Ulička v ráji (1936)

Ulička v ráji
71.2 %
 
 

Další název: Dobrodinec chudých psů; A Little Street in Paradise

    Žánr: melodrama / komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.9.1936        
    Délka: 97 min.
POZOR SPOILER

V uličce V Ráji je ráj. Ale psů. Sem přijíždí ras Tobiáš. Psi se rozutečou a ukryjí. Jednoho ne a ne polapit…

Kousek odsud předvádí svá čísla komedianti. Gustava rozčílí malý kluk Petřík, který nepřinese jídlo a navíc ztratil peníze. Za trest je odveden do dětského útulku. Odsud však hned druhý den prchá, protože uvidí svého psa Punťu. Jeho útěk končí právě u Tobiáše. Ten se o něj postará a druhý den vrací do útulku zpět. Jenže se mu to pak nějak rozleží v hlavě a bere si kluka k sobě. A tak jezdí spolu oba dva. Jednou obdrží malý Petr pohlavek, a to zela nevinně za to, že kluci zazvonili na zvonek a utekli. On tedy chce také zazvonit, ale nedosáhne na zvonek. Vypomůže mu slečna, která však nestihne utéci a je polapena. Mladý muž, který ji lapil, je však sympatický, a tak se ti dva spřátelí. Později se setkají na pouti a naleznou v sobě ještě větší zalíbení. Jednoho dne si přichází pro psa velmi bohatý pán a Petr jej nechce vydat. Nakonec se nechá uprosit jeho paní, která později sehraje v jeho životě velmi důležitou úlohu. Tobiáš je plísněn za laxní přístup k pejskům a později je propuštěn, takže i bydlení musí předat nástupci.

Jsou Vánoce a i u Tobiáše se slaví. Ne nějak bohatě, zato od srdce. Také je Tobiáš s Petrem pozván k onomu pánovi, jehož paní Petr tehdy vydal psa. Oni projeví přání si chlapce ponechat, což starého naštve a i s Petrem odchází. Jenže práci ne a ne sehnat, bydlení také nebude a tak co dělat. Malý Péťa předvádí kousky, které naučil svého psíka, což uvidí také Gustav a chlapce unese. Všechny děti zajdou pro Tobiáše a začne velký boj o kluka i o psíka…  Autor: Pitryx

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Hugo Haas (pohodný Tobiáš), Vladimír Jedlička (Petříček), Zdeněk Štěpánek (komediant Gustav), Světla Svozilová (Soňa), Hana Vítová (Anička), Jiří Dohnal (Emil), Bedřich Vrbský (Brož), Zita Kabátová (Luisa, Brožova žena), Theodor Pištěk (hostinský), Stanislav Neumann (komediant Mr. Salkovič), Jaroslav Průcha (nový pohodný), Marta Májová (správkyně sirotčince), Karla Oličová (sestra v nemocnici), Jaroslav Marvan (magistrátní úředník), Čeněk Šlégl (záletník u střelnice), Václav Trégl (majitel střelnice), Milka Balek-Brodská (návštěvnice poutě), František Černý (návštěvník poutě), Mimi Erbenová (vrchní sestra v sirotčinci), Marie Vildová (sestra v sirotčinci), Emanuel Hříbal (metař), Václav Menger (železničář), Vladimír Štros (šofér paní Brožové), Bohuš Záhorský (lampář), Jindřich Fiala (host ve výčepu v klobouku), Jan Richter (host ve výčepu), Karel Hašler (ředitel nakladatelství), Ladislav Hemmer (sekretář nakladatele Brože), Jan Černý (sluha u Brožů), Alois Dvorský (vetešník), Anči Pírková (somovnice), Jindřich Adolf (strážník), Josef Kotalík (magistrátní revizor), Vladimír Smíchovský (polír na stavbě), Bohumil Švarc (kluk)
 
 
námět:
Hugo Haas, Otakar Vávra
 
 
scénář:
Hugo Haas, Otakar Vávra
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Emil František Burian
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš, André Andrejev
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Kabelík
 
 
zpěv:
Hugo Haas, Vladimír Jedlička
 
 
text písně:
Hugo Haas
 
 
asistent režie:
Václav Dražil
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.