Usměvavá tvář (1957)

Usměvavá tvář (Funny Face)
83 %
 
 

Funny Face

Další název: Wedding Day

    Žánr: muzikál / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 103 min.
„Muzikál s Audrey Hepburn v roli brilantního, okouzlujícího děvčete, které se živí prodejem knih. Jednoho dne však dostane nabídku, která změní její život.“
Šéfredaktorka velkého módního časopisu Quality Maggie Prescottová (Kay Thompson) hledá nápad pro nové číslo a novou kolekci. Vyšle svůj tým hledat do ulic novou tvář pro titulní stránku. Fotograf Richard (Dick) Avery (Fred Astaire) objeví v zapadlém krámě s knihami dívku Jo Stcktonovou (Audrey Hepburn), která je poněkud filozofického zaměření a nechce o módě ani slyšet. Po nátlaku redakce nakonec souhlasí jen proto, aby se dostala do Paříže a mohla vyslechnout přednášku svého vysněného filozofa profesora Emile Flostera (Michel Auclair).

Po příletu do Paříže se všichni protagonisté vzájemně omluví pro únavu, aby se pak nečekaně svěží a nadšení atmosférou Paříže setkali přímo pod věží, jaké jiné než té z roku 1889. Jo zamešká první zkoušku šatů, protože se zapovídá v kavárně, do které někdy chodí její vysněný profesor Emile Floster, ale toho tam nepotká. Tiskovka dopadne katastrofálně, protože při milenecké hádce mezi Dickem a Jo se zboří kulisy a voda z fontány stříká i mezi novinářské obecenstvo. Nebudu prozrazovat, jak milenecký trojúhelník Jo - Dick - Emile dopadne, ale mohu říct, že móda, tanec i zpěv je filmařsky podán ve velice měkkém světle a že je neobvyklé vidět oba tanečníky - stepaře Astaira a baletku Hepburnovou v tak nezvykle romantickém ladění.

Film, který napsal Leonard Gershe a režíroval Stanley Donen, je zasazen do romantického prostředí Paříže a rámován děním módně uměleckého dění s kontrastem v intelektuálním zaměření knihovnice Jo. Má dobře vyvážené scény mezi zpěvem, přehlídkou, situačním humorem a tancem, jakoby pod působením evropského, snad pařížského prostředí. Zajímavostí je, že Fred Astaire se sám podílel na hudební stránce filmu.  Autor: diamant

režie:
Stanley Donen (.)
 
 
hraje:
Audrey Hepburn (Jo Stocktonová), Fred Astaire (Dick Avery), Kay Thompson (Maggie Prescottová), Michel Auclair (Prof. Emile Flostre), Robert Flemyng (Paul Duval), Dovima (Marion), Suzy Parker (tanečnice), Sunny Harnett (tanečnice), Jean Del Val (kadeřník), Virginia Gibson (Babs), Sue England (Laura), Ruta Lee (Lettie), Alex Gerry (Dovitch), Iphigenie Castiglioni (Armande), Carole Eastman (tanečnice), Bess Flowers (žena na přehlídce), Elsa Peterson (nakupující žena), Elizabeth Slifer (madame La Farge), Emilie Stevens (asistentka v butiku)
 
 
scénář:
Leonard Gershe
 
 
kamera:
Ray June
 
 
hudba:
Roger Edens, Adolph Deutch, George Gershwin (písně), Ira Gershwin (texty písní)
 
 
výprava-architekt:
Hal Pereira, George W. Davis
 
 
kostýmy:
Edith Head, Joan Joseff (šperky), Hubert de Givenchy (pařížské kostýmy A. Hepburnové)
 
 
střih:
Frank Bracht
 
 
zvuk:
George Leverett, Winston H Leverett
 
 
produkce:
Roger Edens
 
 
choreografie:
Eugene Loring, Fred Astaire
 
 
odborný poradce:
Richard Avedon (Vizuální poradce a pozadí úvodních titulků)
 
 
překlad:
Daniel Feranec (překlad pro vysílání na RTVS, 2014)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.