Úžasný Boccaccio (2015)

Úžasný Boccaccio (Maraviglioso Boccaccio)
55 %
 
 

Maraviglioso Boccaccio

Další název: Wondrous Boccaccio

    Žánr: historický
    Země: Itálie
    Premiéra v ČR: 10.9.2015        
    Délka: 120 min.
„Podle mistrovského díla DEKAMERON.“
Středověká Florencie je sužována morem. Skupinka mladých lidí se rozhodne utéci před ním na venkov. Ve vile obklopené přírodou tráví dívky a chlapci čas hrami a vyprávěním příběhů: středem všech, ať jsou dramatické, nebo groteskní, je láska jako protilék na všechny strázně a zoufalství. Inspiraci k dílu, svědčícímu o nevyčerpatelné fantazii a režijním umu slavné dvojice, poskytl jeden z nejstarších pokladů světové literatury – Boccacciův Dekameron.

Ve výběru z Boccacciova Dekameronu předkládá dvojice Paolo a Vittorio Tavianiovi další úchvatné dílo, v němž je význam umění pro lidský život podán víc metaforicky než ve filmu Caesar musí zemřít, kde skupina vězňů objevuje Shakespeara. Skupina deseti mladých lidí, kteří nacházejí v přírodě útočiště před morem a při společném stolování každý vypráví nějaký příběh, objevuje moc slov jako protilátky schopné hojit rány, jež zasazuje doba. Při své četbě Dekameronu nechali tvůrci stranou všechny laciné prvky, které jej zpopularizovaly v průběhu staletí. Na rozdíl od jiných filmových adaptací se nevyhnuli rekonstrukci morem zachvácené Florencie, aby tím více dali vyniknout nádheře toskánské přírody a léčivé moci lásky, jež vévodí příběhům vybraným z Dekameronu bez ohledu na posloupnost. Právě cit lásky, vnímaný vypravěčem/čtenářem, představuje v pojetí tvůrců očistný prvek, dávající sílu čelit zlu okolního světa i tomu v nás.
Eva Zaoralová
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Paolo Taviani, Vittorio Taviani
 
 
hraje:
Lello Arena (Duca Tancredi), Paola Cortellesi (abatyše Usimbalda), Carolina Crescentini (Isabetta), Flavio Parenti (Nicoluccio Cacciamanico), Vittoria Puccini (Catalina), Michele Riondino (Guiscardo), Kim Rossi Stuart (Calandrino), Riccardo Scamarcio (Carisendi), Kasia Smutniak (Ghismunda), Jasmine Trinca (Giovanna), Josafat Vagni (Federico degli Alberighi), Eugenia Costantini (Neifile), Miriam Dalmazio (Fiammetta), Fabrizio Falco (Dioneo), Melissa Bartolini (Elissa), Francesca Agostini (žena)
 
 
scénář:
Paolo Taviani, Vittorio Taviani
 
 
kamera:
Simone Zampagni
 
 
hudba:
Giuliano Taviani, Carmelo Travia
 
 
kostýmy:
Lina Nerli Taviani
 
 
střih:
Roberto Perpignani
 
 
zvuk:
Benito Alchimede, Maurizio Grassi
 
 
koproducent:
Fabio Conversi
 
 
výkonný producent:
Donatella Palermo
 
 
producent:
Donatella Palermo, Luigi Musini
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.