Uneseni (2002) [TV minisérie]

Uneseni (Taken)
83.6 %
 
 

Taken

    Žánr: drama / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 84 min., 10 dílů
„Blízká setkání neznámého druhu. Americká vědecko-fantastická minisériel z produkce Stevena Spielberga“
Vědecko-fantastická minisérie Uneseni měla premiéru na specializovaném televizním kanálu (Sci-Fi Channel) v prosinci 2002 a zaujala široké divácké publikum. Tento dlouholetý projekt režiséra a producenta Stevena Spielberga se s úspěchem pokusil zmapovat už téměř šedesátiletou historii lidské fascinace mimozemskými civilizacemi, doloženou nejrůznějšími svědectvími o setkáních, únosech a jiných projevech cizích návštěvníků na naší planetě.

Spielberg jako výkonný producent pověřil napsáním scénářů všech epizod Leslieho Bohema (nar. 1952), který je podepsán např. pod úspěšnými katastrofickými snímky Denní světlo (1996) a Rozpoutané peklo (1997). Sám se na minisérii režijně nepodílel, ale osobně vybral tvůrce, kteří jednotlivé epizody režírovali. Najdeme mezi nimi i řadu známých jmen, mj. Tobeho Hoopera, Bryana Spicera či Jeremyho Paula Kagana. Tvůrci nalezli inspiraci také v prověřených televizních seriálech (Akta X nebo Temné nebe). Poetickým vnitřním komentářem doprovází události postava malé Allie, jejíž důležitost vyplyne až v samém závěru.

Minisérie Uneseni se kromě diváckého zájmu těšila i přízni odborníků. Získala Cenu Emmy za vynikající minisérii a byla nominována na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší minisérie či TV film. Americká Akademie sci-fi, fantasy a hororů jí udělila svoji výroční cenu Saturn za nejlepší televizní program a v dalších pěti kategoriích ji nominovala.

Zdroj: ČT

hraje:
Dakota Fanning (Allie Keys), Joel Gretsch (Owen Crawford), Eric Close (John), Steve Burton (Russell Keys), Heather Donahue (dospělá Mary Crawford), Gary Teitelbaum (lékařský technik), Mark Lukyn (kapitán), Thomas Milburn (vojín), Max Martini (plukovník Breck), Anton Yelchin (Jackob), John Stewart (farmář), Michael Jeter (Bill Jeffries)
 
 
produkce:
Steven Spielberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.