubí novým oděvem, což jí matka vytýká. Cestou do práce se manželé hádají o penězích a v trolejbuse pustí Petr sednout dědu. Ten mu dá do ruky zvoneček a tvrdí, že je dědeček z pohádky. Na zvoneček má Petr zazvonit, když jej bude chtít zavolat a on mu splní tři přání. Petr si hned na zkoušku přeje, aby se dnes nepracovalo. A hle! Přiběhne do práce na poslední chvíli a sezná, že se dnes nepracuje a jde se na manifestaci. Petr po ní vidí dědu jako kamelota a ze vzteku si přeje, aby u střelnice vždy trefil dvanáctku. Přání se vyhovuje a Petr nese domů spoustu vystřílených hloupostí. Tím je druhé přání vyčerpáno. Je třeba se nad třetím řádně zamyslet, a tak se Petr řádně rozmyslí a pak je vysloví. Chce si žít spokojeně. Dědek to považuje za podfuk, protože si tím Petr z jednoho přání udělal přání více, ale pak souhlasí. Jako první se postará o veliký byt. Jenže i v něm jsou problémy, pak jdou Petr a děda vyřídit půjčku. A výhra auta Spartak, to už je jen třešnička na dortu. Jenže Věra by ráda řídila a opět vznikají problémy. Věra se rozčiluje nad tím, že vůbec musí chodit (jezdit) do práce. Nu, a pak následuje pohovor Petra s kádrovákem, který takto řeší spoustu anonymních udání. Děda roznese, že se Petr zná s ministrem a kvůli tomu je Petr povýšen. Na oslavě tohoto povýšení se Věra opije a má hloupé řeči, čímž Petr přichází o kamaráda Karla Pokorného. Dostává „zdravotní volno“, ale i zde, na pláži narazí na dědu. Manželé se hádají a jedou domů. Tam se v práci Petr dozví, že Karel Pokorný má být propuštěn pro ztrátu důvěry. To jej dopálí a rozhodne se ozvat. Ale zvoneček je v háji a Petr jej marně hledá. Najde jej?  Autor: Pitryx

režie:
Ján Kadár, Elmar Klos
 
 
hraje:
Rade Marković (Petr), Tatjana Beljakova (Věra), Vlastimil Brodský (Karel), Bohuš Záhorský (dědeček), Růžena Lysenková (Božena), Heda Marková (matka), Ota Motyčka (otec), Josef Beyvl (ředitel podniku), Lubomír Lipský (referent bytového úřadu), Václav Lohniský (kádrovák), Josef Vošalík (Hurdálek), Jaroslava Skorkovská (sekretářka), Josef Kobr (hlasatel), Milan Neděla (cestující), Georgis Skalenakis (cizinec), Jaroslav Rozsíval (příslušník SNB), Karel Pavlík (role neurčena), Bedřich Bozděch (role neurčena), Vítězslav Černý (cestující), Jiří Krampol (muž na manifestaci), Václav Švec (prodavač ve střelnici), Oldřich Hoblík (člen komise), Bohumil Bezouška (člen komise), Eva Svobodová (členka komise Růženka), Arnošt Faltýnek (vrátný), Anna Pitašová (manekýna), Jiří Valenta (muž na poradě), Josef Mach (cestující), Vratislav Blažek (taxikář), Slávka Hamouzová (žena ve frontě), Josef Šidlichovský (člen komise), Helena Kružíková (sekretářka ředitele), Milan Mach (cestující), Borek Palisa (Petřík), Ján Maška (hlasatel), Yvona Zelenková (role neurčena), Zdeněk Čamrda (klavírista), Ivan Kheil (muž na poradě), Ladislav Gzela (člen komise)
 
 
námět:
Vratislav Blažek (divadelní hra)
 
 
scénář:
Vratislav Blažek, Ján Kadár, Elmar Klos
 
 
kamera:
Rudolf Stahl
 
 
hudba:
Jiří Sternwald
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
Slávka Doležalová, František Hanzlík
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
František Černý
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
výtvarník:
Stanislav Pavlík, Jiří Cvrček
 
 
mluví:
Zdeněk Dítě (Petr), Alena Kreuzmannová (Věra), Soběslav Sejk (příslušník SNB), Mirko Musil (člen bytové komise), Josef Hlinomaz (vrátný ve spalovně), Felix le Breux (předseda okresního klubu Svazarmu), Eva Svobodová (sousedka s koštětem)
 
 
masky:
Vladimír Černý
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Cajthaml
 
 
asistent režie:
Eva Kolářová, Jan Mimra, Zdenka Barochová
 
 
asistent kamery:
Eduard Kadeřábek, Bohumil Vodička
 
 
pomocná režie:
Štěpán Skalský
 
 
trikové snímky:
Jiří Rumler, Miloš Šauer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.