Velezrada (1929)

Velezrada (High Treason)
60 %
 
 

High Treason

    Žánr: sci-fi
    Země: Velká Británie
    Délka: 95 min., 67 minut - délka dochované zvukové verze
POZOR, SPOILER

Jsme v budoucnosti (v roce 1950) na kontinentální hranici mezi Evropou a atlantickými státy. Mezi hlídajícími vojáky vzniká spor kvůli kartám. Ale to už sem přijíždí automobil a dochází k dalším nesrovnalostem, jež končí střelbou… Do éteru se vysílá zpráva, že válka je jistá stejně jako v roce 1914.

Major Michael Deane z letecké mobilní jednotky má právě videohovor s Evelyn Seymorovou, ale dochází k poruchám přenosu. O válce a míru začínají zdlouhavé diskuse na obou stranách. Dochází k sestřelení letadla, začíná se bojovat. Je použit i plyn.

Pak se ocitáme v londýnském velitelství světové mírové ligy. Major Deane sem přichází za Evelyn. Je zde i její otec, generální vikář Stephen Seymour. Evelyn se jde převléci a odchází s Deanem pryč. V podzemním tunelu chystají teroristé placení armádou výbušný stroj. Když je hotov, je vyhozen z vlaku. Další do něj narazí.

Evelyn s Deanem jsou v jakémsi zábavním podniku, kde se tuto zprávu o tunelu dozví. A tak se dozví o mobilizaci, která se týká i žen. Dochází ke konfliktu mezi lidmi, ale i mezi Deanem a Evelyn. On totiž jde řídit bombardování, což se jí nelíbí.

Zástupy žen přichází do mobilizačního centra. Jedna dostává výjimku.

Bomby dopadají i na velitelství. A na druhé straně dopadá hlasování mír versus válka remízou. Proto musí rozhodnout sám hlavní válečný štváč a tím je samotný prezident.

Evelyn se snaží obrátit ženy na mírovou cestu. Je zde i Dean a ten chce, aby letadla vzlétla do války. Jenže Evelyn je rozhodnuta tomu zabránit a ženy stojí za ní. Vojáci kapitána Deana sice vytahují zbraně, ale nestřílejí. Zrovna v tom okamžiku začíná vystoupení prezidenta v televizi, který chce oznámit začátek války. Ta má začít o půlnoci. Jenže to už se k němu dostává Seymour. Dialog není úspěšný, proto se Seymour odhodlává k zoufalému činu…

A na letišti se také bojuje, i když trošku jinak...  Autor: Pitryx

režie:
Maurice Elvey
 
 
hraje:
Benita Hume (Evelyn Seymourová), Basil Gill (evropský prezident Stephen Deane), Humberston Wright (dr. Stephen Seymour), Jameson Thomas (major Michael Deane), James Carew (lord Rowleigh), Alf Goddard (telegrafista), Judd Green (James Groves), Clifford Heatherley (delegát), Raymond Massey, Wally Patch, Rene Ray, Milton Rosmer (Ernest Stratton)
 
 
námět:
Noel Pemberton-Billing (divadelní hra)
 
 
scénář:
L'Estrange Fawcett
 
 
kamera:
Percy Strong
 
 
hudba:
Louis Levy
 
 
kostýmy:
Gordon Conway
 
 
vedoucí produkce:
L'Estrange Fawcett
 
 
výtvarník:
Andrew Mazzei
 
 
zvláštní efekty:
Philippo Guidobaldi
 
 
asistent režie:
David Lean
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.