Turbulence (1997)

Turbulence
48.2 %
 
 

Další název: Turbulencia (SK)

    Žánr: thriller / akční / katastrofický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 19.6.1997        
    Délka: 100 min.
„Jsou Vánoce a ve výšce deseti tisíc kilometrů řádí na palubě Boeingu 747 šílený psychopat.“
Losangeleský detektiv Aldo Hines dopadl o Vánocích pětinásobného vraha Ryana Weavera, po němž pátral dva roky. V doprovodu čtveřice agentů FBI má být na palubě pravidelné linky eskortován s kasařem Stubbsem do New Yorku. Protože je Štědrý den, je kromě nich na palubě pouze jedenáct cestujících a posádka. Weaverovi se téměř podaří přesvědčit letušku Teri Halloranovou, že je nevinný. Stubbs na toaletě zabije strážce a zmocní se zbraně. Weaver se zbaví pout a zachrání Teri, kterou si Stubbs vzal jako rukojmí. V následné přestřelce zahyne nejen Stubbs, ale také zbývající agenti. V trupu letadla je díra, která málem způsobí havárii. Weaver sice stále tvrdí, že nikoho nezabil, ale vzápětí bezcitně uškrtí letušku Magii a Teri zjistí, že také oba piloti v kabině jsou mrtví. Šokovaná letuška si pomalu začíná uvědomovat, s kým se ocitla téměř sama ve výšce deseti tisíc metrů nad mořem. Je odhodlána bojovat o život, přestože vyhlídky jsou mizivé. Vždyť se musí utkat nejen s vraždícím šílencem, který nemá co ztratit, protože ho dole na zemi čeká trest smrti, ale také s nepřízní počasí a poškozeným letadlem, které musí udržet ve vzduchu, a dokonce s ním přistát. Je vůbec něco takového v lidských silách?

Zdroj: Nova

režie:
Robert Butler
 
 
hraje:
Ray Liotta (Ryan Weaver), Lauren Holly (Teri Halloranová), Brendan Gleeson (Stubbs), Ben Cross (kapitán Sam Bowen), Rachel Ticotin (Rachel Taperová), Jeffrey DeMunn (Brooks), John Finn (agent FBI Frank Sinclair), Catherine Hicks (Maggie), Hector Elizondo (poručík Aldo Hines), J. Kenneth Campbell (kapitán Matt Powell), Heidi Kling (Betty), James MacDonald (1. důstojník Ted Kary), Michael Harney (maršál Marty Douglas), Grand L. Bush (maršál Al Arquette), Michael Francis Kelly (maršál Green), Alan Bergmann (pan Kramer), Danna Hansen (paní Kramerová), R.J. Knoll, Sondra Spriggs, Garrett M. Brown (manažer LAX), Darryl Theirse (Limato), Tom Todoroff, Jeffrey Joseph (detektiv), Dennis Redfield, Malachy McCourt, Bill Burton, Callie Thorne (Laura), Bill Cross (William Harris), Tannis Benedict, Don Dowe, Scott Gurney, Cooper Huckabee (W. Hadfield), Kevin O’Rourke (Mark Pavone), Scott Lawrence (Felix), Billy Malone
 
 
scénář:
Jonathan Brett
 
 
kamera:
Lloyd Ahern II
 
 
hudba:
Shirley Walker
 
 
výprava-architekt:
Mayling Cheng
 
 
kostýmy:
Robert Turturice
 
 
střih:
John Duffy
 
 
zvuk:
David MacMillan
 
 
titulky-česká verze:
Lucie Vidmarová
 
 
výtvarník:
Donald B Woodruff
 
 
zvláštní efekty:
Al Di Sarro (koordinátor), Isidoro Raponi (koordinátor), Manuel S. Epstein, Jeff Denes, Chuck Gaspar, Steve Riley
 
 
II. kamera:
Mark Vargo
 
 
koordinátor kaskadérů:
Billy Burton
 
 
vizuální efekty:
Mark Vargo (supervize), Boss Films Studios, David M. Jones (supervize), Richard Edlund (supervize), Pacific Titles, CIS Hollywood, D-REZ Hollywood, David Sosalla (supervisor: Pacific Title)
 
 
odborný poradce:
David Paris (letecký koordinátor)
 
 
výkonný producent:
Keith Samples
 
 
producent:
Martin Ransohoff, David Valdes
 
 
kaskadér:
Anita Hart
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.